Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018 09:52

Ξεπέρασε τις προσδοκίες το 5ο Συνέδριο Ακουστικής Οικολογίας στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

 

Ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών η συμμετοχή και το ενδιαφέρον του κοινού για τα θέματα του 5ου Συνεδρίου Ακουστικής Οικολογίας, με θέμα «Ηχος, Βίωμα, Εκπαίδευση», το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία την περασμένη Κυριακή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα.

Τα αποτελέσματα του συνεδρίου, χρήσιμο υλικό, καθώς και τα πρακτικά που θα εκδοθούν, αναρτώνται στο Διαδίκτυο, στη σελίδα του συνεδρίου: http://sound.sch.gr/acouexpedu/.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μια πολυπληθής οργανωτική ομάδα εργασίας εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας συνεργάστηκε άρτια για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας.

Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, επιστήμονες του ήχου και σύνεδροι συναντήθηκαν λοιπόν από τις 27 ως τις 30 Σεπτεμβρίου στην Καλαμάτα, σε μια συνδιοργάνωση της Διεύθυνσης Π.Ε. Μεσσηνίας και της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας, σ' ένα ζεστό και δημιουργικό κλίμα, υπερβαίνοντας τις καιρικές συνθήκες. Οπως αναφέρουν μάλιστα οι διοργανωτές, η συγκυρία των έντονων καιρικών φαινομένων έδωσε την ευκαιρία να συμπεριληφθούν στις εργασίες του συνεδρίου τα κλιματικά αυτά φαινόμενα - καθώς πρόκειται για ένα συνέδριο με βιωματικά εργαστήρια, εστιασμένο διεπιστημονικά στον ήχο και τις ενέργειες που τον προκαλούν, με έμφαση στο περιβάλλον.

Μία από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές της διοργάνωσης ήταν το Σάββατο 29/9 το βράδυ, οπότε στον κατάμεστο χώρο συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε συναυλία ηλεκτρακουστικής μουσικής. Η συνδιοργάνωση αυτή του Συνεδρίου Ακουστικής Οικολογίας με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και την Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, έδωσε το στίγμα της πολιτισμικής δυναμικής της Καλαμάτας στις σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας και στα νέα πεδία της τέχνης και επιστήμης του Ηχου.

Επίσης, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στον εκλιπόντα γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Γιάννη Παντή, ακαδημαϊκό δάσκαλο που πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της Ακουστικής Οικολογίας στη χώρα μας. Παραβρέθηκε εκ μέρους της ηγεσίας του ΥΠΠΕΘ ο Νικόλας Τσαφταρίδης, σύμβουλος του υπουργού Κ. Γαβρόγλου ο οποίος ανέγνωσε χαιρετισμό που συνυπογράφουν ο απερχόμενος γ.γ.  ΥΠΠΕΘ Γ. Αγγελόπουλος και ο νέος γ.γ. Ηλίας Γεωργαντάς.

Εν τω μεταξύ, στο παρασκήνιο του συνεδρίου, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να απολαύσουν την «Καλαμάτα των πέντε αισθήσεων», όμορφη και φιλόξενη ακόμη κι όταν δοκιμάζεται από τον καιρό. Εδωσαν όλοι ραντεβού στις επόμενες επιστημονικές και καλλιτεχνικές συναντήσεις στην Καλαμάτα, η οποία δίνει πλέον δυναμικά το «παρών» της και στον κόσμο του Ηχου.