Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 07:56

Καλαμάτα: Αύριο ξεκινά το αφιέρωμα στο ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα

Γράφτηκε από την

 

 

Σε... αστυνομικές περιπέτειες μας βάζουν από αύριο και μέχρι την Κυριακή στη Στούπα της Δυτικής Μάνης το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη και Φύση "Ναρτούρα", σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και με τη συμμετοχή της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας Filmhouse.

Πρόκειται για το τριήμερο αφιέρωμα στο ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα, για το οποίο μίλησαν χθες από τον φιλόξενο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας η πρόεδρος του σωματείου "Ναρτούρα" Βασιλική Κατέρη και ο εμπνευστής και "συνδετικός κρίκος" της εν λόγω πρωτοβουλίας, συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, έφορος του Τμήματος Λογοτεχνίας του "Ναρτούρα" και μέλος της ΕΛΣΑΛ Παναγιώτης Γιαννουλέας, ο οποίος εστίασε στην πρωτοτυπία της ιδέας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αφιέρωμα θα συμμετέχουν καταξιωμένα μέλη της Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας, καθώς και ο εγκληματολόγος και πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στην ταβέρνα «Διόνυσος», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Αύριο και το Σάββατο ξεκινούν στις 7.30 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζήτηση με το κοινό μετά τις ομιλίες, κληρώσεις βιβλίων και ζωντανή μουσική με τον καταξιωμένο μουσικό Παναγιώτη Καραγιώργη.

Τις εκδηλώσεις θα ανοίξει με καλωσόρισμα η Βασιλική Κατέρη και ο Σέργιος Γκάκας πρόεδρος της ΕΛΣΑΛ, θα απευθύνει χαιρετισμό. Στο πάνελ των ομιλητών θα παρευρίσκονται οι συγγραφείς: Φίλιππος Φιλίππου, Αννα Δάρδα-Ιορδανίδου, Γιάννης Ράγκος, Γιάννης Πανούσης, Ανδρέας Αποστολίδης, Παναγιώτης Γιαννουλέας και Δημήτρης Σίμος. Το πάνελ παρουσιάζει και συντονίζει ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές.

Την Κυριακή στις 7 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία «Ο άνθρωπος του τραίνου» (1958) σε σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου και σενάριο του Γιάννη Μαρή, με τη συνεργασία της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας. Υπεύθυνος της ομάδας συντονισμού είναι ο Παναγιώτης Γιαννουλέας, που μαζί με την Β. Κατέρη υποσχέθηκαν ότι οι βραδιές θα επιφυλάσσουν ευχάριστες εκπλήξεις!

Επίσης, τα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής θα γίνει ξενάγηση στη γύρω περιοχή, σε χώρους ιστορικής σημασίας (αρχαίας και νεότερης), καθώς και σε σύγχρονα πολιτιστικά μνημεία από την Κατερίνα Εξαρχουλέα–Γεωργιλέα και τη Μαρία Θεοδωρακέα. Ως σημείο συνάντησης έχει οριστεί η παραλία της Καλόγριας στις 11 το πρωί.

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να βρει στη σελίδα του Facebook του σωματείου: nARTura, στην εκδήλωση: https://www.facebook.com/events/2045588872346649/

Ν.Κ.

 

TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΥΡΙΟ

7.30 – 9 μ.μ.  (ταβέρνα «Διόνυσος»). Καλωσόρισμα από τη Βασιλική Κατέρη ιδρύτρια και πρόεδρο του Πολιτιστικού Σωματείου για την Τέχνη και Φύση «Ναρτούρα». Χαιρετισμός από τον Σέργιο Γκάκα πρόεδρο της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Εισήγηση – ομιλία από τον Φίλιππο Φιλίππου μέλος της ΕΛΣΑΛ με θέμα "Ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας".

Πάνελ: Αννα Δάρδα-Ιορδανίδου και Γιάννης Ράγκος μέλη της ΕΛΣΑΛ. Τίτλος συζήτησης "Είναι ο «Οιδίποδας τύραννος» η πρώτη αστυνομική ιστορία;". Οι δύο ομιλητές του πάνελ συζητούν (και διαφωνούν) για το αν υπάρχει σχέση μεταξύ τραγωδίας και αστυνομικού μυθιστορήματος. Συζήτηση με το κοινό. Κληρώσεις αστυνομικών μυθιστορημάτων. Το πάνελ παρουσιάζει και συντονίζει ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές μέλος του "Ναρτούρα".

9.15 μ.μ., στον ίδιο χώρο, θα τραγουδήσει και θα παίξει κιθάρα ο Παναγιώτης Καραγιώργης μέλος του "Ναρτούρα".

ΣΑΒΒΑΤΟ

11 π.μ. – 1 μ.μ. Ξενάγηση στη γύρω περιοχή, σε χώρους ιστορικής σημασίας (αρχαίας και νεότερης), καθώς και σε σύγχρονα πολιτιστικά μνημεία. Ξεναγοί: Κατερίνα Εξαρχουλέα–Γεωργιλέα αντιπρόεδρος "Ναρτούρα" και Μαρία Θεοδωρακέα γραμματέας "Ναρτούρα". Σημείο συνάντησης: Ξενοδοχείο «Καλόγρια», παραλία Καλόγριας.

7.30 – 9 μ.μ. (ταβέρνα «Διόνυσος»). Πάνελ: Γιάννης Πανούσης μέλος της ΕΛΣΑΛ – καθηγητής Εγκληματολογίας, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα "Το έγκλημα στο αστυνομικό μυθιστόρημα, από εγκληματολογικής άποψης". Ανδρέας Αποστολίδης, μέλος της ΕΛΣΑΛ, με θέμα "Εγκλήματα στην περιφέρεια με αναφορά στα βιβλία του Γιάννη Μαρή". Παναγιώτης Γιαννουλέας μέλος της ΕΛΣΑΛ, με θέμα "Εγκλήματα στη Μάνη: Από την πραγματικότητα στη μυθοπλασία". Δημήτρης Σίμος μέλος της ΕΛΣΑΛ, με θέμα "Το έγκλημα στις μικρές κοινότητες". Συζήτηση  με το κοινό. Κληρώσεις αστυνομικών μυθιστορημάτων. Το πάνελ παρουσιάζει και συντονίζει ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές.

9.15 μ.μ. στον ίδιο χώρο, θα τραγουδήσει και θα παίξει κιθάρα ο Παναγιώτης Καραγιώργης μέλος "Ναρτούρα". 

ΚΥΡΙΑΚΗ

11 π.μ. – 1 μ.μ. Ξενάγηση στη γύρω περιοχή, σε χώρους ιστορικής σημασίας (αρχαίας και νεότερης), καθώς και σε σύγχρονα πολιτιστικά μνημεία. Ξεναγοί: Κατερίνα Εξαρχουλέα–Γεωργιλέα αντιπρόεδρος "Ναρτούρα" και Μαρία Θεοδωρακέα γραμματέας "Ναρτούρα". Σημείο συνάντησης: Ξενοδοχείο «Καλόγρια», παραλία Καλόγριας.

7 μ.μ. (ταβέρνα «Διόνυσος»). Κινηματογραφική προβολή «Ο άνθρωπος του τραίνου» (1958). Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος. Σενάριο: Γιάννης Μαρής. Διάρκεια: 85'. Υπεύθυνος κινηματογραφικής προβολής: Παναγιώτης Δρακουλάκος, έφορος Τμήματος Ψηφιακής και Τεχνολογικής Υποστήριξης "Ναρτούρα".