Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 15:31

Συμπόσιο στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Η διαφθορά στην αρχαία Ελλάδα και σήμερα

Συμπόσιο στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Η διαφθορά στην αρχαία Ελλάδα και σήμερα

Συμπόσιο με θέμα «Ελεγχος των πολιτικών και διαφθορά στην Αρχαία Ελλάδα και σήμερα» διοργανώνει το Σάββατο, στις 6 μ.μ., η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Θα γίνει στο αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης» στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος «Αττικό Δίκαιο» σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο (ΠΜΣ με κατεύθυνση «Αρχαία Ελληνική Φιλολογία»). Θα μιλήσουν καθηγητές της Ιστορίας του Δικαίου και της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, καθώς και ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Α. Δημητρόπουλος. Το συμπόσιο συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου και την Περιφέρεια Πελοποννήσου και είναι ανοικτό σε όλους. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

6-6.15 μ.μ. Σοφία Αδάμ - Μαγνήσαλη, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας του Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Ελεγχος των Αθηναίων αξιωματούχων και διαφθορά».

6.20-6.35 μ.μ. Θανάσης Ευσταθίου, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Ιονίου Πανεπιστημίου: «Δεν δικαιούσθε διά να ομιλείτε: Η δοκιμασία ρητόρων-πολιτικών πριν την άσκηση των καθηκόντων».

6.40-6.45 μ.μ. Ελένη Βολονάκη, επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Αδικήματα προδοσίας των πολιτικών: Η Εισαγγελία στην Αθήνα του 4ου αι.».

6.50-7.05 μ.μ. Ηλίας Αρναούτογλου, διευθυντής Ερευνών Κέντρου Ερεύνης Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου (ΚΕΙΕΔ), Ακαδημία Αθηνών: «Θεσμικές προσαρμογές στην Αθήνα της "παρακμής"».

7.10-7.25 μ.μ. Adele Scafuro, καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας, Brown University, Providence, Rhode Island: «The wreathing of magistrates» - «Η στεφάνωση των πολιτικών».

7.30-7.45 μ.μ. Ανδρέας Δημητρόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Νομικής Σχολής, ΕΚΠΑ: «Αρχαιοελληνικοί και σύγχρονοι θεσμοί δημοκρατικού ελέγχου».

7.45-8 μ.μ. Συζήτηση.

Υπεύθυνη διοργάνωσης - Συντονίστρια: Ελένη Βολονάκη, επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας.