Δευτέρα, 09 Απριλίου 2012 09:42

Παρουσιάστηκαν οι "Υποθέσεις κατασκοπίας κατά την Επανάσταση του 1821" του Χρ. Ρέππα

Το νέο βιβλίο του Χρήστου Κ. Ρέππα συγγραφέα, εκδότη με τίτλο «Υποθέσεις κατασκοπίας κατά την Επανάσταση του 1821» παρουσιάστηκε το Σάββατο στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου “Rex” στην Kαλαμάτα. Για το βιβλίο μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αθανάσιος Φωτόπουλος και αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί Σοφία Μποτσέα και Ολγα Θεοδώρου. Το πρόγραμμα παρουσίασε η καθηγήτρια Τούλα Χατζηπαναγιώτου- Τσιάλα. Το βιβλίο κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα και αποτελεί ντοκουμέντο για τα παρασκήνια της Επανάστασης του 1821. Το περιεχόμενό του βασίζεται εξ ολοκλήρου σε 496 ιστορικά έγγραφα με ποικίλο και πολυσήμαντο περιεχόμενο.
Το μεγαλύτερο μέρος τους είναι εκθέσεις για τις κινήσεις ενόπλων εχθρικών τμημάτων και υπόπτων κατασκοπίας καθώς και λεπτομερείς καταθέσεις τους με το σύστημα «Ερώτησις - Απόκρισις», κάτι που βοηθά τον αναγνώστη να σχηματίσει μία πλήρη εικόνα γύρω από πρόσωπα και γεγονότα της πολυτάραχης εκείνης εποχής.
Ολα αυτά τα κείμενα φωτίζουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πτυχές του 1821, άγνωστες από άλλες ιστορικές πηγές και εξηγούν σημαντικά ιστορικά γεγονότα μέσα από νέα και σπουδαία δεδομένα.
Με ένα λόγο με το βιβλίο αυτό εγκαινιάζεται ένας νέος κύκλος έρευνας και κριτικής για ένα ζήτημα μείζονος ιστορικής σημασίας, όπως είναι ο αγώνας για την εθνική μας παλιγγενεσία.