Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 10:11

Οι στόχοι και οι δράσεις της νέας διοίκησης της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων

Γράφτηκε από την

 

Την παρουσίαση του νέου της ΔΣ έκανε χθες το πρωί η Ενωση Μεσσηνίων Συγγραφέων, στα γραφεία της στο Πνευματικό Κέντρο, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τις δράσεις της για τους επόμενους μήνες.

Η νέα πρόεδρος Αντωνία Παυλάκου ξεκίνησε λέγοντας πως ο κεντρικός στόχος είναι οι εκδηλώσεις να γίνονται στο εξής και σε συνεργασία με άλλους φορείς και συλλόγους. Αναφέρθηκε αρχικά στην αυριανή εκδήλωση για τη λογοτεχνία και την ιστορία στο “Rex” και κατόπιν στάθηκε στις επόμενες βραδιές που θα είναι οι εξής: Στις 22 Μαρτίου για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο “Rex” αφιέρωμα στο Σεφέρη σε συνεργασία με τους Συλλόγους Μικρασιατών και Κυπρίων . Στις 2 Απριλίου εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με ομιλίες μελών σε σχολεία. Στις 15 Απριλίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια και με τη συμμετοχή των Μαντινέων, αφιέρωμα στη γυναίκα της Σμύρνης και της Μικρασίας. Στις 3 Μαΐου παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κώστα Ακρίβου. Εκδήλωση το καλοκαίρι για το έργο των Τριφύλιων λογοτεχνών στην Κυπαρισσία. Τις αρχές Νοέμβρη παρουσίαση της πρώτης συγγραφικής προσπάθειας της Ρούλας Γαλάνη. Πριν τα Χριστούγεννα παρουσίαση του έργου του Νίκου Ζερβή. Το φθινόπωρο συνέχεια των “Λογοτεχνικών περιπάτων”. Η ίδια ευχαρίστησε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη για την συνεργασία και δήλωσε πως ανάλογη συνεργασία θα υπάρξει και με τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη.

Ο γενικός γραμματέας Αγγελος Λαππας κάλεσε τον κόσμο να έρθει στην αυριανή βραδιά στις 6.30 μ.μ., καθώς οι ομιλητές θα είναι δύο πανεπιστημιακοί και μία συγγραφέας – εκδότρια, που θα έχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία να μοιραστούν.

Η Τίνα Κουτσουμπού, ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων μίλησε για τη Λέσχη Ανάγνωσης, η οποία έχει κάνει ως τώρα 5 συναντήσεις και στην οποία δίνουν το “παρών” 40 άτομα. Οποιος θέλει μπορεί να λάβει μέρος στις συζητήσεις και η επόμενη συνάντηση θα είναι στις 4 Μαρτίου για το “Λάθος” του Σαμαράκη. Επίσης υπενθύμισε πως μία φορά το μήνα η Ενωση μιλά για το έργο των μελών της στην ΕΡΑ Καλαμάτας, στην εκπομπή της Φούλης Λάγιου.

Ο αντιπρόεδρος Αριστοτέλης Φράγκος έκανε γνωστό πως η Ενωση ιδρύθηκε το 2000 με τη συνδρομή 50 – 60 ατόμων και πως ξεκίνησε με σκοπό να διευρυνθεί και να στηρίξει τους συγγραφείς σε όλο το νομό. Ο ίδιος σχολίασε τη μικρή συμμετοχή του κοινού σε ορισμένες εκδηλώσεις, όμως τόνισε πως στόχος των παρουσιάσεων, συζητήσεων κλπ. είναι η φροντίδα για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Ο Βασίλης Μαστραγγελόπουλος χαρακτήρισε με πολύ θερμά λόγια την πορεία της Ενωσης ως τώρα και στάθηκε στην έκδοση των “Μεσσηνιακών δημιουργιών” που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Ο επόμενος τόμος πάντως είναι στα σκαριά.

Η Μαρία Καραγιάννη έφορος της Ενωσης εξέφρασε τη χαρά της για την πρώτη της συμμετοχή στην Ενωση και έκανε γνωστό πως όλες οι δράσεις στοχεύουν να έρθει ο κόσμος πιο κοντά στο βιβλίο και ειδικά οι νέοι. Μάλιστα αναφέρθηκε και σε μελλοντικό λογοτεχνικό διαγωνισμό για μαθητές σχολείων και για φοιτητές.

Η ειδική γραμματέας Τίνα Βρεττάκη – Δάβου μίλησε για το σάιτ της Ενωσης https://enmesi.gr/, από το οποίο μπορεί κανείς να βλέπει όλα τα μέλη, τα έργα και τα βιογραφικά τους. Εκεί θα υπάρχει υλικό από τις εκδηλώσεις και για όσες θα γίνουν στο μέλλον. Τέλος, τόνισε πως όποιος δημιουργός θέλει να προβληθεί το έργο του, η Ενωση θα αποτελέσει μια ανοικτή αγκαλιά.

Γ.Σαρ.