Σάββατο, 13 Απριλίου 2019 07:47

Εκθεση στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας με έργα Παπαλουκά και Θεοχαράκη (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Εκθεση στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας με έργα Παπαλουκά και Θεοχαράκη (βίντεο)

Τα εγκαίνια της έκθεσης με έργα των σπουδαίων ζωγράφων Σπύρου Παπαλουκά και Βασίλη Θεοχαράκη πραγματοποιούνται αύριο Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι “Σπύρος Παπαλουκάς - Βασίλης Θεοχαράκης. Αγιον Ορος. Συλλογή Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη”.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Μαΐου.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου, στο Μέγαρο Χορού, ο πρόεδρος της “Φάρις” Γιάννης Δούζης χαιρέτισε τη διοργάνωση της σημαντικής έκθεσης, αναφέροντας ότι είναι αποτέλεσμα της ποιοτικής δουλειάς που γίνεται στο Εικαστικό Σχολείο και της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του διευθυντή του Παναγιώτη Λαμπρινίδη και της “Φάρις”.

Ο διευθυντής του Εικαστικού Τομέα της “Φάρις” Π. Λαμπρινίδης έκανε λόγο για την πρώτη μεγάλη εικαστική έκθεση που διευρύνει τους καλλιτεχνικούς ορίζοντες του Μεγάρου Χορού. Χαρακτήρισε κορυφαίο Ελληνα ζωγράφο τον Σπύρο Παπαλουκά και εξήρε τον Βασίλη Θεοχαράκη, μιλώντας για «ζωγραφική που σε μαγνητίζει».

Ο Τάκης Μαυρωτάς, επιμελητής της έκθεσης και διευθυντής εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, αφού ευχαρίστησε τον φιλοπρόοδο δήμαρχο Καλαμάτας, όπως είπε χαρακτηριστικά, παρατήρησε πως ο κόσμος των δύο κορυφαίων ζωγράφων εμφορείται από τη χριστιανική παράδοση.

Στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικοί πίνακες του Σπύρου Παπαλουκά όπως η «Αποψη των Καρυών» και τα κορυφαία του έργα του «Αρσανάς Μεγίστης Λαύρας», «Αρσανάς Μονής Παντοκράτορος», «Καυσοκαλύβια, το Κυριακό», «Μονή Διονύσου», «Μονή Παντοκράτορος», «Μονή Σταυρονικήτα», οι μοναδικές εικόνες από την Τράπεζα Μεγίστης Λαύρας, «ο Αγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς», «ο Αγιος Εφραίμ ο Σύρος» και «ο Αγιος Ιωαννίκιος», μαζί με τα έργα του μαθητή του, Βασίλη Θεοχαράκη, όπως η «Μονή Ιβήρων», ο «Αρσανάς της Μονής Βατοπεδίου», τα μυστηριώδη δάση του, έργα που πρόσφατα παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες μαζί με τη «Μονή της Αγίας Αννας», τη «Μονή Βατοπεδίου» και άλλα.


NEWSLETTER