Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019 15:34

Το "Μαμ" για λίγες ακόμη παραστάσεις στο “Θέατρο Νηπιαγωγείο”

Γράφτηκε από την
Το "Μαμ" για λίγες ακόμη παραστάσεις στο “Θέατρο Νηπιαγωγείο”

Συνεχίζοντας την δική του "παράδοση", το Θέατρο Νηπιαγωγείο ανεβάζει για λίγες ακόμα παραστάσεις ένα νεοελληνικό έργο, που ήρθε για να μείνει, ένα κείμενο που στηρίζεται στην άσβεστη ανάγκη της ψυχανάλυσης, ιδωμένης μέσα από το πιο τρυφερό πλαίσιο που γινόταν.

Καταρχάς, στο Θέατρο "Νηπιαγωγείο" για το "Μαμ" του Σάκη Σερέφα "κατέβηκαν" στην πόλη μας δύο νέοι ηθοποιοί, ο Εκτωρ Γασπαράτος και ο Κωνσταντίνος Γιουρνάς, πράγμα που αποτέλεσε μια σημαντικότατη τονωτική ένεση για την ομάδα του Θεάτρου. Με την εμφάνισή τους στη σκηνή και τις πρώτες τους ατάκες, αμέσως γίνεται αντιληπτό πως πρόκειται για δύο νέους καλλιτέχνες που έχουν δουλέψει πάρα πολύ στο θέμα του λόγου και της κίνησής τους. Η αθώα έκφραση του μαθητή Ζοζέφ, κερδίζει το θεατή και τον κάνει να νιώσει παιδί, τα όσα σπαραξικάρδια εξομολογείται, με ένα μαγικό τρόπο γεμίζουν την ψυχή μας, μας κάνουν να ταυτιστούμε μαζί του. Η φωνή, η εκφορά, η άρθρωσή του, ως άλλο "λιωμένο βούτυρο" περνάει στη σκέψη, προβληματίζει και περιμένει εκεί. Εκεί ακριβώς σε αυτό το σημείο που ο θεατής θα νιώσει και πάλι ένας αβοήθητος έφηβος, θα κοιτάξει τον έτερο ήρωα, τον "Μεγάλο" ως μάννα εξ ουρανού. "Δε μπορεί, αυτός θα σώσει την κατάσταση, αυτός θα μας δώσει όλες τις απαντήσεις" σκέφτεται κανείς και περιμένει τη λύση σε όλα να δώσουν αυτά τα μαγικά τάπερ με τις καλοζυμωμένες συνταγές ζωής και σοφίας. Ο "Μεγάλος" είναι ο μυστηριώδης, τρομακτικός τύπος της ιστορίας, που θα μας αφήσει άφωνους με τις βαθιά φιλοσοφημένες ατάκες του. Το σώμα του ηθοποιού, μας παρασύρει στα ταξίδια του μυαλού του, στους κόσμους που περιπλανήθηκε μέχρι να γίνει για μας ο "Μεγάλος".

Χιούμορ, μαύρο όσο πρέπει, εξυπνάδα, και μία έβηφη, μαμά, μαντάμ, οδηγός, και πολλά άλλα ακόμα - Ελένη Ευταξοπούλου να μας καθοδηγεί σε αυτή τη βουτιά στο υποσυνείδητο.

Το "Μαμ" είναι μια ακόμα απόδειξη του γιατί και πόσο το θέατρο μπορεί να είναι "διδακτικό", μέσα από την ερευνητική διαδικασία του. Μια μαγική στιγμή άγριου χορού για το Θέατρο "Νηπιαγωγείο"...

Γ.Σαρ.


NEWSLETTER