Δευτέρα, 29 Απριλίου 2019 12:19

Εκθεση ζωγραφικής από Τρίτη στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Εκθεση ζωγραφικής από Τρίτη στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Εκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Τοπία και πορτραίτα μεταξύ αφήγησης και αφαίρεσης» ξεκινά την Τρίτη στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Τα έργα τους θα εκθέσουν ο Σωτήρης Τζαμουράνης (φωτο), η Κωνσταντίνα Ζόμπολα και η Ηλέκτρα Τζαμουράνη. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 8 μ.μ.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 10 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ. (εκτός από την Τετάρτη 1 Μαΐου). Τη στηρίζει ο Σύλλογος Προς Διάδοσιν των Γραμμάτων.

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Το Σωτήρη Τζαμουράνη τον ενδιαφέρει η φύση, η θάλασσα, η ηθογραφία και η λαογραφία. Ζωγραφίζει τη θάλασσα όπως τη βλέπει και την έχει ζήσει. Προσπαθεί να την απεικονίσει όπως ακριβώς είναι, ακόμη καθαρή με τα πλεούμενά της και τους ανθρώπους της. Αγωνιά να μην αλλοιωθεί το φυσικό τοπίο, καθώς οι παλιές συνήθειες ξεχνιούνται κι όλα σήμερα αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς. Σκοπός της ζωγραφικής του είναι να ξεκουράσει το θεατή μέσα από τα έργα του.

Η Κωνσταντίνα Ζόμπολα προσπαθεί να μεταφέρει στον καμβά την παρατήρηση οικείων προσώπων σε ύπνωση, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια διαφορετική οπτική των πορτρέτων και προσφέροντας μια μεγαλύτερη απελευθέρωση στην έκφραση. Οι άνθρωποι αφήνουν τις σκέψεις τους και βυθίζονται στον ονειρικό κόσμο, οι μύες του προσώπου τους χαλαρώνουν και αλλάζουν τις εκφράσεις τους, παραμορφώνονται, σταματούν να ανησυχούν για τον εαυτό τους, βλέπουν αυτά που θέλουν με τα μάτια κλειστά.

Για την Ηλέκτρα Τζαμουράνη οι υδατογραφίες ρέουν με τον δικό τους τρόπο. Στη σειρά τοπίων "Island of Hiddensee" προσπαθεί να συλλάβει τις αναμνήσεις της από το ταξίδι στο Hiddensee: ένα νησί χωρίς αυτοκίνητα στη Βαλτική Θάλασσα, στη Γερμανία. Με το συνδυασμό των σκιών και των μυστήριων θολών τοπίων, δημιουργεί την αίσθηση του τόπου και την ατμόσφαιρα της μοναξιάς.