Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012 13:39

Χάλκινα πνευστά από τη Σερβία στη "Μυλόπετρα"

Γράφτηκε από την

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» και το κατάστημα «Μυλόπετρα» οργανώνουν  εκδήλωση με την Ορχήστρα των χάλκινων πνευστών  Fanfare Tzigane του Stojan Krstić σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σερβίας . Η εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί επί 2 συνεχείς βραδιές στις 25 και 26 Ιουνίου 2012 (21.00-23.30)   στον πεζόδρομο Μπενάκη - Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας. Παράλληλα με την εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί παζάρι με χειροποίητες δημιουργίες.

Η ορχήστρα χάλκινων που αποτελείται από εννέα μουσικούς προέρχεται από το Vladičin Han της Νότιας Σερβίας, την πατρίδα της τσιγγάνικης μουσικής παράδοσης (fanfare). Ήδη το 1986, απόσπασε το βραβείο της Πρώτης Τρομπέτας στο Surdulica Festival, το 1987 και το 1998 η ορχήστρα βραβεύθηκε από το Ραδιόφωνο του Βελιγραδίου για την καλύτερη ερμηνεία και διατήρηση της παραδοσιακής μουσικής της Νότιας Σερβίας, το 1988 και το 1989  τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο Surdulica Festival και ως Καλύτερη Τρομπέτα στο Godzin Han Festival. Το 1996 και το 2001, η ορχήστρα χάλκινων του Stojan Krstic-Tane έλαβε τον τίτλο της Καλύτερης Ορχήστρας στο Guča National Festival, ενώ από τότε και μέχρι το 2008 έχει λάβει αντίστοιχες διακρίσεις σε πολλά τοπικά φεστιβάλ. Είναι περιζήτητη στο εξωτερικό και έχει δώσει συναυλίες στη Γερμανία, την Ελβετία, την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Γαλλία.

 

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και έχει την υποστήριξη των:

ΟΙΝΟΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ, ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΝΤΑΡΑΙΟΣ, ΜΠΥΡΑ ΝΕΔΑ, ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΕΨΑ, ΠΑΓΟΠΟΙΕΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ, ΠΑΣΤΕΛΙΑ ΕΥΜΕΛΕΙΝ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ FILOXENIA.

Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης θα είναι:  οι εφημερίδες Ελευθερία, και Θάρρος,  οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Κανάλι 20, Δίαυλος, City, Messinia Radio και το τηλεοπτικό κανάλι Μεσόγειος TV.