Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012 13:22

«Το Μεγάλο Μας Τσίρκο» από το θεατρικό σχήμα "ΣΥΝ ΕΝΑ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΥΜΠΟΥΡΟΣ"

«Το Μεγάλο Μας Τσίρκο» από το θεατρικό σχήμα "ΣΥΝ ΕΝΑ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΥΜΠΟΥΡΟΣ"

Το «ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΣΥΝ ΕΝΑ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΥΜΠΟΥΡΟΣ» επαναλαμβάνει το έργο «Το Μεγάλο Μας Τσίρκο» των Ιάκωβου Καμπανέλλη και Σταύρου Ξαρχάκου, για δεύτερο καλοκαίρι μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του έργου τον Αύγουστο 2011 στο Κάστρο Καλαμάτας και τον Οκτώβριο 2011 στο Πνευματικό Κέντρο. Οι νέες παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας στις 28, 29 και 30 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ. Ακόμα πιο επίκαιρο σήμερα παρά ποτέ, το εμβληματικότερο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Σταύρου Ξαρχάκου, αποτελεί παντοτινή υπόμνηση της δύναμης της τέχνης σε περιστάσεις κρίσιμες. Σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» επιβάλλεται με την υπερήφανη αγνότητά του και εντυπωσιάζει με το κήρυγμα ελευθερίας και αδιαπραγμάτευτου λαϊκού δικαίου. Το «Μεγάλο Μας Τσίρκο» ανέβηκε στις 22 Ιουνίου του 1973 στο θέατρο «Αθήναιον» σε μια εποχή όπου τι δικτατορικό καθεστώς έπνεε τα λοίσθια και όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις έδειχνε το πιο σκληρό του πρόσωπο. Στο έργο αυτό μέσα από σατυρικά και δραματικά νούμερα και τραγούδια γίνεται αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδος από την αρχαιότητα μέχρι και τα νεότερα χρόνια, όπου η παρουσία και τα πολιτικά παιχνίδια των «μεγάλων δυνάμεων» και των ξένων χωρών στα εσωτερικά δρώμενα της χώρας μας, δυστυχώς επαληθεύονται και σήμερα. Η μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου γεμάτη πάθος είναι συγκλονιστική με καταλυτικές τραγουδιστικές παρεμβάσεις που εντείνουν τη συναισθηματική φόρτιση. Τραγούδια με επιρροές από όλο σχεδόν το φάσμα της ελληνικής ιστορίας. Οι παραστάσεις αυτού του έργου χαρακτηρίστηκαν εκ των υστέρων ως οι μαζικότερες «πολιτικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες» και έχει καταγραφεί στη μνήμη όλων των Ελλήνων όχι ως απλή θεατρική παράσταση αλλά στην ουσία με μια πολιτική πράξη.

Σκηνοθεσία: Κώστας Κατσουλάκης

Επιμέλεια – προσαρμογή μουσικής : Σύλλογος Φίλων Παραδοσιακής Μουσικής «ΤΑΞΙΜ».

Σκηνικά-Κοστούμια-Φωτισμοί: Κώστας Κατσουλάκης

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Βάγια Αγαδάκου και Γωγώ Χρανιώτη

Χειρισμός Φωτισμού: Γιώργος Λαπέας

Χειρισμός Ήχου: Μιχάλης Χριστουλάκης

Χειρισμός Οπτικού Υλικού: Όλγα Θεοδώρου

Παίζουν οι μουσικοί του Συλλόγου Φίλων Παραδοσιακής Μουσικής «ΤΑΞΙΜ», Ταξιάρχης Γεωργούλης (λαούτο), Γιώργος Κλάδης (κρουστά), Χρήστος Λαδάς (σαντούρι), Παναγιώτης Συντέτας (κιθάρες) και η Ανδριάνα Παπαβασιλοπούλου στα τραγούδια. Επίσης, συμμετέχουν και οι μουσικοί της πόλης μας Γιώργος Καμπούρης (πιάνο, μπάσο), Μπάμπης Κληρονομίδης (τύμπανα), Γιώργος Μουνδρουλέας (πνευστά), Νίκος Παλαιολόγος (τζουμπούς, ούτι, κρητική λύρα), Πάνος Κουραμπάς (κλασσική κιθάρα), Βασίλης Τζαμουράνης (τζουράς, μπαγλαμάς, μαντολίνο), Κατερίνα Παλαιολόγου (πιάνο, φωνητικά) και στα τραγούδια Μιμίκα Τάσση, Παναγιώτης Μάλαμας, Ειρήνη Χειλά, Λεωνίδας Παχτίτης, Δήμητρα Διακουμέα.

Η επιμέλεια της ηχογράφησης είναι του Χρήστου Κουτσαϊμάνη.

Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ερασιτέχνες ηθοποιοί: Αλεξανδρόπουλος Κώστας, Γαρδελίνου Γεωργία, Γκόνη Βάσω, Γκόνης Κώστας, Διακουμέα Δήμητρα, Ζούπα Ρόη, Θεοδωροπούλου Τζίνα, Καρμοίρης Λευτέρης, Κρόμπα Μαρία, Κρόμπας Τάκης, Κυριακουλάκος Νίκος, Λεάκου ¨Εφη, Μάλαμας Παναγιώτης, Μαραβά Βασιλική, Μελιγαλιώτης Παναγιώτης, Μέντη Ρούλα, Μπαρούνη Αργυρώ, Μπετιχαβά Έφη, Μποτσέα Σοφία, Παναγιωτόπουλος Νίκος, Σινοπούλου Κλειώ, Σταυριανέα Αλέκα, Σταυροπούλου Ελένη, Τάσση Μιμίκα, Τζιφή Μαρία, Τσαπόγας Τάκης, Χαχής Βαγγέλης, Χειλά Ειρήνη, Χρανιώτη Γωγώ και οι μικρές Κυριακουλάκου Βάλια και Σωτηροπούλου Γιάννα.

Για το Δ.Σ

Η Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Όλγα Θεοδώρου Αλέκα Σταυριανέα