Τρίτη, 09 Ιουλίου 2019 19:02

Προβολή ταινίας με πρωτότυπη ζωντανή μουσική στις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Προβολή ταινίας με πρωτότυπη ζωντανή μουσική στις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

Προβολή ταινίας με πρωτότυπη ζωντανή μουσική διοργανώνεται σήμερα για τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση “Φάρις” του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο.

Η ταινία θα είναι το “Εργαστήρι του δρ. Καλιγκάρι” σε σκηνοθεσία Robert Wiene. Παίζουν οι: Werner Krauss, Conrad Veidt, Friedrich Feher και θα ακουστεί ζωντανά μουσική από τον Αρίωνα Γυφτάκη & “Ensemble”, στις 9 μ.μ. στο Μέγαρο Χορού (στούντιο). Η είσοδος κοστίζει 5 ευρώ.

Ενα από τα εικονικότερα αριστουργήματα στην ιστορία του σινεμά, «Το εργαστήριο του δρ. Καλιγκάρι» (1919) του Robert Wiene κατάφερε να ταράξει το κοινό της εποχής του και να αλλάξει την κατεύθυνση του σινεμά ως μορφή τέχνης. Ολα τα σκηνικά και η ατμόσφαιρα της ταινίας σχεδιάστηκαν ακολουθώντας μια ακραία εξπρεσιονιστική φόρμα και η ταινία θεωρείται δικαιωματικά ως η πλέον εξπρεσιονιστική ταινία του σινεμά της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Στο τοπικό πανηγύρι μιας μικρής γερμανικής πόλης, ο υπνωτιστής δρ. Καλιγκάρι παρουσιάζει στους περαστικούς τον υπνοβάτη Τσέζαρε, ο οποίος μπορεί δήθεν να προφητεύει το μέλλον κάθε ανθρώπου που τολμάει να τον ρωτήσει. Το βράδυ, ωστόσο, ο δόκτωρ ξυπνάει τον Τσέζαρε για να εκτελέσει τις διαβολικές εντολές του… Η επιρροή της ταινίας στη μετέπειτα καλλιτεχνική δημιουργία είναι ανυπολόγιστη. Παρότι, ωστόσο, τα εφιαλτικά της σκηνικά και η βαριά δυσοίωνη ατμόσφαιρα ενέπνευσαν άμεσα άλλους δημιουργούς και κεντρικά ρεύματα του σινεμά (ταινίες τρόμου, νουάρ, γκόθικ κτλ.), η σκοτεινή αυτή ιστορία παραμένει ανατριχιαστική όσο λίγες.

Η πρωτότυπη μουσική του Αρίωνα Γυφτάκη θα μιμηθεί μέσα από την αρμονία, τον ρυθμό, καθώς και τον αυτοσχεδιασμό, τις έντονες γραμμές και γωνίες των εξπρεσιονιστών. Με επιρροές από μουσικούς όπως οι Steve Lacy, Thelonious Monk, Charles Mingus, Sam Rivers, Albert Ayler και Alban Berg, θα ακολουθήσει τη γωνιώδη, εξωστρεφή, μυστήρια και μελαγχολική αισθητική του φιλμ.

Οι μουσικοί είναι οι: Gabriele Milozzi: άλτο και σοπράνο σαξόφωνο, Τζώρτζης Τσιρόπουλος: τενόρο σαξόφωνο, Ηλίας Καρκαβέλιας: κοντραμπάσο, Αρίωνας Γυφτάκης: κοντραμπάσο, Αναστάσης Γούλιαρης: τύμπανα.

 

 


NEWSLETTER