Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 19:41

Το σύνολο «Επτάηχον» με μουσικές από το σινεμά στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Το σύνολο «Επτάηχον» με μουσικές από το σινεμά στην Καλαμάτα

Συναυλία με το μουσικό σύνολο «Επτάηχον» θα δοθεί μεθαύριο Τετάρτη 24 Ιουλίου στις 9.15 μ.μ., στο προαύλιο της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών "Βικτωρία Γ. Καρέλια" του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας (Σταδίου 64 ), σε ένα πρόγραμμα με αγαπημένες μουσικές από τον παγκόσμιο κινηματογράφο (Cinema Paradiso, La Valse d' Amélie, The Piano, Schindler's List, Braveheart, Game of Thrones, Il Postino, La Vita è Bella).

Το «Επτάηχον» είναι ένα σύνολο μουσικής δωματίου, μια κοινότητα ερμηνευτών που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2013 και στελεχώνεται από επιλεγμένα μέλη συμφωνικών ορχηστρών και διακεκριμένους σολίστες. Εχει παρουσιάσει τη δουλειά του στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, στην Αίθουσα Συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στον Φιλοπρόοδο Ομιλο Υμηττού και στον Πολιτιστικό Ομιλο Ψυχικού, συχνά δε φιλοξενείται στον πολυχώρο πολιτισμού «Babel» και αλλού.

Στους στόχους του συνόλου είναι η ερμηνεία ευρύτατου φάσματος και ειδών μουσικής και η ανάδειξη της ενότητας ανάμεσα στις συνθέσεις της λεγόμενης ακαδημαϊκής μουσικής και τα σημερινά -ή όχι και τόσο σημερινά- τραγούδια και μουσικές μεγάλης δημοτικότητας. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την κατάλληλη, κατά περίπτωση, ενορχήστρωση, την οποία επιμελείται ο εμπνευστής του εγχειρήματος Βαγγέλης Ζωγράφος, με κυρίαρχο σκεπτικό το ότι «η μουσική έμπνευση δεν εξαρτάται -και δεν θα μπορούσε να εξαρτάται- αποκλειστικά από την θεωρητική κατάρτιση ή την καλλιτεχνική καταγωγή του συνθέτη».

Ετσι, το «Επτάηχον» παρουσιάζει έργα που έχουν ακουστεί από μεγάλες ορχήστρες, στοχεύοντας στην υπογράμμιση της καλλιτεχνικής ουσίας της κάθε σύνθεσης με λίγα μέσα (όργανα), καθώς και κύκλους από τραγούδια ή μουσικές που έχουν δει το φως με τρόπο λιγότερο περίπλοκο και τα οποία ενδύονται τον ηχοχρωματικό πλούτο του συγκεκριμένου οργανικού συνόλου, που τους προσδίδει μια ιδιαίτερη εκδοχή ευαισθησίας και ακουστικής προσέγγισης.

Στα προγράμματα - παραγωγές του συνόλου περιλαμβάνονται ενδεικτικά τα «Μάγος έρωτας», μια συλλογή από μουσικές και τραγούδια με κοινό τόπο τον έρωτα σε όλες του τις μορφές, «Τα τραγούδια της μουβιόλας», με αγαπημένες κινηματογραφικές μουσικές, «Θαρρώ ν’ ακούω ακόμα», με τραγούδια των Γούναρη, Γιαννίδη, Σογιούλ και Αττίκ, «Με τα φτερά του Αρχαγγέλου» με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη στα μονοπάτια της ποίησης, κ.ά.

Στη συναυλία της 24ης Ιουλίου, στο «Επτάηχον» συμμετέχουν οι: Γεωργία Τσολάκη βιολί, Γιάννης Αθανασόπουλος βιόλα, Χριστίνα Κολοβού βιολοντσέλο, Βαγγέλης Ζωγράφος κοντραμπάσο και ενορχηστρώσεις, Χρήστος Γκίνος κλαρινέτο, Δημήτρης Γκόγκας φλικόρνο, Διονύσης Μαλλούχος πιάνο.

Η προπώληση γίνεται: στο κτήριο της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών "Βικτωρία Γ. Καρέλια", κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του εκθεσιακού χώρου. Για κράτηση: 27210 86923 – 27210 86927. Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ.

 

 


NEWSLETTER