Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 10:14

Μεγάλη συναυλία αύριο στην Αρχαία Μεσσήνη

Μεγάλη συναυλία αύριο στην Αρχαία Μεσσήνη

 

“Αγκαλιάζουμε το όραμα του Πέτρου Θέμελη για την Αρχαία Μεσσήνη” τονίστηκε στη συνέντευξη που δόθηκε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο Μεσσήνης για τη συναυλία “Επιφάνια Αβέρωφ - Πνευματικό Εμβατήριο” που θα δοθεί αύριο στις 9 το βράδυ στην Αρχαία Μεσσήνη, από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας με ερμηνευτές τον Γιάννη Θωμόπουλο και τη Μαρία Κρασοπούλου.

Οπως σημείωσε, ειδικότερα, η αρμόδια για τον πολιτισμό αντιδήμαρχος Γωγώ Παναγοπούλου, η ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης ως η “πολιτιστική καρδιά” της Μεσσηνίας αποτέλεσε βασική επιδίωξη της απερχόμενης δημοτικής αρχής, η οποία “αγκάλιασε και στήριξε τον Πέτρο Θέμελη στις επιλογές του” για την ένταξη του μνημείου στο σημερινό, καθημερινό, πολιτιστικό γίγνεσθαι. Πρόσθεσε, τέλος, ότι αποτελεί τύχη για την Αρχαία Μεσσήνη η ανάληψη από τη Λίνα Μενδώνη του υπουργείου Πολιτισμού.

Για την αυριανή συναυλία, στην οποία η είσοδος είναι ελεύθερη, μίλησε ο Κώστας Τσεφαλάς υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Απανταχού Νησιωτών “Πάμισος” -εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης, μαζί με τους Δήμους Μεσσήνης και Καλαμάτας-, τονίζοντας κι αυτός από την πλευρά του ότι συμμερίζεται τη θέση του Π. Θέμελη ο οποίος, όπως είπε, επιδιώκει ο χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης να είναι ζωντανός μέσα από την παρουσία ανθρώπων και δραστηριοτήτων πολιτισμού, αντί να παραμένει ένας μουσειακός χώρος.

“Επιδιώκουμε η Αρχαία Μεσσήνη, μεταξύ άλλων, να αποτελέσει τόπο συνάντησης όλων των Μεσσήνιων κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ως σύλλογος υιοθετήσαμε την έμπνευση του Γιάννη Θωμόπουλου να παρουσιαστούν στον χώρο τα μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη έργα των μεγάλων ποιητών μας Γιώργου Σεφέρη και Αγγελου Σικελιανού, τα οποία φαντάζουν εξαιρετικά επίκαιρα στις ημέρες μας” δήλωσε ο Κ. Τσεφαλάς, ευχαριστώντας για τη στήριξή τους το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

“Ευτυχισμένος” δήλωσε ο Νησιώτης καλλιτέχνης Γιάννης Θωμόπουλος που θα τραγουδήσει στον χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης -που τον θυμάται από τα παιδικά του χρόνια, όπως είπε- και μάλιστα “δύο εξαιρετικά έργα, τα οποία αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ειδικά αυτή την περίοδο που έχουν υποβαθμιστεί οι αξίες”. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον αρχιμουσικό της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας Κώστα Νικολέα, ο οποίος έκανε τη μουσική διασκευή, “κάτι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς σπάνιες φορές έχουν αποδοθεί από πνευστά”.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Νικολέας εξέφρασε “λατρεία” για την Αρχαία Μεσσήνη και αναφερόμενος στην αυριανή συναυλία έκανε γνωστό ότι σε αυτή, μαζί με τη Δημοτική Φιλαρμονική, τους Γιάννη Θωμόπουλο και τη Μαρία Κρασοπουλου θα συνοδεύουν 50μελής ορχήστρα, 30μελής χορωδία, καθώς και λαϊκή ορχήστρα.

Β.Γ.Μ.