Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 14:16

Συναυλία - αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο στον Άκοβο

Γράφτηκε από την

Συναυλία - αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο με ελεύθερη είσοδο θα γίνει το Σάββατο 10 Αυγούστου στις 9.30 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Ακόβου, στην Αρκαδία.

Στην εκδήλωση, την οποία συνδιοργανώνει ο Σύλλογος Ακοβιτών Καλαμάτας με το Δήμο Μεγαλόπολης, θα ακουστούν αγαπημένα τραγούδια ελλήνων συνθετών όπως του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Δήμου Μούτση, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Λουκιανού Κηλαηδόνη και άλλων, σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. Θα ερμηνεύσουν ο καταξιωμένος Μεσσήνιος τραγουδιστής Γιάννης Θωμόπουλος και η σοπράνο Τζούλη Ζιάβρας. Θα παίξουν οι μουσικοί: Αιμίλιος Κούμανης (μπουζούκι – μαντολίνο), Βασίλης Τζαμουράνης (μπουζούκι), Γιώργος Πανταζόπουλος (πιάνο). Την επιμέλεια των κειμένων του προγράμματος και την επεξεργασία των βίντεο, που θα προβληθούν έχει αναλάβει η Άννα Ρεσβάνη (θεατρολόγος). Υπεύθυνος για τον ήχο και το φωτισμό είναι ο Νίκος Πράσινος.

Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε στα Χάνια Φραγκόβρυσης (Κάτω Ασέα) το 1911 στην Αρκαδίας από αγρότες γονείς τον Γεώργιο Γκάτσο και την Βασιλική Βασιλοπούλου. Σε ηλικία πέντε ετών έμεινε ορφανός από πατέρα, ο οποίος, από τους πρώτους μετανάστες στην Αμερική. Τέλειωσε το Δημοτικό στην Ασέα και το Γυμνάσιο στην κοντινή Τρίπολη. Το 1930 πηγαίνει στην Αθήνα, στη Φιλοσοφική Σχολή, ήξερε αρκετά καλά Αγγλικά και Γαλλικά, είχε μελετήσει τον Παλαμά, τον Σολωμό και το δημοτικό τραγούδι. Μεταξύ 1935-36 ταξίδεψε στην Νότιο Γαλλία και στο Παρίσι.

Ο Γιάννης Θωμόπουλος γεννήθηκε στη Μεσσήνη στις 15/11 του 1946. Τραγουδιστής επαγγελματίας έγινε στη δεκαετία του ’70. Είναι γνωστός ως τραγουδιστής του Μ. Θεοδωράκη, με τον οποίο συνεργάστηκε σε περισσότερες από 1500 συναυλίες με κορυφαία την συναυλία στο Προεδρικό Μέγαρο στα Ηλύσια Πεδία, με πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη και την Μαρία Δημητριάδη.