Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019 20:30

«Προμηθέας» από Σταύρο Τσακίρη με Κάθριν Χάντερ: Πέρα απ’ όσα έχουμε δει ως τώρα!

Γράφτηκε από την
«Προμηθέας» από Σταύρο Τσακίρη με Κάθριν Χάντερ: Πέρα απ’ όσα έχουμε δει ως τώρα!

 

Της Μαρίας Τομαρά

Γράφω ξέροντας ότι θα προκύψει ένα κείμενο από εκείνα που αδυνατούν να αποδώσουν την πραγματικότητα. Αδύναμες οι λέξεις να αποτυπώσουν τα όσα εισέπραξαν οι θεατές που είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν στις 9 και 10 Αυγούστου στην Επίδαυρο, την παράσταση «Προμηθέας δεσμώτης» του Αισχύλου, που τόσο αριστοτεχνικά δημιούργησε ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης και οι συνεργάτες του.

Γράφω έχοντας ακόμη το «βάρος» της παράστασης!

Τον Τσακίρη τον παρακολουθώ καλλιτεχνικά είκοσι κάτι χρόνια και μας συνδέει μια δυνατή προσωπική φιλία. Αυτό σημαίνει ότι κάθε δουλειά του την «ξέρω» απ’ τη στιγμή που γεννάται ως ιδέα, συχνά μοιράζεται σκέψεις κι αγωνίες του στο στάδιο της προετοιμασίας. Ετσι, απ’ τον περασμένο χειμώνα, είχα υποψιαστεί ότι αυτή τη φορά πάει να κυβερνήσει ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο καράβι. Σκεφτόμουν ότι θα το έφτανε στο λιμάνι, έστω με «μανούβρες»… Όμως ότι θα το έδενε με τη μία, τόσο στιβαρά και άρτια; Ε κι όμως!!!

Και το σημειώνω, γιατί το ότι μας συνδέει αυτή η μακρόχρονη φιλία, δεν σημαίνει ότι έχω συμφωνήσει κατά εκατό τοις εκατό σε όλες τις παραστάσεις του.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό βέβαια, είναι ένας δημιουργός που «μου πάει» αισθητικά, υποκλίνομαι στη γνώση του και στο γενικό αποτέλεσμα, γι’ αυτό ίσως και σε κάποιες περιπτώσεις στέκομαι σχεδόν με «αυθάδεια» σε λεπτομέρειες.

Αυτό που έζησα ωστόσο στις 10 Αυγούστου στο (ασφυκτικά) γεμάτο θέατρο της Επιδαύρου, δεν επιδέχεται καμιάς «παρατήρησης». Στο αριστούργημα δεν βάζεις αστερίσκο!

Είναι απ’ αυτές τις δουλειές που θα καταγραφούν στη θεατρική ιστορία και μετά από χρόνια θα λέμε: «Ημουν κι εγώ εκεί»

Ημουν απ’ αυτούς που σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν για πολλή ώρα τους συντελεστές αυτής της μυσταγωγίας. Γιατί απλή παράσταση δεν την λες!

Ξεκινώ από το σκηνικό του κορυφαίου γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, που είχε μια απλότητα θαυμαστή, λειτουργώντας ωστόσο τόσο επιβλητικά στο χώρο.

Σε μια συνέντευξη που του είχα κάνει παλιά, είχα γράψει ότι ο Σάκης Μπιρμπίλης είναι ο μάγος του φωτός! Το υποστηρίζω ξανά και ξανά. Οι φωτισμοί του δεν είχαν μαγεία απλώς. Είχαν επουράνια φώτιση… (αδόκιμο; Ισως…)

Ο Γιάννης Μετζικώφ πάντα με τρόπο μοναδικό, δένει τα κοστούμια του με το έργο που κάθε φορά καλείται να «ντύσει». Το επανέλαβε κρατώντας μια ισορροπία που ακόμα και σε κάποιες στιγμές που διέκρινες μια ροπή στην υπερβολή, το προσπερνούσες αμέσως.

Οι ηθοποιοί τώρα:

Αφηγητής ο Νικήτας Τσακίρογλου στην πλήρη υποκριτική του δεινότητα. Λιτός και ουσιαστικός.

Ο Δημήτρης Πιατάς στο ρόλο του Ηφαιστού. Κάπως έτσι πρέπει αλήθεια να ένιωθε ο Ολύμπιος θεός όταν κλήθηκε να αλυσοδέσει τον Προμηθέα. Όπως ακριβώς το απέδωσε ο Πιαττάς που πρώτη φορά ερμήνευσε τραγικό ρόλο.

Ο Γεράσιμος Γεννατάς (του έχω τεράστια αδυναμία και σεβασμό) ως Ωκεανός, για άλλη μια φορά έδειξε πόσο σπουδαίος ερμηνευτής είναι.

Η Πέγκυ Τρικαλιώτη ως Ιώ, μετέδωσε (με οριακή υπερβολή βέβαια) τη μανία που καταλάμβανε την κατατρεγμένη απ’ τον Δία κόρη.

Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης στο ρόλο του Κράτους, με την «αστειότητα» και τη βία που έχει το κράτος (από πάντα…)

Στο ρόλο του Ερμή τρεις από τους ηθοποιούς της νεότερης γενιάς: Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αντιγόνη Φρυδά και Κωσταντίνος Νικούλι, με απόλυτο συντονισμό και κίνηση καλά διδαγμένη από τον Marcello Magni.

Κορυφαίος του χορού ο Περικλής Βασιλόπουλος, με αρτιότητα λόγου και κίνησης.

Και τέλος η πρώτη όλων!!! Η Κάθριν Χάντερ. Αλήθεια, εδώ θα μπορούσα να τελειώσω το κείμενο, γιατί δεν επιδέχεται περιγραφών η παρουσία της. Οσοι την είδαμε μόνο ξέρουμε.

Τολμώ ωστόσο…

Και τολμώ γιατί ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που είδα. Κι αυτό που είδα ήταν ο Προμηθέας – ιδέα. Ούτε σωματώδης, ούτε δασύτριχο, ούτε ημίγυμνος βορά στα όρνια.

Ηταν ένας τεράστιος μικρόσωμος θεός, που πήγε ενάντια στις άδικες εντολές άνωθεν και δεν λύγισε μπροστά σε καμιά δοκιμασία και σε κανένα δέλεαρ.

Η Χάντερ έχει ελληνική καταγωγή αλλά τα ελληνικά δεν είναι η γλώσσα που μιλάει. Ημουν ενημερωμένη ωστόσο ότι θα παίξει στα ελληνικά, (καθώς σε συνέντευξή της διάβασα ότι θέλει να τιμήσει τις ρίζες της) και προετοιμασμένη ότι θα ακούσω τον λόγο του Αισχύλου με ξενική προφορά. Όμως όχι!!! Ερμήνευσε ένα (δύσκολο κείμενο) με μια καθαρότητα στην εκφορά του λόγου της που θα ζήλευαν πολλοί έλληνες ηθοποιοί.

Δεν θα αναφερθώ στην κίνησή της, στην έκφρασή της και στην γενικότερη παρουσία της που γέμιζε τη σκηνή. Μου φτάνει που είδα αυτή η μικρόσωμη γυναίκα, πόσο τεράστια ηθοποιός είναι!

Εν κατακλείδι: Ο,τι καλύτερο έχω δει σε τραγωδία -ακόμα και του ίδιου του Τσακίρη, που έχει κάνει καμιά εικοσαριά (ήταν η πέμπτη στην Επίδαυρο) και που ανέβασε στα ύψη την τέχνη του, την απόλαυση της θέασης (και τις προσδοκίες μας…)

 

Η ταυτότητα της παράστασης

Ο Άνθρωπος – Θεός των αδικημένων

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Σταύρος Σ. Τσακίρης

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνογράφος: Κώστας Βαρώτσος

Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Κίνηση: Μαρτσέλο Μάνι

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά, Μαρία Φλωράτου

Φωτογραφίες αφίσας: Μαριλένα Αναστασιάδου

Φωτογραφίες παράστασης: Μαριλένα Σταφυλίδου

Αφίσα – Πρόγραμμα: Πέτρος Παράσχης

Παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας –Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Παίζουν Kathryn Hunter, Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Γεράσιμος Γεννατάς, Περικλής Βασιλόπουλος, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αντιγόνη Φρυδά, Κώστας Νικούλι, Έφη Κιτσαντά, Μπέτυ Αποστόλου, Δημήτρης Παγώνης, Περικλής Σκορδίλης, Νίκος Μπακάλης, Αντώνης Βλάσσης.

 

Η περιοδεία

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

ΔΕΥ. 12/08 ΠΑΤΡΑ / ΡΩΜΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ

ΤΡ. 13/08 ΠΑΤΡΑ / ΡΩΜΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ

ΠΑΡ. 16/08 ΔΕΛΦΟΙ /ΘΕΑΤΡΟ ΦΡΥΝΙΧΟΣ

ΣΑΒ. 17/08 ΒΟΛΟΣ /ΘΕΡ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΛΟΥ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

ΚΥΡ. 18/08 ΦΙΛΙΠΠΟΙ /ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ /ΑΡΧ. ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

ΔΕΥ. 19/08 ΜΟΥΔΑΝΙΑ /ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ 

ΤΡ. 20/08 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

ΤΕΤ. 21/08 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

ΠΕΜ. 22/08 ΛΑΡΙΣΑ / ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ

ΠΑΡ. 23/08 ΔΙΟΝ /ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ / ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝ 

ΣΑΒ.24/08 ΙΩΑΝΝΙΝΑ / ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ Ε.Η.Μ ΦΡΟΝΤΖΟΣ

TET. 28/08 ΠΑΠΑΓΟΥ / ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ 

ΠΑΡ. 30/08 ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

ΔΕΥ. 02/09 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ / ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ Δ. ΚΙΝΤΗΣ

ΤΡ. 03/09 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ / ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ

ΠΕΜ. 05/09 ΒΥΡΩΝΑΣ / ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ

ΣΑΒ. 07/09 ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΕΙΟ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ για την περιοδεία: https://www.viva.gr/tickets/theater/periodeia/promitheas-desmotis/

(Φωτογραφία: Μαριλένα Σταφυλίδου)


NEWSLETTER