Σάββατο, 17 Αυγούστου 2019 09:00

Kalamata Drama International Summer School: Διεθνές θεατρικό εργαστήρι ξεκινά στην Καλαμάτα

Kalamata Drama International Summer School: Διεθνές θεατρικό εργαστήρι ξεκινά στην Καλαμάτα

Ενα διεθνές θεατρικό εργαστήρι υψηλού επιπέδου, διάρκειας τριών εβδομάδων, το Kalamata Drama International Summer School (KaDISS) ξεκινά στην Καλαμάτα, την ερχόμενη Δευτέρα, επιδιώκοντας να αποτελέσει θεσμό και να προσελκύσει τα επόμενα χρόνια μεγάλα ονόματα του πολιτισμού στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Ταυτόχρονα, αποτελεί ενδεχομένως την πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο προσπάθεια να συνδεθούν οι ανθρώπινες αξίες στο έργο του Σαίξπηρ με τα πανανθρώπινα μηνύματα της ελληνικής κλασικής δραματουργίας.

Το KaDISS 2019, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Παρασκευή το πρωί ο πρωτοποριακός Βρετανός σκηνοθέτης Αντριου Βισνέβσκι (Andrew Visnevski)-επικεφαλής του εργαστηρίου- και ο Γιώργος Ηλιόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας “Μαρία Κάλλας”, πρόκειται για ένα νέο εντατικό πρόγραμμα διδασκαλίας που απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο και στόχος του είναι επαγγελματίες ηθοποιοί, απόφοιτοι δραματικών σχολών και νέοι που έχουν ήδη επαγγελματική εμπειρία στο θέατρο, καθώς και σε άλλους τομείς των παραστατικών τεχνών (όπως η όπερα και το μιούζικαλ) -όπου απαιτούνται υποκριτικές ικανότητες- να θέσουν σωστές βάσεις για το θέατρο ή να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις μεθόδους και τις ικανότητές τους στην υποκριτική.

Το Kalamata Drama International Summer, όπως είπε ο Γ. Ηλιόπουλος, είναι το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας και σύμπραξης, με βάση την εκπαίδευση, του δημοφιλούς βρετανικού οργανισμού Theatre Alive! και του Συλλόγου Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας» του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας. Οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 60, συνέχισε, και από αυτές επελέγησαν 8 συμμετοχές -4 από το Εθνικό Θέατρο της χώρας μας και άλλες 4 από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Κύπρο, το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Βιέννη.

ΟΡΑΜΑ 10 ΧΡΟΝΩΝ

“Η δημιουργία ενός τέτοιου σχολείου ήταν ένα όραμα που είχα στο μυαλό μου εδώ και 10 χρόνια, από τότε που έφτιαξα το σπίτι μου στην Καλαμάτα και χάρις στην εργατικότητα και τη συνέπεια του Συλλόγου Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου μπορεί πλέον και γίνεται πραγματικότητα” σημείωσε από την πλευρά του ο Α. Βισνέβσκι, μέχρι το 2017 καθηγητής στο μεταπτυχιακό τμήμα της Βασιλικής Ακαδημίας Θεάτρου του Λονδίνου (RADA) και πρόσφατα συνεργαζόμενος καθηγητής στη νεοσύστατη Σχολή Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας.

Οπως τόνισε στη συνέχεια ο Βρετανός σκηνοθέτης, στη διάρκεια των τριών εβδομάδων - από τη Δευτέρα 19 Αυγούστου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου δηλαδή- το θερινό σχολείο θα επιδιώξει να αποτελέσει “μια ανεκτίμητη πηγή για σπουδαστές δραματικών σχολών ή ηθοποιούς που βρίσκονται σε ένα πρώιμο στάδιο της καριέρας τους, καθώς και για όσους επιθυμούν μια “αυστηρή” επανεκτίμηση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων τους”. Στόχος είναι “να αναπτυχθεί η ευελιξία της ερμηνείας του ηθοποιού μέσα από τη συνάντηση των δύο θεμελιωδών ειδών του ευρωπαϊκού θεάτρου -μέσω της εμβάθυνσης και της εξερεύνησης αφ’ ενός της δραματικής γλώσσας του Σαίξπηρ (Scene Study) και αφ’ ετέρου του ελληνικού κλασικού θεάτρου (Classical Theatre Lab), ως των δύο θεμελίων της παγκόσμιας δραματουργίας. Μέσω της φυσικής και φωνητικής ερμηνείας (Physical Performance και Vocal Performance), το εντατικό αυτό θερινό σχολείο στοχεύει στην πλήρη επανεξέταση του “υλικού” του κάθε ηθοποιού μέσα από αιτιολογημένη προετοιμασία, εστιασμένη ενέργεια, τόνωση της φαντασίας, καθώς και ενίσχυση των δεξιοτήτων του στο πλαίσιο της ερμηνείας”. “Αν κάποιος μπορεί να αντιληφθεί τον ανθρωπισμό στο έργο του Σαίξπηρ και αυτό να τον εμπνεύσει, τότε μπορεί να παίξει οτιδήποτε” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Α. Βισνέβσκι.

Η γλώσσα διδασκαλίας είναι τα αγγλικά και τα μαθήματα θα είναι καθημερινά, Δευτέρα με Παρασκευή από 9 π.μ. έως 4 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής. Ωστόσο, καθένα από τα τρία Σάββατα τα μαθήματα θα γίνονται από 9 π.μ. έως 1 μ.μ. -το πρώτο Σάββατο 24 Αυγούστου στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ, το δεύτερο Σάββατο 31 του μήνα στο αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας και το τρίτο, τελευταίο Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Μαζί με τον Α. Βισνέβσκι, στο KaDISS 2019 θα διδάξουν σημαντικά ονόματα από τον χώρο του διεθνούς θεατρικού χώρου και συγκεκριμένα α) η Γκάμπριελ Μολέτα (Gabrielle Moleta) καθηγήτρια του μεταπτυχιακού τμήματος της Βασιλικής Ακαδημίας Θεάτρου του Λονδίνου (RADA) και λέκτορας του Πανεπιστημίου του Κεντ, β) η Αντριεν Τόμας (Adrienne Thomas), η οποία σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης η οποία έχει εμφανιστεί σε πολλά έργα τόσο σύγχρονα και κλασικά στο West End καθώς και σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης και της παραγωγής του Stephen Daldry στο Royal Court Theatre και γ) η Αργυρώ Χιώτη, σκηνοθέτις και ηθοποιός που δουλεύει ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, ιδρύτρια της ομάδα VASISTAS.

Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν το Ιδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, ο Δήμος Καλαμάτας, η “Φάρις”, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία, η Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας και το Mataroa.

Β.Γ.Μ.