Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 15:30

Ο Θανάσης Κουρλαμπάς στον “Θάνατο του Ιβάν Ιλίτς”

Γράφτηκε από την

Στην παράσταση “Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς” πρωταγωνιστεί φέτος ο Μεσσήνιος ηθοποιός Θανάσης Κουρλαμπάς. Η πρεμιέρα θα γίνει στις 21 Οκτωβρίου στο Θέατρο “Αλκμήνη” στην Αθήνα.

Ο ευκατάστατος δικαστής Ιβάν Ιλίτς, αρρωσταίνει βαριά. Η αρρώστια κι ο επικείμενος Θάνατός του, εκμηδενίζουν όλη την προηγούμενη ζωή του. Επιτυχίες, ανούσιες συναναστροφές, εξουσία, κύρος και χρήμα στέκουν αδύναμα μπροστά στο τέλος. Ολόκληρη η ύπαρξη του Ιβάν Ιλίτς σείεται συθέμελα γιατί, όσο κι αν προσπαθεί να αποδεχτεί το συμπέρασμα ότι «ο Γάιος είναι άνθρωπος, οι άνθρωποι είναι θνητοί, άρα ο Γάιος είναι θνητός» που διδάχτηκε κατά την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων, το Εγώ του τον κρατάει γερά δέσμιο του. Ο Γάιος ναι… αυτός όμως όχι! Αυτός μπορεί να ξεγελάσει τον Θάνατο! «Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» βασίζεται στο αληθινό γεγονός του θανάτου του δικαστή Ιβάν Ιλίτς Μετσνίκοφ , όπως το διηγήθηκε στον ίδιο τον Τολστόι η μητέρα του αποθανόντος. Παρ’ όλο που δεν είναι από τα πιο γνωστά, συγκαταλέγεται από φιλοσόφους και λογοτέχνες, στα πιο σημαντικά και πιο ώριμα έργα του Τολστόι.

Οι συντελεστές είναι οι: μετάφραση από τα ρωσικά: Παύλος Στεφάνου, θεατρική διασκευή/σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, σκηνικά/κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης, πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Οικονόμου, κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη, σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα, φωτογραφίες: Γιώργος Σακκάς, γραφιστική επιμέλεια: Grid fox, promo video: Κώστας Γεραμπίνης, επικοινωνία: Αντζυ Νομικού. Παίζουν οι: Γιώργος Γαλίτης - Θανάσης Κουρλαμπάς.