Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 09:23

Ημέρα μνήμης της των Μικρασιατών

Γράφτηκε από την
Ημέρα μνήμης της των Μικρασιατών

Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην εκκλησία της Ανάληψης, στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας, στο μνημείο Μικρασίας και Μικρασιατών.

Αρχικά τελέστηκε τρισάγιο από τον αρχιμανδρίτη Αλέξιο Σαραντόπουλο. Στην ομιλία της η πρόεδρος της Ενωσης Μικρασιατών Μεσσηνίας “Η Ιωνία” Φωτεινή Κοτσογλανίδη έκανε λόγο για γενοκτονία που σήμανε τον αφανισμό των ελληνικών πληθυσμών μετά από 3.000 χρόνια ιστορίας. Αφού περιέγραψε την εξαιρετική ζωή των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, επισημαίνοντας ότι ο καθένας ήταν νοικοκύρης στον τόπο του, στάθηκε στα δραματικά γεγονότα του 1922, μιλώντας για βασανισμούς και σφαγές των Τούρκων, για την πυρπόληση της Σμύρνης για 10 ολόκληρα μερόνυχτα, σημειώνοντας ότι δεν ήταν τυχαίο γεγονός, αλλά σχεδιασμένο, που αποσκοπούσε στον αφανισμό του μικρασιατικού κόσμου.

Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν ο γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο σμήναρχος (Ι) Κωνσταντίνος Καραβλίδης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, η γ.γ. της Ενωσης Μικρασιατών Μεσσηνίας Παναγιώτα Βασιλειάδη, η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας Ρούλα Μητράκου και αντιπροσωπεία του Ομίλου Μικρασιατών Νέας Υόρκης. Τιμές απέδωσε άγημα από την 120 ΠΕΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER