Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 09:17

Επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834 στο Ψάρι (φωτογραφίες)

Επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834 στο Ψάρι (φωτογραφίες)

Εκδηλώσεις για την 185η επέτειο της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834, προς τιμήν των πρωταγωνιστών της Γιαννάκη Γκρίτζαλη και Μητροπέτροβα πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί στο Ανω Ψάρι

Στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο, ενώ στη συνέχεια μετέβησαν όλοι στην οικία του Γιαννάκη Γκρίτζαλη, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Γιώργο Στρατάκο γ.γ. ΥΠΑΑΤ εκ μέρους της κυβέρνησης, τον Περικλή Μαντά εκ μέρους της Βουλής, τον υποσμηναγό Παναγιώτη Μπεκιάρη εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, τον Στάθη Αναστασόπουλο αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας, την Παναγιώτα Γεωργακοπούλου δήμαρχο Οιχαλίας, τον Σωτήρη Κούκη πρόεδρο Τ.Κ. Ψαρίου, την Πότα Δήμιζα εκπρόσωπο αντιστασιακών οργανώσεων, τον Κωνσταντίνο Καράμπελα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Χωριών Ορεινής Τριφυλίας «Ο Επικούριος Απόλλων», τον Διονύσιο Αθανασόπουλο του Προοδευτικού Συλλόγου Ψαραίων Τριφυλίας, τον Βασίλη Αναστασόπουλο του Συλλόγου Ανω Μέλπειας, τον Μιλτιάδη Γυφτόπουλο του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψαραίων Μεσσηνίας «Το Μετσίκι», τον Παναγιώτη Λούτο της Ομοσπονδίας Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας και τον Ιωάννη Σταματελόπουλο της Αδελφότητας Τουρκολεκαίων «Ο Νικηταράς».

Ακολούθως στο χώρο του ναού σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο απόγονος του Γιαννάκη Γκρίτζαλη και έγινε ομιλία από τον πρόεδρο του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 Κωνσταντίνο Πλαπούτα. Ποιήματα απήγγειλαν οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Δωρίου  Αναστασία Γκούτη, Ελενα-Αμέρικα Βέγκου, Ιωάννα Καμπούκου, Ευσταθία Γκότση. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς από το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου «Οι Δωριείς». Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης και ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος.

Κ.Μπ.