Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2019 07:36

Ο Μαυρωτάς στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Καλαμάτα  - Το πρόγραμμα εκδηλώσεων και στην Τριφυλία

Γράφτηκε από την
Ο Μαυρωτάς στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Καλαμάτα  - Το πρόγραμμα εκδηλώσεων και στην Τριφυλία

 

Αύριο Δευτέρα ολοκληρώνονται και στη Μεσσηνία, με επίκεντρο την Καλαμάτα, οι εκδηλώσεις για την 79η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Στις εκδηλώσεις της Καλαμάτας την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο γ.γ. Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς και τη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τη Δευτέρα στις 10.15 το πρωί, θα τελεστεί δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής, κατά την οποία θα προστή ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Ακολούθως, τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο καθηγητής και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργος Ανδρειωμένος.

Στη συνέχεια, στην πλατεία 23ης Μαρτίου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από το μνημείο των πεσόντων και θα κατατεθούν στεφάνια από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, της Βουλής, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Καλαμάτας, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, το δήμαρχο Καλαμάτας και εκπροσώπους της Ενωσης Αποστράτων Στρατού Ξηράς Ν. Μεσσηνίας, της Ενωσης Αποστράτων Αεροπορίας Ν. Μεσσηνίας και όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων του νομού.

Στις 11.15 το πρωί θα ξεκινήσει η παρέλαση στην οδό Αριστομένους με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής, μαθητών και μαθητριών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των σπουδαστών στις Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ, των μελών πολιτιστικών - χορευτικών συλλόγων, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης-παράρτημα Ν. Μεσσηνίας, του Σώματος Εθελοντών Περιφερειακού Τμήματος ΕΕΣ Καλαμάτας, του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών ΕΕΣ, του Τοπικού Τμήματος Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, των Συστημάτων Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, και αντιπροσωπευτικών τμημάτων του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν  η Μπαντίνα της Δημοτικής Φιλαρμονικής και η Φιλαρμονική του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.

 

Οι εκδηλώσεις στην Κυπαρισσία

Με τη μαθητική παρέλαση κορυφώνονται οι επετειακές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στην Κυπαρισσία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, πέρα από τις καταθέσεις στεφανιών που έγιναν χθες στο ηρώο της Ανω Πόλης από τα σχολεία της πόλης, όπως και  στο Αγαλμα της Ελληνίδας Μητέρας Ελένης Ιωαννίδη, την Κυριακή στις  5.30 το απόγευμα  θα γίνει μέγας πανηγυρικός εσπερινός στον ναό Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως, ενώ τη Δευτέρα στον ίδιο ναό θα γίνει επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου.

Μετά τη δοξολογία εντός του ναού θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από την Παναγιώτα Τζαβέλλα, καθηγήτρια του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας και σύμβουλο Κοινότητας Κυπαρισσίας.

Στη συνέχεια θα γίνουν οι παρακάτω εκδηλώσεις στον αύλειο χώρο του ναού, μπροστά από τις προτομές των ηρώων της Επανάστασης 1821 Μητροπολίτου Χριστιανουπόλεως Γερμανού Ζαφειρόπουλου και Πρωτοσύγκελου Αμβροσίου Φραντζή: Επιμνημόσυνη δέηση από τον κ. Χρυσόστομο μετά του ιερού κλήρου. Προσκλητήριο πεσόντων στον ελληνοϊταλικό πόλεμο (1940 - 1941). Κατάθεση στεφανιών.

Στις 11.30 π.μ. στην οδό 25ης Μαρτίου θα αρχίσει η παρέλαση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Κυπαρισσίας, μαθητών, πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων. Μετά το τέλος της παρέλασης στην κεντρική πλατεία της πόλεως ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς.

 

Στα Φιλιατρά

Στον μητροπολιτικό ναό του Τιμίου Προδρόμου θα τελεστεί η δοξολογία στα Φιλιατρά για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μαθητική παρέλαση.

Πιο συγκεκριμένα, στις 1.30 το πρωί θα τελεστεί η δοξολογία, μετά το πέρας της οποίας  οι παρευρισκόμενοι με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών θα μεταβούν στην κεντρική πλατεία, στον προ του ηρώου χώρο, όπου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφανιών. Η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας θα γίνει από τον Μάριο Νεοφύτου, διευθυντή 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών.

Θα ακολουθήσει παρέλαση, στην οποία θα συμμετέχουν οι μαθήτριες και οι μαθητές του Ειδικού Δημοτικού, του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, των Δημοτικών Σχολείων, του Γυμνασίου και του Λυκείου Φιλιατρών, με ανάκρουση εθνικών σκοπών από τη Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων.


NEWSLETTER