Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012 09:40

Η Φιλαρμονική θα υποδεχτεί το τρένο στο σταθμό της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Η Φιλαρμονική θα υποδεχτεί το τρένο στο σταθμό της Καλαμάτας

 

Με τη Φιλαρμονική να παιανίζει, θα υποδεχθεί σήμερα ο Δήμος Καλαμάτας το εκδρομικό τρένο με τους φίλους του σιδηροδρόμου που θα μπει στο σταθμό της πόλης γύρω στις 6 το απόγευμα.

Για την καλύτερη προετοιμασία της υποδοχής, χθες αργά το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο, υπό την προεδρία του δημάρχου Π. Νίκα και τη συμμετοχή φίλων του σιδηροδρόμου από την Καλαμάτα και μελών της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού. «Για να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο και να δώσουμε εορταστική ατμόσφαιρα», επεσήμανε ο κ. Νίκας και ζήτησε να κληθούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι. 

Ενημέρωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ανέβει στην Αθήνα για να υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Ν. Ιωαννίδη, ώστε, όπως είπε, ο δήμος να συμβάλει στη διατήρηση και συντήρηση των περιουσιακών στοιχείων του ΟΣΕ. Εκτίμησε ότι η γραμμή μπορεί να είναι βιώσιμη σε συνδυασμό με τον προαστιακό και την ανάπτυξη του αεροδρομίου.

Το τρένο που θα ξανασφυρίξει το Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα και στο καταργημένο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου, θα είναι για τουριστικούς λόγους, καθώς πρόκειται για διήμερη εκδρομή 68 φίλων του σιδηροδρόμου κυρίως από την Ελλάδα, αλλά και από τη Γερμανία και την Αυστρία.

Το ταξίδι θα γίνει με τρένο που θα αποτελείται από δύο μηχανές Alco, τρεις σκευοφόρους κι ένα επιβατηγό βαγόνι. Θα ξεκινήσει από την Τρίπολη στις 11 το πρωί και θα κάνει 2ωρη στάση στους Χράνους για φαγητό, όπου θα παραστεί και ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας. Η επόμενη στάση θα γίνει στο Ζευγολατιό για καφέ στο καφενείο δίπλα από το σταθμό, κάτω από τα πλατάνια και στα άλλα καφενεία του χωριού. Το τρένο υπολογίζεται να μπει στο σταθμό της Καλαμάτας γύρω στις 6 το απόγευμα. Οι εκδρομείς θα διανυκτερεύσουν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Αύριο το τρένο θα αναχωρήσει στις 9 το πρωί για Καλό Νερό - Κυπαρισσία, όπου και θα γίνει στάση για καφέ, και το μεσημέρι θα καταλήξει στο Κατάκολο, όπου έχει προγραμματιστεί τραπέζι. Το απόγευμα θα επιστρέψει στον Πύργο και κατόπιν οι εκδρομείς θα φύγουν με λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την Αθήνα.

Η εκδρομή διοργανώνεται από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού τουρισμού, γι’ αυτό και θα μετέχουν στελέχη της εταιρείας και του ΟΣΕ. Η εκδρομή στηρίζεται από το Σύλλογο Φίλων του Σιδηροδρόμου Αθήνας. 

Η επόμενη εκδρομή προγραμματίζεται για τέλη Οκτωβρίου με Νοέμβριο, με προορισμό πάλι την Καλαμάτα, αυτή τη φορά με αυτοκινητάμαξα τύπου ΜΑΝ-1. Λόγω της μεγαλύτερης χωρητικότητάς της θα συμμετάσχουν πάνω από 100 εκδρομείς.

 


NEWSLETTER