Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019 08:12

Χριστούγεννα στο Δήμο Καλαμάτας: Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Χριστούγεννα στο Δήμο Καλαμάτας: Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων (βίντεο)

 

Με τη φωταγώγηση του δέντρου σήμερα στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας και με καλεσμένη την Καλαματιανή τραγουδίστρια Μαλού, θα δοθεί το έναυσμα των φετινών Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Με κύριο στοιχείο τη συμμετοχικότητα αλλά και τον στολισμό της πόλης ο οποίος είναι χωρισμένος σε τρία επίπεδα, η Καλαμάτα μπορεί να αποτελέσει για μια ακόμα χρονιά έναν ιδανικό Χριστουγεννιάτικο προορισμό, προσφέροντας πληθώρα επιλογών σε ντόπιους και επισκέπτες. Χθες, στο νέο Δημαρχείο παρουσιάστηκε το φετινό εορταστικό πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει διαφορετικού τύπου πολιτιστικά γεγονότα.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε πως οι γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους είναι ημέρες χαράς, ελπίδας και αισιοδοξίας. “Η πόλη μας φόρεσε τα γιορτινά της για να υποδεχτεί τους επισκέπτες της πόλης αλλά και για να φτιάξει την ψυχολογία των συνδημοτών μας. Εχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία του στολισμού της πόλης εδώ και καιρό ενώ με το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην κεντρική πλατεία θα σηματοδοτηθεί η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου μας. Σε αυτό το πλαίσιο η πόλη έχει χωριστεί σε τρία στάδια σχετικά με τον στολισμό. Στο κεντρικό, στο παραλιακό και στο ιστορικό κέντρο” τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος λέγοντας στη συνέχεια πως οι φετινές εκδηλώσεις είναι αποτέλεσμα συμμετοχικότητας. “Αυτό αρχίζουμε να το βλέπουμε πλέον και είμαστε βέβαιοι πως τα επόμενα χρόνια θα λειτουργήσει ακόμα πιο ενισχυτικά, είπε χαρακτηριστικά.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του εικαστικού εργαστηρίου της “Φάρις” Παναγιώτης Λαμπρινίδης επισήμανε πως δημιουργώντας τα στολίδια για την πόλη της Καλαμάτας έχει μπει ο ίδιος πιο νωρίς στην ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, το οποίο όπως δήλωσε είναι και το ζητούμενο γιατί αυτές τις μέρες πρέπει να νιώσουμε την αλλαγή στη διάθεση μας και να γίνουμε για λίγο μικρά παιδιά. “Σε αυτό το κλίμα έχω δημιουργήσει τρεις κατασκευές. Ενα παιχνίδι που είναι μια μεγάλη σφαίρα με αστέρια στο ιστορικό κέντρο, τον κώνο που είναι το κεντρικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης και ένα τρίτο παιχνίδι, το καραβάκι το οποίο υπάρχει στο λιμάνι. Ο σκοπός μέσα από αυτές τις κατασκευές είναι να χαρούμε τις μέρες αυτές εμείς και τα παιδιά μας. Παράλληλα ο εικαστικός τομέας ετοιμάζει τις εκθέσεις που θα γίνουν στο Μέγαρο Χορού με εκατοντάδες έργα ζωγραφικής και κεραμικής, σε έναν χώρο που βρίσκει τη χρήση του πια, αφού θα παρουσιαστούν τα έργα των παιδιών της πόλης μας” κατέληξε.

 

Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Δημοτικής Φιλαρμονικής Κώστας Νικολέας σημείωσε πως η Φιλαρμονική θα συμμετάσχει όπως κάθε χρόνο στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου μέσα από ένα πλήθος εκδηλώσεων. “Το πρόγραμμά μας έχει ξεκινήσει ήδη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στα δημοτικά διαμερίσματα, θα συνεχιστεί με το άναμμα του δέντρου στο οποίο συμμετέχουν εκλεκτοί καλλιτέχνες (Μιράντα Λώμη, Στέλιος Καρπαθάκης) και θα κορυφωθεί στις 28 του μήνα στο Πνευματικό κέντρο με την εκδήλωση «Χριστούγεννα στη Ντίσνευ» όπου θα παρουσιαστούν διάσημα παιδικά μιούζικαλ” ανέφερε.

Τέλος, ο πρόεδρος της “ΦΑΡΙΣ” Παντελής Δρούγας συμπλήρωσε πως πέρα από το δέντρο, τη μπάλα και το καράβι που μπορεί να δει κανείς στην πόλη, έχουν τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία τα Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια όπου παραχωρήθηκαν σε πολιτιστικούς συλλόγους, τα σπιτάκια του "Διοκλή", καρουζέλ στον ίδιο χώρο και τρενάκι στη Νομαρχία.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το εξής:

 

- Σήμερα, 6 Δεκεμβρίου - Κεντρική Πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου, 7 μ.μ. Χριστουγεννιάτικες µελωδίες από τη ∆ηµοτική Φιλαρµονική, 7.40 μ.μ. Χριστουγεννιάτικες µελωδίες από το ∆ηµοτικό Ωδείο, 8 μ.μ. Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου, 8.15 μ.μ. Μαλoύ - Εορταστική συναυλία.

- Σάββατο 7 Δεκεμβρίου - Λιμάνι - Κεντρική Προκυμαία, 8 μ.μ. Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου καραβιού - Χριστουγεννιάτικες µελωδίες από τη ∆ηµοτική Φιλαρµονική.

-  Κυριακή 8 Δεκεμβρίου - Ιστορικό Κέντρο - Πλ. 23ης Μαρτίου, 8 μ.μ. Χριστουγεννιάτικες µελωδίες από τη ∆ηµοτική Φιλαρµονική. Γιαννιτσάνικα, 6 μ.μ. Χριστουγεννιάτικες µελωδίες από τη ∆ηµοτική Φιλαρµονική. Λαιϊκα, 7 μ.μ. Χριστουγεννιάτικες µελωδίες από τη ∆ηµοτική Φιλαρµονική.

- Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου - Κεντρική Πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου, Ο Σύλλογος γονέων και κηδεµόνων ΑµεΑ Μεσσηνίας «H Υπομονή» παρουσιάζει τα έργα των παιδιών του, διάρκεια έως και 23/12 και 27/12 έως και 30/12.

- Σάββατο 14 Δεκεμβρίου – 11.30 π.μ. Αλεξανδράκειο Γηροκομείο Καλαμάτας, "Ερουρέµ" Κάλαντα από την Μικρή Χορωδία του ∆ηµοτικού Ωδείου Καλαµάτας.

- Κυριακή 15 Δεκεμβρίου - Κεντρική Πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου, 10 π.μ. Μικρασιάτικα κεράσµατα και χριστουγεννιάτικες κατασκευές από την Ένωση Μικρασιατών Μεσσηνίας “Η Ιωνία” και από τον ΟΑΕ∆-KETEK ΕΠΑΣ Μαθητείας Καλαμάτας (τµήµατα βρεφονηπιοκόµων και µαγείρων), 11 π.μ. Εορταγορά και προσκοπικά παιχνίδια από το 6ο Σύστηµα αεροπροσκόπων Καλαµάτας Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής Καλαμάτας, 11.30 π.μ. "Χαίρε η γη κι οι ουρανοί" Χριστουγεννιάτικη συναυλία ∆ηµοτικού Ωδείου Καλαµάτας τάξεις Βίκης Βασιλειάδη & Μαρίας Παπαπετροπούλου. Ιστορικό Κέντρο - Πλατεία Αγίων Αποστόλων 12 μ.μ. «Παραδοσιακά Χριστούγεννα» Ελληνικοί χοροί, έκθεση µε φωτογραφικό υλικό από την περιοχή του Ταϋγέτου και παραδοσιακά χειροποίητα κεράσµατα από: το Κέντρο Λαογραφικών Μελετών, το σύλλογο «Η Κουτσαβίτικη Φορεσιά», το «∆ηµάκειο Αθλητικό Σύλλογο», τις Τοπικές Κοινότητες και τους πολιτιστικούς συλλόγους Αλαγονίας, Καρβελαίων, Λαδαίων, Πηγών, Νεδουσαίων, Αρτεµισίας και τη ∆ηµοτική Κοινότητα Καλαµάτας.

- Tετάρτη 18 Δεκεμβρίου - Κεντρική Πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου, «Χριστουγεννιάτικο bazaar» από το Σύλλογο γονέων Ε. Ε. Ε. Ε. Καλαµάτας, διάρκεια έως και 20/12 «Χριστουγεννιάτικο bazaar» από τη Μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης -οικοτροφείο «Θάλπος Ι», διάρκεια έως και 20/12.

- Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου - Κεντρική Πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου, Φιλανθρωπικό bazaar από το Σύλλογο γονιών παιδιών µε νεοπλασµατική ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» διάρκεια έως και 23/12 «Αγάπη και Ισότητα» χριστουγεννιάτικο bazaar από το Συµβουλευτικό κέντρο γυναικών του ∆ήµου Καλαµάτας, συνδιοργάνωση µε τον Πολιτιστικό σύλλογο γυναικών Μ. Μαντίνεια, διάρκεια έως και 21/12.

- Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Κεντρική Πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου, Χριστουγεννιάτικο bazaar από το Σύλλογο Α.µε.Α Νοµού Μεσσηνίας, διάρκεια έως και 31/12.

- Σάββατο 21 Δεκεμβρίου - Κεντρική Πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου, Χριστουγεννιάτικο bazaar από τα Παιδικά χωριά SOS, διάρκειας έως και 22/12, 11 π.μ. Λούνα Παρκ από το 1ο Σύστηµα Ναυτοπροσκόπων και το 6ο Σύστηµα Αεροπροσκόπων. Επίσης, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου - Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, 20:30 "Μια ασυνήθιστη µέρα στην Καλαµάτα" Χριστουγεννιάτικη συναυλία ∆ηµοτικού Ωδείου Καλαµάτας.

- Κυριακή 22 Δεκεμβρίου - Κεντρική Πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου, 11 π.μ. Κάλαντα και Kεράσµατα από το Σύλλογο Μικρασιατών Καλαµάτας, 12.30 π.μ. «Η Κάλλω και οι καλικάντζαροι» Χριστουγεννιάτικο δρώµενο από το σύλλογο «Οι φίλοι της παράδοσης» και «Χριστουγεννιάτικη µακαρονάδα» από τη Λέσχη αρχιµαγείρων Ελλάδος παράρτημα Καλαµάτας. Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, 5 μ.μ. "Γιορτινά τραγούδια ηχούνε" Χριστουγεννιάτικη συναυλία τάξης βιολιού Γεωργίας Τσολάκη. Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, 8 μ.μ. Εγκαίνια έκθεσης «Τί φῶς καὶ χρῶµα κι ὀµορφιὰ νὰ σκόρπιζε τὸ ἀστέρι» των σπουδαστών του Εικαστικού Εργαστηρίου της Κ.Ε ΦΑΡΙΣ, ∆ιάρκεια έκθεσης: 22/12/2019 - 3/1/ 2020 - Ωράριο λειτουργίας: 10.00 - 13.00, και στις 9 μ.μ. «Χριστούγεννα στον κόσµο» Παράσταση της ∆ηµοτικής Σχολής Χορού Καλαµάτας.

- ∆ευτέρα 23 Δεκεμβρίου - Κεντρική Πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου, Χριστουγεννιάτικο bazzar και ενημέρωση από το Φιλοζωικό Όµιλο Καλαµάτας, διάρκεια έως και 31/12, «Το σπιτάκι των Τριτέκνων» Xριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες, γλυκίσματα και δρώμενα για τους μικρούς µας φίλους, από το Σύλλογο Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας διάρκεια έως και 28/12. Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Κεντρική Σκηνή στις 9 μ.μ. Φιλανθρωπικό Gala από το ∆ηµοτικό Ωδείο Καλαµάτας Είσοδος: 5,00 ευρώ.

- Τρίτη 24 Δεκεμβρίου - Κεντρική Πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου, 11 π.μ. Χριστουγεννιάτικο διαδραστικό πρόγραµµα παιχνιδιών για παιδιά και για όσους νιώθουν παιδιά.

- Σάββατο 28 Δεκεμβρίου - Κεντρική Πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου, 8 μ.μ. «Χριστούγεννα στη Ντίσνευ» Συναυλία της ∆ηµοτικής Φιλαρµονικής και του συγκροτήματος “Female Εchoes”. Οι αγαπημένοι ήρωες των παιδιών ζωντανεύουν στη σκηνή µε εντυπωσιακά κοστούμια, λαμπερά φώτα και υπέροχες χορογραφίες

- Κυριακή 29 Δεκεμβρίου - Κεντρική Πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου, Χριστουγεννιάτικο bazzar από το Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Λαδαίων, διάρκεια έως και 30/12. 11 π.μ. Μανιάτικα κεράσµατα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρής Μαντίνειας και τον Χορευτικό Όµιλο «Λεύκιππος».

- Τρίτη 31 Δεκεμβρίου - Κεντρική Πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου, 11.30 μ.μ. «2020 ευχές» Υποδοχή του νέου έτους.

 

Εκδηλώσεις στις τοπικές Κοινότητες:

 

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου

Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου µε μελωδίες από τη ∆ηµοτική Φιλαρµονική (6 μ.μ. Βέργα και στις 7 μ.μ. Μ. Μαντίνεια).


NEWSLETTER