Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 17:10

Εντυπωσιακός «Ντον Κάρλο» από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Γράφτηκε από την
Εντυπωσιακός «Ντον Κάρλο» από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Με τον Δημήτρη Πλατανιά στο ρόλο του Ροντρίγκο (στις 13, 19/12 και στις 2, 5/1) η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος τη σημαντικότερη όπερα του Βέρντι, τον «Ντον Κάρλο», στην ιταλική πεντάπρακτη εκδοχή της για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Την εντυπωσιακή παραγωγή υπογράφει ο σερ Νίκολας Χάιτνερ.

Βασισμένος στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Φρίντριχ Σίλλερ, ο «Ντον Κάρλο» είναι μια όπερα γεμάτη εντυπωσιακές άριες, ντουέτα και επιβλητικά σύνολα. Ταυτόχρονα όμως είναι ένα έργο με βαθιά ανθρώπινους χαρακτήρες, οι οποίοι αγωνίζονται να ισορροπήσουν ανάμεσα στα συναισθήματά τους και στο καθήκον. Η πολυεπίπεδη πολιτική διάσταση, με τη σύγκρουση ανάμεσα στην κοσμική εξουσία και την εκκλησία, ανάμεσα στον φιλελευθερισμό και την απολυταρχία, ενδιέφερε ιδιαίτερα τον Βέρντι.

Η υπόθεση της όπερας δεν έχει μεγάλη σχέση με ιστορικά γεγονότα, αλλά αντιθέτως μπλέκει πραγματικά με φανταστικά πρόσωπα και εκτυλίσσεται παράλληλα σε 2 επίπεδα: Το πρώτο αφορά τα συναισθήματα του Ντον Κάρλο, διαδόχου του θρόνου της Ισπανίας, για την Ελισάβετ των Βαλουά, η οποία, ενώ αρχικά προοριζόταν για εκείνον, τελικά για πολιτικούς λόγους παντρεύτηκε τον πατέρα του Φίλιππο Β΄. Το δεύτερο είναι πολιτικό και αφορά τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο διοικούσαν οι Ισπανοί τη Φλάνδρα.

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Φίλιππος Β’: Αλεξάντερ Βινογκράντοφ. Ντον Κάρλο: Μαρσέλο Πουέντε. Ροντρίγκο: Τάσης Χριστογιαννόπουλος (8, 15, 21, 28/12), Δημήτρης Πλατανιάς (13, 19/12 και 2, 5/1). Μέγας Ιεροεξεταστής: Ράφαλ Σίβεκ. Μοναχός: Δημήτρης Κασιούμης. Ελισάβετ των Βαλουά: Μπάρμπαρα Φρίττολι (8, 13, 15, 19, 21/12), Τσέλια Κοστέα (28/12 και 2, 5/1). Πριγκίπισσα Εμπολι: Εκατερίνα Γκουμπάνοβα (8, 13, 15, 19, 21/12), Ελενα Ζίντκοβα (28/12 και 2, 5/1). Kόμης της Λέρμας: Γιάννης Κάβουρας. Τεμπάλντο: Μιράντα Μακρυνιώτη. Φωνή από τον ουρανό: Νίκη Χαζιράκη. (Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ).

 

Πληροφορίες - Κρατήσεις: www.nationalopera.gr, τηλ. 213 0885700


NEWSLETTER