Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 20:40

Τις τέχνες στην εποχή του Μεσαίωνα θα παρουσιάσει ο Νίκος Ξανθούλης

Γράφτηκε από την
Τις τέχνες στην εποχή του Μεσαίωνα θα παρουσιάσει ο Νίκος Ξανθούλης

 

Τις τέχνες στην εποχή του Μεσαίωνα θα παρουσιάσει αύριο Κυριακή στις 7 μ.μ. στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας ο Νίκος Ξανθούλης (συνθέτης, καλλιτεχνικός σύμβουλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και αντεπιστέλλον μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής).

"Μα πόσο σκοταδιστικός ήταν τελικά ο Μεσαίωνας στην Ευρώπη; Ποια ήταν η σχέση της Βυζαντινής τέχνης με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή; Τι μεσολάβησε και χώρισαν οι δρόμοι; Πως ξεκίνησε η Ρομανική και η Γοτθική αρχιτεκτονική; Τί είδους μουσική άκουγαν στην Παναγία των Παρισίων και στους Γοτθικούς ναούς της Ιταλίας τον 12ο και 13ο αιώνα; Σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις, να δούμε αλλά και να ακούσουμε. Να αισθανθούμε το μεγαλείο της τέχνης κάθε εποχής χωρίς να ξεχνάμε ότι ανεξάρτητα από την χρονική περίοδο που μελετούμε υπάρχουν πάντα αυτοί που διακονούν την ομορφιά" αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.

Στο τέλος της παρουσίασης, η οποία θα έχει ελεύθερη είσοδο, ο Κώστας Σιάχος και μέλη του Βυζαντινού Χορού "Χόρευμα" της σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας θα ψάλουν αντιπροσωπευτικά μέλη της βυζαντινής μουσικής αυτής της περιόδου.


NEWSLETTER