Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 17:22

"Ο γενικός γραµµατεύς" αύριο στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

"Ο γενικός γραµµατεύς" αύριο στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

 

Τη σατιρική κωμωδία του Ηλία Καπετανάκη «Ο γενικός γραµµατεύς» θα ανεβάσει το ΔΗΠΕΘΕΚ στην κεντρική του σκηνή (∆ηµοσθένους 2).

Το έργο θα κάνει πρεμιέρα αύριο στις 8 μ.μ., ανοίγοντας τον κύκλο των παραγωγών του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας για τη χειμερινή σαιζόν. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Γιάννης Μαργαρίτης ανέφερε πως ο Ηλίας Καπετανάκης με καταγωγή από την Καλαμάτα, ήταν συγγραφέας των αρχών του 20ου αιώνα. Εγραψε αυτό το πολύ σημαντικό έργο, το οποίο είναι μια σάτιρα για τα κακώς κείμενα του Ελληνικού κράτους, που δυστυχώς μέχρι τις μέρες μας, μας ακολουθούν. “Στο πέρασμα της Ελλάδας από τον 19ο στον 20ο αιώνα γράφτηκε ένα κωμικό μιούζικαλ, αποτελούμενο από 18 τραγούδια.

Οι ηθοποιοί πάνω στη σκηνή χορεύουν και τραγουδούν όπως σε ένα μιούζικαλ. Ο Καπετανάκης γελάει, σαρκάζει, ειρωνεύεται, αλλά όπως όλοι οι μεγάλοι κωμωδιογράφοι έχει στο βάθος μια πίκρα, μια γλυκιά μελαγχολία για όσα δεν καταφέραμε ως κράτος. Αυτό το ύφος άλλωστε το βλέπουμε και σε όλα τα έργα του Αριστοφάνη” τόνισε ο κ. Μαργαρίτης σημειώνοντας πως το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας συναντιέται για δεύτερη φορά με αυτό το έργο.

Η πρώτη φορά ήταν το 1987 όπου παρουσιάστηκε με πολύ σπουδαίους ηθοποιούς. Οπως είπε, “σήμερα έχουμε μια διαφορετική παράσταση. Το κείμενο το διασκεύασα καθώς είναι πολύ μεγάλο, περιορίζοντας το στις δύο ώρες. Εχω αφαιρέσει πράγματα που δεν είναι πια κατανοητά στην εποχή μας, κρατώντας όμως την ουσία. Παράλληλα, έχω συγχωνεύσει κάποιους ρόλους σε μια προσπάθεια να το αντιληφθεί ο σημερινός θεατής.

Η παράσταση πατάει πάνω σε μια σύγχρονη αφήγηση, αξιοποιώντας την κωμική σωματικότητα έτσι όπως μας την κληρονομεί ο βουβός κινηματογράφος αλλά και ο μετέπειτα εξαιρετικά δημοφιλής ελληνικός κινηματογράφος”. Σε ό,τι έχει να κάνει με την μουσική ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ επισήμανε πως τα τραγούδια που έγραψε ο Δημήτρης Οικονομάκης έχουν όλα -εκτός από το τελευταίο- αναφορά σε κάποια άλλα τραγούδια τα οποία είναι πάρα πολύ γνωστά.

“Ελπίζουμε η διάθεση που θα βγάλουμε πάνω στη σκηνή να πάρει μαζί της τους θεατές και να τους ταξιδέψει στα τελευταία χρόνια της νεότερης ιστορίας μας, θέτοντας τους το ερώτημα “Τι είναι η πατρίδα μας;” κατέληξε.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης, Σκηνικά: Μάρκος Καµπάνης, Μουσική: ∆ηµήτρης Οικονοµάκης, Κοστούµια: ∆ηµήτρης Κακριδάς. Χορογραφία: Εντι Λάμε.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Αλεβυζάκης, Κλεάνθης Βαρσαµούλης, Χρυσάνθη ∆ούζη, Σοφία Κουλέρα, Μάρα Μπαρόλα, Μαριάµ Ρουκχάτζε, ∆ηµήτρης Σταµούλης, Γιώργος Τσαπόγας.

Ωρες παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 8 μ.μ., και τις Κυριακές στις 7 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ και 8 για ειδικές κατηγορίες.