Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2019 11:52

Το χριστουγεννιάτικο εορταστικό πρόγραμμα στην Καλαμάτα

Το χριστουγεννιάτικο εορταστικό πρόγραμμα στην Καλαμάτα

 

 

Χριστουγεννιάτικα bazaar, συναυλίες, δρώμενα, έκθεση εικαστικών αλλά και ένα φιλανθρωπικό gala περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας από σήμερα Σάββατο έως και τη Δευτέρα, προπαραμονή Χριστουγέννων.

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε συνέντευξη Τύπου για τις εκδηλώσεις των Καλλιτεχνικών Σχολών του Δήμου Καλαμάτας, από το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και τους διευθυντές των σχολών, στο Μέγαρο Χορού.

Τον λόγο αρχικά πήρε ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος, τονίζοντας πως η Καλαμάτα δικαίως χαρακτηρίζεται πόλη του πολιτισμού. “Ο Δήμος Καλαμάτας την κοινωνική και πολιτιστική του πολιτική την ασκεί μέσα από την Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις» η οποία στηρίζει τη λειτουργία τεσσάρων δομών, το θέατρο, τον χορό, τα εικαστικά και τη μουσική. Ολοι αυτοί οι φορείς έχουν ετοιμάσει ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, αντάξιες της φήμης αλλά και του επιπέδου της «Φάρις». Είμαστε βέβαιοι πως οι εκδηλώσεις θα λειτουργήσουν προσθετικά στην προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε η Καλαμάτα να καταστεί χριστουγεννιάτικος προορισμός” δήλωσε ο κ. Βασιλόπουλος - συμπληρώνοντας μετά από ερώτηση που του έγινε πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι να αξιοποιηθεί περαιτέρω η λειτουργία του Μεγάρου Χορού.

Ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθης Γυφτάκης αναφέρθηκε στη συναυλία που θα δοθεί σήμερα Σάββατο στο Μέγαρο Χορού, στις 8.30 μ.μ., με τίτλο "Μια ασυνήθιστη µέρα στην Καλαµάτα": “Θα απολαύσετε δύο μουσικά παραμύθια με τη συμφωνική και την παιδική ορχήστρα του Ωδείου αλλά και με τις χορωδίες. Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τον «Καρυοθραύστη» με το κουαρτέτο ξύλινων πνευστών και διάφορες άλλες εκπλήξεις, σε μια βραδιά αφιερωμένη στα μικρά παιδιά. Σε αυτή την εκδήλωση συμμετέχουν σχεδόν 200 παιδιά οπότε είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτά να δουν μια γεμάτη αίθουσα στην παράστασή τους. Τη Δευτέρα στις 9 μ.μ. θα διοργανωθεί ένα φιλανθρωπικό gala με είσοδο της τάξης των 5 ευρώ, με σκοπό να μαζευτούν χρήματα για τα Παιδικά Χωριά SOS. Θα είναι μια συναυλία με χιούμορ, ζωντάνια και συγκινήσεις, αποτελώντας μια υπέροχη ευκαιρία για να περάσετε καλά, προσφέροντας παράλληλα κάτι στους συνανθρώπους μας” σημείωσε ο κ. Γυφτάκης.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου της “Φάρις” Παναγιώτης Λαμπρινίδης είπε πως αυτό το τριήμερο είναι πολύ σημαντικό γιατί θα παρουσιαστούν πολύ σημαντικές εκδηλώσεις στους φιλότεχνους της πόλης. “Σε ό,τι έχει να κάνει με το Εικαστικό Εργαστήρι, την Κυριακή στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του φουαγιέ του Μεγάρου Χορού, ο δήμαρχος Καλαμάτας θα εγκαινιάσει την έκθεση με τίτλο «Τι φως και χρώµα κι οµορφιά να σκόρπιζε το αστέρι» με έργα απ’ όλα τα τμήματα και απ’ όλους τους σπουδαστές του Εικαστικού Σχολείου. Θα παρουσιαστούν μελέτες πάνω στον Λεονάρντο ντα Βίντσι, στον Γιοχάνες Βερμέερ, στον Ελληνα ζωγράφο Νικηφόρο Λύτρα αλλά και στον Μεσσήνιο διεθνούς φήμης ζωγράφο Παύλο Διονυσόπουλο. Συγχρόνως θα δείτε μια μεγάλη εγκατάσταση με πουλιά και καλάμια που έχει φτιαχτεί από τα παιδιά του Δημοτικού, έργα από τη βασική άσκηση που κάνουμε στα εικαστικά και η οποία θα έχει θέμα της τη φύση, πολλά κεραμικά αλλά και εικόνες αγιογραφίας” ανέφερε ο κ. Λαμπρινίδης. Δήλωσε δε πως είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να φέρουν τα παιδιά τους στην έκθεση αυτή, ώστε να δουν τι πραγματικά γίνεται πάνω στα εικαστικά στην Καλαμάτα.

Από την πλευρά της η καλλιτεχνική διευθύντρια του Τομέα Χορού της «Φάρις» Θώμη Σταμούλη μίλησε για την παράσταση της Δημοτικής Σχολής Χορού την Κυριακή στις 9 μ.μ. στο Μέγαρο Χορού, με τίτλο “Χριστούγεννα στον κόσμο”: “Το κόνσεπτ γεννήθηκε από τη μεγάλη μας ανάγκη να ταξιδεύουμε κυριολεκτικά και μεταφορικά στην καθημερινότητά μας, οπότε μέσα από τις χορογραφίες μας θα ταξιδέψουμε σε τόπους φανταστικούς αλλά και σε πόλεις του κόσμου γενικότερα. Στη χριστουγεννιάτικη παράστασή μας συμμετέχουν οι μουσικοί συνοδοί της σχολής (Λουκάς Γεώργας, Αννα Μαρία Μουτεβελή, Αγγελική Λαζάρου, Πάρης Καρκαλούτσος, Ντίνα Οικονομοπούλου) που θα παίξουν κομμάτια στο πιάνο. Τις χορογραφίες έχουν κάνει οι Δανάη Ευαγγελίου, Σταυρούλα Γκόνου, Νάγια Γραμματικοπούλου, Γεωργία Ράπτη και Θώμη Σταμούλη” σημείωσε.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Γιάννης Μαργαρίτης αναφέρθηκε στη σατιρική κωμωδία του Καλαματιανού Ηλία Καπετανάκη «Ο γενικός γραµµατεύς» η οποία ανεβαίνει στην κεντρική του σκηνή ΔΗΠΕΘΕΚ κάθε Παρασκευ,  Σάββατο και Κυριακή.

Τέλος, ο πρόεδρος της «Φάρις» Παντελής Δρούγας εξέφρασε την πεποίθησή του πως με την βοήθεια των καλλιτεχνικών διευθυντών των σχολών θα προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα ως προς την επιτυχία των εκδηλώσεων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο

- Χριστουγεννιάτικο bazaar στην κεντρική πλατεία, από τα Παιδικά Χωριά SOS, διάρκειας έως τις 22/12. Στις 11 π.μ. Λούνα Παρκ από το 1ο Σύστηµα Ναυτοπροσκόπων και το 6ο Σύστηµα Αεροπροσκόπων.

- Στις 8.30 μ.μ. στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας χριστουγεννιάτικη συναυλία του ∆ηµοτικού Ωδείου Καλαµάτας με τίτλο «Μια ασυνήθιστη µέρα στην Καλαµάτα».

Κυριακή

- Κάλαντα και κεράσµατα από το Σύλλο, Βασιλέως Γεωργίου.

- Στις 12.30 π.μ. «Η Κάλλω και οι καλικάντζαροι», χριστουγεννιάτικο δρώµενο από το σύλλογο «Οι φίλοι της παράδοσης» και «Χριστουγεννιάτικη µακαρονάδα» από τη Λέσχη Αρχιµαγείρων Ελλάδος - παράρτηµα Καλαµάτας.

- Στις 5 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, χριστουγεννιάτικη συναυλία της τάξης βιολιού Γεωργίας Τσολάκη με τίτλο «Γιορτινά τραγούδια ηχούνε».

- Στις  8 μ.μ. στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, εγκαίνια έκθεσης «Τι φως και χρώµα κι οµορφιά να σκόρπιζε το αστέρι» των σπουδαστών του Εικαστικού Εργαστηρίου της «Φάρις» (διάρκεια: 22/12 – 3/1/ με ωράριο λειτουργίας 10 π.μ. - 1 μ.μ.).

- Στις 9 μ.μ. στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, παράσταση της ∆ηµοτικής Σχολής Χορού με τίτλο «Χριστούγεννα στον κόσµο».

∆ευτέρα

- Χριστουγεννιάτικο bazaar και ενηµέρωση από το Φιλοζωικό Οµιλο Καλαµάτας στην Κεντρική Πλατεία (διάρκεια έως και 31/12). Στο «Σπιτάκι των Τριτέκνων», χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες, γλυκίσµατα και δρώµενα για παιδιά, από το Σύλλογο Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας (διάρκεια έως και 28/12).

- Στις 9 μ.μ. στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, φιλανθρωπικό gala από το ∆ηµοτικό Ωδείο  (είσοδος 5 ευρώ).