Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020 20:51

«Αμερική, η χώρα της ελευθερίας» στη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
«Αμερική, η χώρα της ελευθερίας» στη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

 

 

Την πολιτική δραματική κομεντί “Αμερική, η χώρα της ελευθερίας” (Mr. Smith Goes to Washington) προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας αυτή την Πέμπτη στις 9.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο “Θοδ. Αγγελόπουλος”, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Η είσοδος είναι 4 ευρώ, ενώ κάτω των 18 ετών είναι ελεύθερη. Πρόκειται για την κλασική αμερικάνικη ταινία του 1939 διάρκειας 129’ σε σκηνοθεσία Frank Capra. Παίζουν: James Stewart, Jean Arthur, Claude Rains.

Η πολιτική αυτή κομεντί, που καθιέρωσε τον Τζέιμς Στιούαρτ ως αστέρα πρώτου μεγέθους, διαθέτει όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν τις δουλειές του Κάπρα (ουμανιστική διάθεση, αισιοδοξία, αλαφράδα, εκπληκτικούς δευτερεύοντες χαρακτήρες). Δεν παραλείπει όμως να καυτηριάσει τους συμβιβασμούς των πολιτικών, την αναλγησία της Γερουσίας, τον συχνά διφορούμενο ρόλο του δήθεν ελεύθερου Τύπου.

Η ταινία προτάθηκε για 11 Οσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου, κερδίζοντας όμως μόνο το Οσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου αφού «έπεσε πάνω» στο “Οσα παίρνει ο άνεμος. Το 1989 η ταινία επελέγη να φυλαχθεί για διατήρηση στο Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου των ΗΠΑ, ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική, ενώ το 1998 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε στην 29η θέση της λίστας με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.


NEWSLETTER