Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2020 17:13

Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: Προβολές για τη γυναίκα πίσω από την κάμερα

Γράφτηκε από την

 

Τη γυναίκα πίσω από την κάμερα θα αναδείξει τον Μάρτιο η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8/3).

Σύμφωνα με τους ιστορικούς τέχνης και κινηματογράφου οι γυναίκες συμμετέχουν ενεργά στον χώρο του κινηματογράφου ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1920. Από τη συγγραφή σεναρίου και τη σκηνοθεσία, μέχρι την παραγωγή, το μοντάζ, τα ειδικά εφέ και τη δημιουργία των σκηνικών. Παρ’ όλα αυτά, η προσφορά τους όχι μόνο αμφισβητήθηκε, αλλά και αποκρύφτηκε για χρόνια.

Πέρα από τις σύγχρονες και καταξιωμένες σκηνοθέτες όπως η Κόπολα, η Κάμπιον, η Μπίνγκελόου και πολλές άλλες, αξίζει να γίνει μια μικρή αναφορά σε κάποιες άγνωστες μαχήτριες και πρωτοπόρους που άφησαν το στίγμα τους, όπως η Αλις Γκάι Μπλασέ, η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης με πάνω από 1000 ταινίες στο ενεργητικό της, και η πρώτη στον κόσμο που έφτιαξε διηγηματική ταινία, η Λόις Βέμπερ, η πρώτη Αμερικανίδα σκηνοθέτης που τόλμησε να σκηνοθετήσει την πρώτη σκηνή με εντελώς γυμνό γυναικείο σώμα, η Ντόροθι Αζνερ, η οποία ανακάλυψε το λεγόμενο μικρόφωνο «boom», καθώς και η Γιαπωνέζα Ταζούκο Σακάνε που έδρασε τη δεκαετία του ’30 αλλά δέχτηκε σκληρές κριτικές και επιθέσεις λόγω του φύλου της και οι ταινίες της καταστράφηκαν.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

- Την Πέμπτη 5 Μαρτίου στις 9.30 μ.μ. προβολής της ταινίας “The Bigamist” στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας «Θόδωρος Αγγελόπουλος». Παίζουν: Joan Fontaine, Ida Lupino, Edmund Gwenn. Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18.

- Την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 9.30 μ.μ. προβολή της ταινίας “Η ψυχή και το σώμα” στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας «Θόδωρος Αγγελόπουλος». Παίζουν: Alexandra Borbély, Géza Morcsányi, Réka Tenki. Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18.

- Το Σάββατο 14 Μαρτίου στις 7.55 μ.μ. προβολή της όπερας “Ιπτάμενος Ολλανδός” σε ζωντανή μετάδοση από την Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας «Θόδωρος Αγγελόπουλος». Είσοδος: 15 και 10 ευρώ.

- Την Κυριακή 15 Μαρτίου στις 7 μ.μ. προβολή της ταινίας “Ξεπερνώντας τα όρια” στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Είσοδος ελεύθερη.

- Την Πέμπτη 19 Μαρτίου στις 9.30 μ.μ. προβολή της ταινίας “Η Κλεό απ' τις 5 ως τις 7” στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας «Θόδωρος Αγγελόπουλος». Παίζουν: Corinne Marchand, Antoine Bourseiller, Dominique Davray. Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18.

- Την Κυριακή 22 Μαρτίου στις 5 μ.μ. και στις 7 μ.μ. προβολές για την εβδομάδα Γαλλοφωνίας σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας στον πολυχώρο “Α49”. Είσοδος ελεύθερη.

- Την Πέμπτη 26 Μαρτίου στις 9.30 μ.μ. προβολή της ταινίας “Μου λείπεις ήδη” στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας «Θόδωρος Αγγελόπουλος». Παίζουν: Drew Barrymore, Toni Collette, Dominic Cooper. Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18.

- Την Κυριακή 29 Μαρτίου στις 9 μ.μ. προβολή της ταινίας “Οι Δρόμοι της Αγάπης είναι Νυχτερινοί” στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας «Θόδωρος Αγγελόπουλος». Παίζουν: Μαρία Σκούντζου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Σταμάτης Φασουλής. Είσοδος ελεύθερη.