Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 08:49

21 παραγωγές στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (αναλυτικό πρόγραμμα)

21 παραγωγές στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (αναλυτικό πρόγραμμα)

Με 21 ελληνικές και ξένες παραγωγές και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ημερών λόγω κορονοϊού, θα διεξαχθεί το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο θα λάβει χώρα το δεκαήμερο 21-30 Αυγούστου σε ανοικτούς χώρους της πόλης, διατηρώντας όλα τα κύρια χαρακτηριστικά του.

Το πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού ανακοινώθηκε διαδικτυακά το μεσημέρι της Τετάρτης από τη Καλλιτεχνική Διευθύντρια του θεσμού Λίντα Καπετανέα, από το αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης απηύθυναν χαιρετισμό η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Βασικός άξονας του φετινού Φεστιβάλ είναι η σχέση των σύγχρονων ανθρώπων με τη φύση και την ανάγκη. 11 ξένες ομάδες, εκ των οποίων οι 7 εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 10 ελληνικές ομάδες, μεγάλοι δάσκαλοι του χορού, παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη -από το σύγχρονο και το hip hop μέχρι τα ακροβατικά και το φλαμένκο- και ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα καταστήσουν την Καλαμάτα διεθνές σημείο αναφοράς του σύγχρονου χορού. Οι ξένοι δημιουργοί που δίνουν φέτος ραντεβού στην Καλαμάτα προέρχονται από το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Τσεχία, το Ισραήλ, τη Γερμανία και τη Σλοβακία.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=sJEaYDE-vXQ&feature=youtu.be}

Ξεχωρίζουν η παρουσία του Wim Vandekeybus, της ομάδας Peeping Tom ενώ θα υπάρχει και η συμμετοχή της Καλαματιανής Ευτυχίας Στεφάνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του  Θάνου Μικρούτσικου, ο οποίος από τη θέση του Υπουργού Πολιτισμού, είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνει:

- 9 παραγωγές, εκ των οποίων 4 θα παρουσιαστούν στο Αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας και 5 σε νέο χώρο, που ετοιμάζεται σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας.

- 12 παραγωγές στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο, μία υπαίθρια παράσταση στην Costa Navarino και μία στην Προκυμαία.

- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τρία επαγγελματικά σεμινάρια, ένα masterclass και μία διάλεξη ανοιχτή για το κοινό.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

 

-Παρασκευή 21 Αυγούστου & Σάββατο 22 Αυγούστου, 22:00, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, “Traces” του Wim Vandekeybus

Στο τελευταίο έργο του, με τίτλο Traces, ο Wim Vandekeybus ιχνηλατεί την πορεία του και ανατρέχει στις διαισθητικές επιλογές που καθόρισαν την αναζήτησή του: το δράμα των παρορμήσεων και των ενστίκτων, το παιχνίδι των ενεργειών και των εντάσεων.

-Κυριακή 23 Αυγούστου, 20:00, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, “Solo” του Israel Galván

Με το έργο του Solo, ο Israel Galván επαναπροσδιορίζει το παραδοσιακό φλαμένκο. Πρόθεσή του είναι η απόλυτη ελευθερία της έκφρασης με στόχο την απογύμνωση του χορού από το περιττό.

-Κυριακή 23 Αυγούστου, 22:00, ο χώρος θα ανακοινωθεί, “Same Same” της Karine Ponties

Ενας ερωδιός κουρνιάζει ψηλά σε μια κορυφή, τυλιγμένος με τα φτερά του, ετοιμόρροπος. Ενας φιδαετός στροβιλίζεται, διαγράφοντας αργούς κύκλους μέχρι να καταρρεύσει. Έτσι επιβάλλει η φύση τους. Η θεατρική σκηνοθέτις Petra Tejnorová μοιράζεται τη σκηνή με την κορυφαία χορεύτρια Tereza Ondrová.

 

-Τρίτη 25 Αυγούστου, 22:00, ο χώρος θα ανακοινωθεί, “Kaos” της  Ιωάννας Πορτόλου

Με το Kaos, η Ιωάννα Πορτόλου και η ομάδα Griffón Dance Co. βουτούν στην ελληνική ιστορία και δίνουν μια εκρηκτική παράσταση με θέμα τις σύνθετες ρίζες μας και πώς αυτές επιβιώνουν στο παρόν.

 

-Τετάρτη 26 Αυγούστου, 22:00, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, “Τάματα”, του Φώτη Νικολάου

Υποσχέσεις και αφιερώματα που δίνονται σε θεούς ή αγίους με αντάλλαγμα μια χάρη, μια ευεργεσία ή την εκπλήρωση ενός πόθου.

 

-Πέμπτη 27 Αυγούστου, 22:00, ο χώρος θα ανακοινωθεί, “Here”, της  Lali Ayguadé

Στο Here η Lali Ayguadé και ο Guilhem Chatir διερευνούν τη σχέση μας με τις δομές μέσα στις οποίες γεννιόμαστε και μεγαλώνουμε.

 

-Παρασκευή 28 Αυγούστου, 22:00, ο χώρος θα ανακοινωθεί, “ὕλη” από τους Kóka&panú

Οι Kóka&panú παρουσιάζουν τη νέα δημιουργία τους ὕλη. Από την ερμηνεία της λέξης στα αρχαία ελληνικά, που σημαίνει δάσος, μέχρι τη συνειρμική έννοια της μάζας, όπως χρησιμοποιείται στη νέα ελληνική γλώσσα.

 

-Σάββατο 29 Αυγούστου, 19:30, ο χώρος θα ανακοινωθεί, “Pli” του  Viktor Černický

Το Pli είναι μια απρόβλεπτη και χιουμοριστική παράσταση, που φέρνει επί σκηνής 22 καρέκλες, ένα βασανιστικό ρυθμό κι έναν επίμονο άνθρωπο.

 

 

-Σάββατο 29 Αυγούστου & Κυριακή 30 Αυγούστου, 22:00, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας), “Diptych”, της ομάδας Peeping Tom

Στο Diptych, η Gabriela Carrizo και ο Franck Chartier, καλλιτεχνικοί διευθυντές της ομάδας Peeping Tom επεξεργάζονται εκ νέου τρία παλαιότερα έργα τους, που δημιούργησαν σε συνεργασία με το Nederlands Dans Theater.

 

-Σάββατο 22 Αυγούστου, 21:00,  Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, “Cualquier mañana” των Laura Aris και Álvaro Esteban

Οι Laura Aris και Álvaro Esteban έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με ένα ντουέτο-στοχασμό για τη θλίψη που ακολουθεί όταν οι καταστάσεις έχουν καταρρεύσει ολοσχερώς.

 

-Κυριακή 23 Αυγούστου, 21:00,  Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, “Tricot”, της ομάδας Kirn Compagnie

Η ομάδα Kirn Compagnie εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το έργο Tricot. Με κέφι και χιούμορ, τα δίδυμα αδέρφια Théo και Lucas Enriquez μοιράζονται τη μεταξύ τους οικειότητα.

 

-Δευτέρα 24 Αυγούστου 21:00,  Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, δύο παραστάσεις:

1) “In Trust we Doubt” με τους Ren Qing Cai Rang και Ελευθερία Ηλιοπούλου. 2) “Jack - Symphonic Resistance of a Brutal self portrait” με τον Iesu Escalant.

 

1) «Αμφισβητούμε την εμπιστοσύνη», δηλώνουν με το ντουέτο τους ο Ren Qing Cai Rang και η Ελευθερία Ηλιοπούλου. 2) Ενα οικείο ταξίδι, μια εσωτερική μάχη, όπου ο χειρότερος εφιάλτης μετατρέπεται στο ωραιότερο όνειρο.

 

-Τρίτη 25 Αυγούστου, 21:00,  Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, δύο παραστάσεις: 1)  “Error” του Edivaldo Ernesto. 2)  “Body Monologue” της Αναστασίας Βαλσαμάκη

1) Το Error του Edivaldo Ernesto πραγματεύεται τις συνέπειες των μοιραίων συναντήσεων και την επίδρασή τους στον ψυχισμό μας. 2) Το σόλο Body Monologue της Αναστασίας Βαλσαμάκη επαναφέρει επί σκηνής το αναπάντητο όσο και αυτονόητο ερώτημα: «τί μπορεί ένα σώμα;».

 

-Τετάρτη 26 Αυγούστου, 21:00, Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, δύο παραστάσεις:

1) “Fixation In Duo” του Ηλία Χατζηγεωργίου. 2)  “Numbed Emotion” με την Ηρώ Κόντη.

1) Ο καλύτερος τρόπος να μην προχωράς είναι να ακολουθείς μια έμμονη ιδέα.

Υπάρχει εξέλιξη στην εμμονή ή απλά κάνουμε κύκλους γύρω από τον εαυτό μας και τις συνήθεις συμπεριφορές μας; 2) Με το σόλο της Numbed Emotion, η Ηρώ Κόντη εστιάζει στη νέα πραγματικότητα, την οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος αναθεωρώντας βασικές έννοιες, με σημαντικότερη αυτή της επαφής.

 

-Πέμπτη 27 Αυγούστου, 21:00, Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, “Rise” της ομάδας Wonderground Dance Company.

To Rise είναι ένα μανιφέστο για το πώς ένας άδειος χώρος μετατρέπεται σε τελετουργικό μεταμόρφωσης. Η Roser Tutusaus και ο Tom Weksler της ομάδας Wonderground Dance Company μοιράζονται με το κοινό ένα ασυνήθιστο γεγονός, μια στιγμή απλής και προσωπικής αλήθειας, που είναι η ουσία της αλλαγής.

 

-Παρασκευή 28 Αυγούστου, 21:00, Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, τρεις παραστάσεις: 1) “Orbital” του Γιάννη Καρούνη. 2) “Darwish's Nightmare” από τους Ben Fury και Simon Thierrée. 3)  “Λίγο πριν σας συστηθούμε. Είμαστε” από την Ευτυχία Στεφάνου, σε συνεργασία με τα Τzitzifrikia.

1) Ενας άνδρας και μια σφαίρα. Τους συνδέει η δημιουργία μιας τροχιάς, που διαγράφεται μέσα από τις συνεχείς, αγωνιώδεις προσπάθειες του άνδρα να ισορροπήσει. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, στην Προκυμαία και σε έναν τρίτο χώρο στην πόλη, σε ώρες που θα ανακοινωθούν. 2) Το έργο Le Cauchemar de Darwish είναι ένα έργο κίνησης με ζωντανή μουσική. Συνδυάζει το υπόβαθρο και τα ενδιαφέροντα των δύο πρωτοεμφανιζόμενων στην Ελλάδα καλλιτεχνών. 3) Με την παράσταση “Λίγο πριν σας συστηθούμε. Είμαστε” η Ευτυχία Στεφάνου, σε συνεργασία με τα Τzitzifrikia, το μουσικό Σωτήρη Ζηλιασκόπουλο και την εικαστικό Μαρίνα Φραγκιουδάκη, κάνουν μια απόπειρα να επικοινωνήσουν την καθολική αποτυχία τους και να παρουσιαστούν ως κάτι προκαθορισμένο.

 

-Σάββατο 29 Αυγούστου, 21:00, Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, δύο παραστάσεις: 1) “Ενα κολάζ” της Δήμητρας Μερτζάνη. 2)  “Εσωτερική Σφαίρα” της Μαρίας Μανουκιάν.

1) Το σώμα έχει την τάση να εκδηλώνεται μέσω της πηγαίας, ανεπιτήδευτης κίνησής του. Με βάση αυτήν την ιδέα, η Δήμητρα-Ελευθερία Μερτζάνη προτείνει μια χορευτική σπουδή στον αυθορμητισμό και ένα κολάζ τέτοιων στιγμιότυπων. 2)  Με το έργο αυτό η Μαρία Μανουκιάν μας εισάγει σε έναν ιδεατό κυκλικό κόσμο δυναμικής ασφάλειας και στοχεύει στην προσέγγιση του εσωτερικού του πυρήνα.