Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2020 14:58

Ραψωδίες της Οδύσσειας του Ομήρου από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Ραψωδίες της Οδύσσειας του Ομήρου από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

 

 

Την “Οδυσσέως σχεδία”, μια παράσταση βασισμένη σε ραψωδίες της Οδύσσειας του Ομήρου θα παρουσιάσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη.

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 2 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στο Κάστρο Καλαμάτας και θα ακολουθήσει περιοδεία σε αρχαιολογικούς χώρους της περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και σε επιλεγμένους σταθμούς στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Η Οδύσσεια είναι ένα άκρως γοητευτικό παραμύθι με φιλοσοφικά και μυστικά μονοπάτια που εύκολα διαβαίνει όποιος ταξιδευτής επιθυμεί -μέσα από την αφήγηση- να γίνει συνοδοιπόρος του ΟδυσσέαΣτην πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας προτείνει την “Οδυσσέως σχεδία”, το  εγγενώς αυτό διαχρονικό έργο με τους βαθείς συμβολισμούς για “τη συνεχή πάλη με τις δοκιμασίες στη ζωή του ανθρώπου, που με επιμονή και υπομονή καταλήγει σοφότερος στην αγκαλιά της γενέθλιας γης και πατρίδας”. Ενα ξεχωριστό ανέβασμα στους μαγευτικούς χώρους της αρχαιότητας που βρίσκονται στην Πελοπόννησο: στα θέατρα, τα στάδια, τα εκκλησιαστήρια, τις αγορές, τα κάστρα.

Ενα ταξίδι ενηλικίωσης μέσα από τον ποιητικό λόγο του Ομήρου, σε μια παράσταση όπου η αφήγηση, η μουσική και η εικόνα θα συνθέσουν μια μοναδική θεατρική εμπειρία. Σε μια προσπάθεια στήριξης του κλονισμένου πολιτιστικού τοπίου, η παράσταση προγραμματίζεται να παρουσιαστεί, στο Κάστρο της Καλαμάτας, στους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας Μεσσήνης, της αρχαίας Ολυμπίας, στον Μυστρά, στα κάστρα της Πύλου, της Μεθώνης και της Κορώνης, στο αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης, στην αρχαία Ηλιδα, στον Ναό του Επικουρείου Απόλλωνα και σε άλλους χώρους πολιτισμού της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στον Μαραθώνα και την Πετρούπολη, ενώ στις 30 Αυγούστου, η “Οδυσσέως σχεδία” θα παρουσιαστεί στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών, στην καθιερωμένη ετήσια συνάντηση των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ στη Θεσσαλονίκη. Ο τίτλος της παράστασης “Οδυσσέως σχεδία” είναι αναφορά στην πρώτη παρουσίαση της ραψωδίας E, με τη μορφή θεατρικού αναλογίου, από τον μεταφραστή του έργου, Δημήτρη Μαρωνίτη, και τη Μάγια Λυμπεροπούλου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας το 1988. Η τιμή των εισιτηρίων έχει οριστεί στα 5 ευρώ, ενώ η προπώληση θα ξεκινήσει σύντομα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης,

Δραματουργική επεξεργασία, θεατρική διασκευή: Πλάτων Μαυρομούστακος - Γιάννης Μαργαρίτης,

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης,

Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης,

Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου,

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου.

Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου, Χρυσάνθη Δούζη, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας.


NEWSLETTER