Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 14:27

Θέατρο σκιών στο ίδρυμα “Νιάρχος”

Γράφτηκε από την
Θέατρο σκιών στο ίδρυμα “Νιάρχος”

Στον θόλο του ΚΠΙΣΝ - Ιδρύματος “Νιάρχος” στην Αθήνα έχουν στήσει τον μπερντέ τους για τον Ιούλιο, ο Αθως Δανέλλης με τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών.

Εκεί ζωντανεύουν μια σειρά εκλεκτών έργων από το ρεπερτόριο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να ακολουθήσουν τον Καραγκιόζη στις περιπέτειές του και να γελάσουν με την καρδιά τους. Οι φιγούρες και τα σκηνικά έχουν φιλοτεχνηθεί ειδικά για αυτές τις παραστάσεις από τον καραγκιοζοπαίκτη, ζωγράφο και φιγουροποιό Γιάννη Παπαδόπουλο – Γιουβάν.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: “Η απαγωγή από το Σεράι και ο Καραγκιόζης στη ζούγκλα” (Κυριακή 19/07). Μια από τις πιο δημοφιλείς παραστάσεις στην ιστορία του Καραγκιόζη, που γνώρισε τεράστια επιτυχία στα χρυσά χρόνια του Θεάτρου Σκιών, και συνδυάζει την κωμωδία μυστηρίου με την εξωτική περιπέτεια στα βάθη της ανεξερεύνητης Αφρικής.

“Ο πύργος του μυστηρίου και ο τρομερός λυκάνθρωπος” (Κυριακή 26/07). Η ξεχασμένη αυτή προπολεμική κωμωδία, που ενθουσίασε το κοινό της τότε εποχής, είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, αφού το σενάριο αναφέρεται σε έναν άγνωστο και επικίνδυνο ιό που απειλεί την ανθρωπότητα με εξαφάνισ, και βάζει τον Καραγκιόζη σε μια απίστευτη περιπέτεια!

Ο Αθως Δανέλλης, από τους ελάχιστους εναπομείναντες καραγκιοζοπαίκτες, γνώρισε και αγάπησε τον Καραγκιόζη δίπλα σε παλιούς δασκάλους της Τέχνης, παίζοντας και μελετώντας το Θέατρο Σκιών. Το 1998 ίδρυσε το Αρχείο Ελληνικού Θεάτρου Σκιών με σκοπό την αποκατάσταση και αξιοποίηση των θεατρικών κειμένων και ιστορικών στοιχείων του ελληνικού Καραγκιόζη. Με τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών του έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1989 διατηρεί μόνιμες σκηνές, όπου παρουσιάζει σπάνια έργα από το ξεχασμένο ρεπερτόριο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, καθώς και δικές του πρωτότυπες δημιουργίες.

Στις 9 μ.μ., τιμή εισιτηρίου: 3 ευρώ. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κλείσει από 1 έως 4 θέσεις. Προπώληση: Ticket Services, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” (ταμείο ΕΛΣ), 210 7234567. Για πληροφορίες: 216 8091000.

 


NEWSLETTER