Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020 08:13

Μεσσηνία: Γλυπτό για τη γέννηση της Ωραίας Ελένης στη βραχονησίδα Πέφνος στη Μάνη (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Γλυπτό για τη γέννηση της Ωραίας Ελένης στη βραχονησίδα Πέφνος στη Μάνη (βίντεο)

Ενα γλυπτό έργο τέχνης, που συμβολίζει τη γέννηση της Ωραίας Ελένης, τοποθετήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Πέφνο, τη βραχονησίδα στον Αγιο Δημήτριο Δυτικής Μάνης.

Η προσπάθεια έγινε υπό τον συντονισμό του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, ενώ κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Γιάννη Γκούζο.

Ο περιηγητής Παυσανίας το 150 μ.Χ. αναφέρει ότι στη βραχονησίδα Πέφνος, που βρίσκεται στο λιμάνι του Αγίου Δημητρίου, γεννήθηκαν οι Διόσκουροι - και ότι εκεί υπήρχαν δυο χάλκινα αγάλματά τους. Δυστυχώς πλέον τα αγάλματα δεν υπάρχουν, διότι πιθανότατα κλάπηκαν κάποια στιγμή στα μετέπειτα χρόνια.

Ετσι μία ομάδα κατοίκων της περιοχής πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός γλυπτού στη βραχονησίδα, σε ανάμνηση των παλιών κλεμμένων αγαλμάτων. Η κατασκευή του γλυπτού χρηματοδοτήθηκε με 5.000 ευρώ από τον Δήμο Δυτικής Μάνης.

Από την ομάδα πρωτοβουλίας σημειώνεται: «Η διαδικασία έγινε με μεθόδους που θυμίζουν τα αρχαία χρόνια, αφού όλα τα υλικά κουβαλήθηκαν χέρι-χέρι με ψαροκάικο. Το άγαλμα που δημιουργήθηκε απεικονίζει το Δία ο οποίος μεταμορφώθηκε σε κύκνο και ενώθηκε με τη Λήδα, και από την ένωση αυτή προέκυψε ένα αυγό, μέσα από το οποίο ξεπήδησαν η “Ωραία Ελένη” και οι Διόσκουροι».

Βίντεο στα Ελληνικά

Video in English

Παράλληλα στο λιμάνι του Αγίου Δημητρίου, απέναντι ακριβώς από την Πέφνο, πρόκειται να αναρτηθεί μαρμάρινη πλάκα με κείμενο του καθηγητή Θέμελη, το οποίο εξηγεί τον μύθο της Ωραίας Ελένης και των Διόσκουρών. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν το Σάββατο 22 Αυγούστου (8 μ.μ.) στο λιμάνι του Αγίου Δημήτριου από τον Πέτρο Θέμελη, ενώ θα ακολουθήσει σύντομη μουσική εκδήλωση με την Αγη Μουσουλέα και τον Στράτο Νικολόπουλο.

Ακολουθεί το κείμενο του κ. Θέμελη:

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ

Σύμφωνα με πανάρχαιο μύθο που διασώζεται στην τραγωδία του Ευριπίδη «Ελένη» (στ. 17 και 252), ο ύπατος των θεών Ζευς, ερωτευμένος με την πανέμορφη Λήδα, σύζυγο του βασιλιά της Σπάρτης Τυνδάρεω, μεταμορφωμένος σε πάλλευκο Κύκνο καταδιωκόμενο τάχα από αετό, κατέφυγε για προστασία στην τρυφερή αγκαλιά της Λήδας. Η κρυφή, ερωτική ένωση θεού και θνητής ολοκληρώθηκε στο βραχώδες νησάκι Πέφνος, κοντά στην ακτή, όπου αργότερα, η Λήδα έφερε στο φως το περίφημο αυγό, από όπου ξεπήδησαν με τη σειρά οι Διόσκουροι Κάστωρ και Πολυδεύκης και η «Ωραία Ελένη», η μοιραία γυναίκα του Μενέλαου, του Πάρη και της άμοιρης Τροίας. Στο νησάκι της Πέφνου ήταν ανιδρυμένα στην αρχαιότητα χάλκινα αγάλματα των Διοσκούρων, σήμερα προβάλλει εκεί ένα σύγχρονο έργο που εικονίζει το σμίξιμο του Κύκνου-Δία με τη Λήδα.


NEWSLETTER