Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020 09:05

Πρεμιέρα απόψε για το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Πρεμιέρα απόψε για το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

 

Με το έργο “Traces” που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο Wim Vandekeybus και η ομάδα Ultima Vez ανοίγουν σήμερα στις 10 μ.μ. το 26ο Φεστιβάλ Χορού, στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας.

Ο Wim Vandekeybus ιχνηλατεί την πορεία του και ανατρέχει στις διαισθητικές επιλογές που καθόρισαν την αναζήτησή του: το δράμα των παρορμήσεων και των ενστίκτων, το παιχνίδι των ενεργειών και των εντάσεων. Στην παρθένα φύση της Ρουμανίας, όπου σώζονται τα τελευταία αρχέγονα δάση της Ευρώπης, ο Vandekeybus αναζητά ίχνη παλαιότερα από την ανθρωπότητα και την ανθρώπινη μνήμη, ίχνη της φύσης που το σώμα έχει ξεχάσει ή καταστείλει. Πρόκειται για μια αναζήτηση της «εσωτερικής ιστορίας», που ξεδιπλώνεται πριν και πέρα από τη γλώσσα και μπορεί να ειπωθεί μόνο μέσω του χορού και της μουσικής. Πόση φύση υπάρχει ακόμα στον άνθρωπο, πόσο ζώο στο ανθρώπινο σώμα; Τι συμβαίνει όταν είμαστε σε κίνδυνο, όταν πρέπει να πάρουμε διαισθητικές αποφάσεις για να επιβιώσουμε; Δέκα χορευτές κινούνται υπό τους ήχους της μουσικής των Trixie Whitley, Shahzad Ismaily, Ben Perowsky και Daniel Mintseris ενώ μαζί τους τους επί σκηνής θα βρίσκεται και ο κιθαρίστας Marc Ribot, συνθέτης της μουσικής του Inasmuch as Life is Borrowed και της μεγάλου μήκους ταινίας του Vandekeybus Galloping Mind. Στην έναρξη του Φεστιβάλ θα παραστεί ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Η ίδια παράσταση θα επαναληφθεί το Σάββατο. 

Το φετινό Φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου, περιλαμβάνει 21 συνολικά παραγωγές που θα παρουσιαστούν στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, στον Εναλλακτικό Χώρο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και στην Κεντρική Πλατεία της πόλης ενώ ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας. Πρωταρχικός στόχος είναι η διεξαγωγή ενός ασφαλούς Φεστιβάλ, με όλα τα μέτρα προστασίας για το κοινό και τους εργαζόμενούς του, καλλιτέχνες και μη. Για το λόγο αυτό, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από κάθε θεατή, σε όλους τους χώρους διεξαγωγής του Φεστιβάλ, κατά την είσοδο, την έξοδο και καθόλη τη διάρκεια της παράστασης ενώ οι χώροι του Φεστιβάλ θα λειτουργήσουν με το 55% της πληρότητάς τους, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό διατίθενται εισιτήρια ατομικά ή για 2 άτομα. To πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ καθώς και πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορείτε να τα βρείτε στο eleftheriaonline.gr.

 

WIM VANDEKEYBUS 

O Wim Vandekeybus είναι χορογράφος, χορευτής, σκηνοθέτης και φωτογράφος. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ίδρυσε την ομάδα χορού Ultima Vez. Το πρώτο έργο του, με τίτλο “What The Body Does Not Remember” (1986), χαρακτηρίστηκε πρωτοπόρο και τιμήθηκε με βραβείο Bessie, όπως και το δεύτερο έργο του, με τίτλο “Les porteuses de mauvaises nouvelles” (1989). Τα έργα του Vandekeybus θεωρούνται ορόσημα στην ιστορία του σύγχρονου χορού. Το μοναδικό στυλ και η ιδιότυπη κινητική γλώσσα του αντιπαραθέτουν τη διαίσθηση, την παρόρμηση και το ένστικτο με την ενέργεια, το ρίσκο, τον κίνδυνο, εκφράζοντας μια κοσμοθεωρία γεμάτη δυναμισμό και σύγκρουση: σύγκρουση μεταξύ σώματος και νου, συναισθήματος και διάνοιας, άνδρα και γυναίκας, φύσης και πολιτισμού, ανθρώπου και ζώου, ομάδας και ατόμου, ψευδαίσθησης και πραγματικότητας.

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 

-Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας: Κανονικό εισιτήριο / α’ ζώνη: 12 ευρώ, μειωμένο εισιτήριο / α’ ζώνη: 10 ευρώ, περιορισμένης ορατότητας / β’ ζώνη: 10 ευρώ.

 

Η έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη του αντίστοιχου απαραίτητου νόμιμα θεωρημένου δικαιολογητικού (φοιτητική κάρτα, κάρτα πολιτισμού, κάρτα ανεργίας, κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, κάρτα ΑμεΑ). Για την επιλογή θέσης στο πλάνο του Αμφιθεάτρου Κάστρου Καλαμάτας επισκεφθείτε το viva.gr. Πληροφορίες και υποστήριξη για την έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων μέσω viva γίνεται στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας από Δευτέρα έως Παρασκευή (10 π.μ.-1 μ.μ. & 6.30 μ.μ.-8 μ.μ.). Τηλ: 2721181030.


NEWSLETTER