Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 11:18

Παρουσιάζεται στα Φιλιατρά  "Το Χρώμα της Απιστίας"

Γράφτηκε από την
Παρουσιάζεται στα Φιλιατρά  "Το Χρώμα της Απιστίας"


Το νέο μυθιστόρημα του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου με τίτλο "Το Χρώμα της Απιστίας" θα παρουσιάσουν την Κυριακή στις 7 μ.μ. ο Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών "Ο Πυρσός", ο Ομιλος Δράσεων και Πολιτισμού και ο Ομιλος Φίλων Αγρίλη στον περιβάλλοντα χώρο του Μύλου στον Αγρίλη Φιλιατρών.

Αποσπάσματα θα διαβάσει ο εκπαιδευτικός Χρήστος Χήναρης ενώ την παρουσίαση θα συντονίσει η φιλόλογος Ματίνα Μιχαλακοπούλου. Με το νέο ανατρεπτικό του μυθιστόρημα ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γρηγόρης Χαλιακόπουλος επανέρχεται στα λογοτεχνικά δρώμενα με μια λογοτεχνική καινοτομία. “Το Χρώμα της Απιστίας” όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου του, προκαλεί τον αναγνώστη να το διαβάσει, αναζητώντας αν πράγματι η “απιστία” έχει το δικό της χρώμα. Εδώ έγκειται και η επιτυχία που σημειώνει το προσφάτως εκδοθέν έργο, μέσα από το οποίο δημιουργούνται ερεθίσματα σκέψης και προβληματισμού για μια σειρά ζητήματα, συναισθηματικά, πολιτικά, ιστορικά, κοινωνικά.
Ο συγγραφέας μιλώντας στην “Ε” τόνισε:

«Είναι σημαντικό για μένα να παρουσιάζεται “Το Χρώμα της Απιστίας” στην πατρίδα μου. Όλοι οι σύλλογοι των Φιλιατρών, όπως οι: “Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών ο Πυρσός” “Όμιλος Δράσεων και Πολιτισμού” “Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών” “Όμιλος Φίλων Αγρίλη” αλλά και της “Αγίας Κυριακής” και του “Αγριλιού”, με έχουν τιμήσει κατά καιρούς παρουσιάζοντας βιβλία μου ή θεατρικά και γι΄ αυτό τούς είμαι ευγνώμων. Κανέναν δεν μπορώ να ξεχωρίσω γιατί είναι σαν να ακρωτηριάζω την αγάπη μου για τα Φιλιατρά. Επίσης θέλω να τονίσω ότι και τις δύο γειτονικές πόλεις, δηλαδή, την Κυπαρισσία και τους Γαργαλιάνους, τις θεωρώ πατρίδα μου κι εκεί έχω τιμηθεί από ανθρώπους τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς. Βέβαια ο “Καλλικράτης” που κατ’ εμέ αποτελεί μια εκπορνευμένη πολιτική αντίληψη και εφαρμογή ενός άθλιου θεσμού, έχει επιφέρει μια ανακατωσούρα στους δήμους, με ποσοστοποιήσεις και υποχρεώσεις πέρα των δυνατοτήτων τους.
Η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να μην την βλέπει σαν παραμάγαζο. Ελπίζω κάποια μέρα ο Δήμος Τριφυλίας, με τις τρεις ισοδύναμες πόλεις και τα δεκάδες χωριά, να διαιρεθεί, έτσι ώστε ο δήμαρχος να μπορέσει να ελευθερωθεί από τα δεσμά που του έχει βάλει η «απεραντοσύνη» της πανέμορφης κατά τα άλλα περιοχής μας. Όσον αφορά στο βιβλίο μου “Το Χρώμα της Απιστίας” είναι αφιερωμένο «στους αλλόφρονες, τους παρανοϊκούς, τους διαφορετικούς» και είναι μια μυθοπλασία που έχει και πραγματικά στοιχεία με ιστορικά γεγονότα, σε μια προσπάθεια να αναδείξω το τίμημα του δημιουργού για το δημιούργημά του, που ορισμένες φορές είναι πολύ βαρύ και σκληρό όπως του ήρωά μου Κωνσταντίνου, ο οποίος συγγραφέας επί χρόνια, έμαθε να βουτά την πένα του στο μελανοδοχείο των Θεών και των Δαιμόνων.
Για όλους φαντάζει παρανοϊκός. Αυτός όμως αρνείται να κρίνει και να ερμηνεύσει τα συμβάντα της ζωής. Μ’ ένα γερό μακροβούτι στα κατάβαθα της συνείδησής του, απολαμβάνει τον έρωτα, το πάθος, την περιπέτεια, τη γνώση και τα καμώματα της μοίρας. Βιώνει την ευτυχία και την τραγωδία σαν αδελφές που εναγκαλίζονται καθημερινά στο ταξιδιάρικο μυαλό του. Μια νύχτα απιστεί απέναντι στο είδωλό του και το εγκαταλείπει. Η φυγή απ’ την συμβιβασμένη ζωή του, φαντάζει ως η μόνη λύση. Επιλέγει τη Ρωσία των Τσάρων. Περιπλανιέται στις παγωμένες στέπες της, στα χιονισμένα τοπία της Σιβηρίας, αγαπά, αγαπιέται, βασανίζεται, δικάζεται, φυλακίζεται, ονειρεύεται και μια μέρα απελευθερώνεται. Τότε, επανασυνδέεται με το είδωλό του και δίχως ενοχές χρωματίζει την απιστία του απέναντί του. Για να τα βιώσει όλα αυτά όμως, οδήγησε ο ίδιος τον εαυτό του στην παράνοια και στην επαναφορά της λογικής. Το τίμημα λοιπόν ορισμένες φορές είναι ανεξέλεγκτο μπροστά στο πάθος του δημιουργού να δημιουργήσει. Το βιβλίο είναι περισσότερο ψυχολογία του βάθους και λιγότερο μια εξιστόρηση».
Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος τον τελευταίο καιρό έγραψε τα κείμενα για το ντοκιμαντέρ «Μελίνα Μερκούρη» σε σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου το οποίο θα παιχτεί το Νοέμβριο από το συνδρομητικό κανάλι Cosmote History.


NEWSLETTER