Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 08:10

Πρεμιέρα σήμερα για τις "Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας" (βίντεο)

Γράφτηκε από την

  

Με σημαντικούς μουσικούς από όλο τον κόσμο οι «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» κάνουν πρεμιέρα σήμερα το απόγευμα στις 6 μ.μ. στο αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, δείχνοντας πως η πόλη εξελίσσεται μέσα στη θερινή σαιζόν της πανδημίας σε ασφαλή και δημιουργικό θύλακα για τον πολιτισμό διεθνώς.

Με πρωταγωνιστές τον Jean-Guihen Queyras, έναν από τους πιο εμβληματικούς βιολοντσελίστες της εποχής μας, τον ανερχόμενο βιολονίστα - φαινόμενο Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα και πολλούς αναγνωρισμένους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας  θα πραγματοποιηθούν φέτος για τέταρτη χρονιά, έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες ο πρόεδρος της «Φάρις» Παντελής Δρούγας τόνισε πως είναι ιδιαίτερη χαρά που παρά τις αντίξοες συνθήκες η Καλαμάτα δείχνει το δρόμο προς τον πολιτισμό. «Η Καλαμάτα έχει βάλει ψηλά τον στόχο και τον πήχη. Αισθάνομαι περήφανος που είμαι δημότης αυτής της πόλης και πιστεύω πως οι Καλαματιανοί αισθάνονται το ίδιο» σημείωσε ο κ. Δρούγας επισημαίνοντας πως η φετινή χρονιά είναι αναμφισβήτητα εξαιρετικά δύσκολη για τον τομέα της τέχνης. «Με την απόλυτη εφαρμογή των μέτρων για τον κορονοϊό ευελπιστώ όλα να πάνε καλά» επισήμανε. Ο Καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθης Γυφτάκης απ’ την πλευρά του είπε τα εξής: «Είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για εμάς αλλά η πίστη μας στο γεγονός πως πρέπει να καταφέρνει η τέχνη να επιβιώνει σε όλες τις συνθήκες μας οδήγησε στην απόφαση να διοργανώσουμε ένα μέρος του Φεστιβάλ, βλέποντας και την πετυχημένη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας». Ο υπεύθυνος παραγωγής του Φεστιβάλ Δημήτρης Λάμπος πρόσθεσε πως η Καλαμάτα κερδίζει ένα μεγάλο στοίχημα πρώτον για την επιτυχημένη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Χορού αλλά και τώρα με τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες. «Η διεξαγωγή τους αποτελούν ένα μεγάλο δώρο για τους πολίτες καθώς θα έχουν πρόσβαση σε τέχνη άρτιου επιπέδου» σχολίασε. Τέλος, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Indira Rahmatulla δήλωσε πως θεωρεί πολύ σημαντικό πως η Καλαμάτα έχει την τόλμη να πραγματοποιεί σημαντικές εκδηλώσεις εν μέσω πανδημίας, έχοντας τοποθετηθεί ως πόλη σε ένα πολύ ψηλό σημείο παγκοσμίως, αναδεικνύοντας παράλληλα τη χώρα μας.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

-Σήμερα στις 6 μ.μ. ο πιανίστας Μάνος Κιτσικόπουλος θα ερμηνεύσει έργα για σόλο πιάνο των Liszt, Chopin και Κωνσταντινίδη αλλά και δύο δικές του μεταγραφές σε έργα των Beatles.

-Το Σάββατο στις 6 μ.μ. η παρουσία του διεθνούς φήμης βιολονίστα Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα και του συνόλου Caerus θα αποτελέσει μία σημαντική στιγμή του φετινού προγράμματος. Με ποικίλους συνδυασμούς οργάνων, αλλά και με έργα για σόλο βιολί, η συναυλία θα επικεντρωθεί στη μουσική δωματίου του 20ου αιώνα και στη σύγχρονη δημιουργία, με συνθέσεις των H. Winkelman, J. S. Bach, A. Schnittke, I. Ξενάκη, B. Bartok και B. Britten. Παιδί μεταναστών που γεννήθηκε στην Αθήνα, με πολλές περγαμηνές, διεθνείς εμφανίσεις και ηχογραφήσεις,  έχει συνεργαστεί ως σολίστ με την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Μονάχου, τη φιλαρμονική του Λύμπεκ, τη Νέα Φιλαρμόνια της Φρανκφούρτης, τη Φιλαρμονική του Μπαντ Ράιχενχαλ, την Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης κ.ά .

-Την Κυριακή στις 6 μ.μ. ο γάλλος τσελίστας Jean-Guihen Queyras, ένας από τους πλέον πολυδιάστατους και δημοφιλείς βιολοντσελίστες της εποχής μας, γνωστός για «τη μουσική του ευελιξία», 15 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή του στην Ελλάδα επιστρέφει στην πόλη της Καλαμάτας μαζί με τον γιο του και εξαιρετικά ταλαντούχο ζωγράφο, Jérémie Queyras για να ερμηνεύσουν «Τα Χρώματα του Ηχου», μια παράσταση με έργα μπαρόκ μέχρι σύγχρονο ρεπερτόριο, με ταυτόχρονο ζωγραφικό αυτοσχεδιασμό. Η παράσταση εξερευνά τις ατελείωτες δυνατότητες της μουσικής και της ζωγραφικής, αλλά και τα όριά τους.

-Τη Δευτέρα στις 8 μ.μ. ο Αρίωνας Γυφτάκης και το Τζαζ Τρίο του θα παρουσιάσουν, μέσα από έναν διάλογο με το φιλμ Δάφνις και Χλόη (1931) του ποιητή και πρωτοπόρου του Ελληνικού Κινηματογράφου Ορέστη Λάσκου, μια φρέσκια προσέγγιση στη μουσική συνοδεία κινούμενης εικόνας. Η προβολή είναι μία συμπαραγωγή με τη Filmhouse – Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Η πλοκή τοποθετείται στη Λέσβο της ύστερης αρχαιότητάς και περιγράφει τη σεξουαλική αφύπνιση ενός αγοριού και ενός κοριτσιού. Με επιρροές από μουσικούς όπως οι Steve Lacy, Alban Berg, Sam Rivers και Paul Bley, η μουσική θα ακολουθήσει την ερωτική αφύπνιση, αγωνία και απόγνωση των δύο νέων, χωρίς να περιορίζεται ωστόσο σε απλό συνοδό της κινούμενης εικόνας.

-Την Τρίτη στις 8 μ.μ. η πιανίστα Αλεξία Μουζά, ο βιολονίστας Felix Froschhammer και η βιολοντσελίστα Indira Rahmatulla θα ερμηνεύσουν έργα των Beethoven και Shostakovich.

Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας ιδρύθηκαν το 2017 από την τη βιολοντσελίστα Indira Rahmatulla, τον συνθέτη και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθη Γυφτάκη και τον βιολοντσελίστα Δημήτρη Λάμπο και οργανώνονται από την Κοινωφελή Επιχείρηση Καλαμάτας «Φάρις» και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Φέτος πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η είσοδος στις παραστάσεις έχει οριστεί στα 5 ευρώ, ενώ για τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας θα είναι ελεύθερη. Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας (Δευτέρα ως Παρασκευή, 4 μ.μ. - 8.30 μ.μ.).