Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 13:04

Παρουσιάστηκε στον Αγρίλη Φιλιατρών το νέο βιβλίο του Γρ. Χαλιακόπουλου

Γράφτηκε από την
Παρουσιάστηκε στον Αγρίλη Φιλιατρών το νέο βιβλίο του Γρ. Χαλιακόπουλου


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή «Το Χρώμα της Απιστίας» του συγγραφέα δημοσιογράφου Γρηγόρη Χαλιακόπουλου στον περιβάλλοντα χώρο του Μύλου στον Αγρίλη Φιλιατρών.

Ο χώρος γέμισε από κόσμο και σε συνδυασμό με το ηλιοβασίλεμα, η εικόνα ήταν πανέμορφη και εξόχως ειδυλλιακή. Την παρουσίαση τίμησαν ο Δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, ο οποίος στον χαιρετισμό του, μίλησε για την εκδήλωση και το συγγραφέα και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου, αντιδήμαρχοι του Δήμου και δημοτικοί σύμβουλοι, ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος και πρόεδροι και μέλη πολλών συλλόγων της Τριφυλίας. Πριν από την παρουσίαση μίλησαν οι πρόεδροι των τριών συλλόγων που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση, η Πρόεδρος του «Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών ο Πυρσός» Μαίρη Γκότση, ο Πρόεδρος του «Ομίλου Δράσεων και Πολιτισμού» Νίκος Κούρδογλου και ο Πρόεδρος του «Ομίλου Φίλων Αγρίλη» Τάκης Γαραντζιώτης, οι οποίοι μίλησαν για το συγγραφέα και την συνεργασία τους τώρα και στο παρελθόν, και καλωσόρισαν τον κόσμο που ξεπέρασε σε συμμετοχή κάθε προσδοκία.
Αποσπάσματα διάβασε ο φιλόλογος εκπαιδευτικός Χρήστος Χήναρης ο οποίος με εξαιρετική φωνή ταξίδεψε το κοινό στα νοήματα των πλέον αντιπροσωπευτικών σελίδων του μυθιστορήματος, ενώ για το βιβλίο μίλησε με ιδιαίτερη εμβάθυνση και ουσία η φιλόλογος Ματίνα Μιχαλακοπούλου η οποία ήταν και συντονίστρια και συνεργάστηκε παράλληλα με ξεχωριστό και συγκινητικό τρόπο σε έναν διάλογο του έργου, με τον Χρήστο Χήναρη. Και οι δυο τους βοήθησαν το κοινό να αντιληφθεί την πρόθεση του συγγραφέα όσον αφορά το «Χρώμα της Απιστίας».

                                              
Τέλος ο συγγραφέας ευχαρίστησε όλους όσοι παραβρέθηκαν στην παρουσίαση, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Τριφυλίας και του ευχήθηκε καλή θητεία στο δύσκολο έργο του, αναφέρθηκε ξεχωριστά στον σπουδαίο ρόλο που επιτελούν οι τρεις συνδιοργανωτές σύλλογοι των Φιλιατρών: «Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών ο Πυρσός» «Όμιλος Δράσεων και Πολιτισμού» και «Όμιλος Φίλων Αγρίλη» όπως και οι άλλοι σύλλογοι της πόλης, «Σύλλογος Φιλοπροόδων» και Αγίας Κυριακής και αιτιολόγησε πολλά θέματα που θίγει στα βιβλία του και έχουν να κάνουν κυρίως με την ανθρώπινη διαδρομή, το φόβο του θανάτου, την αναζήτηση του Θεού και την υποκρισία, κάνοντας αναφορά στην τριλογία του που αποτελείται από τα βιβλία «Η καρδιά του δότη», «Πέθανα… αλλά σας βλέπω» και το «Ανάθεμα»
Για το νέο του βιβλίο εξήγησε, πως σχετίζεται με την απιστία του ανθρώπου απέναντι στο είδωλό του καταδικάζοντας πρακτικές ψευδοηθικής και υποκρισίας. Αποκάλυψε σε όσους δεν είχαν διαβάσει το βιβλίο, ένα μέρος από την ιστορία του έργου του, όπου ο ήρωάς του Κωνσταντίνος μετουσιώνεται σε Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. «Η Σιβηρία είναι η κόλασή του. Ο θάνατός του. Ο εξευτελισμός του. Η ταπείνωσή του και η μοιραία απιστία του! Καταλήγει εκεί ο ήρωάς μου συγγραφέας, ο οποίος ήταν ψυχικά διαταραγμένος, εξαιτίας  του ότι σταμάτησε την θεραπευτική του αγωγή για να παραφρονήσει και να χάσει τον έλεγχό του. Είχε ξεμείνει από έμπνευση και θυσίασε την ελεγχόμενη ζωή του για να τον οδηγήσει η παράνοια σε εικόνες, πρόσωπα και φωνές, έτσι ώστε να φαντασιωθεί το υλικό του νέου του βιβλίου. Δηλαδή θυσιάστηκε για να γράψει. Βασανίστηκε για να δημιουργήσει. Είναι η θυσία του δημιουργού για να φέρει στην  επιφάνεια το δημιούργημά του».
Επίσης σε μια αποστροφή του λόγου του, κατήγγειλε τον αντιδημοκρατικό και χαώδη ρόλο του Καλλικράτη, που έχει φέρει τρεις ισοδύναμες πόλεις και δεκάδες χωριά, να βρίσκονται σε καθεστώς αδιεξόδου όπως συμβαίνει άλλωστε με όλους τους νομούς
Ήταν μια εξαιρετική βραδιά κατά την οποία τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας, εξωτερικού χώρου και η επιτυχία πιστώνεται στους τρεις συλλόγους που συνδιοργάνωσαν την παρουσίαση.


NEWSLETTER