Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 08:29

Συν-έκθεση αρχαίων και σύγχρονων πυξίδων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Η συν-έκθεση αρχαίων και σύγχρονων πυξίδων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας «Πυξίδες, σκεύη πολύτιμων» μας προσκαλεί σε μια ψηφιακή περιήγηση στο πλαίσιο εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας συμμετέχει ψηφιακά στον φετινό εορτασμό, που έχει ως θέμα "Πολιτιστική κληρονομιά και εκπαίδευση- Η διά βίου μάθηση”, λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του Covid-19. Μέσα από το βίντεο διάρκειας 5.26’ παρέχεται η δυνατότητα στον διαδικτυακό επισκέπτη να περιηγηθεί στην περιοδική έκθεση «Πυξίδες, σκεύη πολύτιμων», στην οποία παρουσιάζονται σε δημιουργικό διάλογο οι πυξίδες, χαρακτηριστικοί τύποι αγγείων της αρχαιότητας, προερχόμενες από διάφορες θέσεις της Μεσσηνίας.

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

 

ΣΥΝ-ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ

Η περιοδική έκθεση «Πυξίδες, σκεύη πολύτιμων» εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στις 29 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες πριν από την επιβολή των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του Covid-19, που είχε σαν αποτέλεσμα τη διακοπή μεταξύ άλλων και της λειτουργίας των μουσείων της χώρας. Με την επαναλειτουργία τους, στις 15 Ιουνίου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας παρέτεινε τη διάρκεια της εν λόγω έκθεσης μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου.

Η συν-έκθεση αρχαίων και σύγχρονων πυξίδων των καλλιτεχνών Ηλία Χριστόπουλου και Μάνου Καλαμένιου έγινε προκειμένου να ενισχύσει τη συνομιλία τού χθες με το σήμερα, αλλά και να παρουσιάσει στο κοινό την εξέλιξη, τη χρήση και τον διάκοσμο αυτών των τόσο ελκυστικών αγγείων της αρχαιότητας, που χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη κοσμημάτων ή άλλων πολύτιμων αντικειμένων αλλά και για την αποθήκευση καλλυντικών-καλλωπιστικών σκευασμάτων.

 

ΟΙ ΠΥΞΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Η δρ. Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, διευθύντρια της ΕΦΑ Μεσσηνίας, εξηγεί ότι οι πυξίδες, ένας πολύ διαδεδομένος τύπος αγγείων, χρησιμοποιούνταν κατά την αρχαιότητα για τη φύλαξη κοσμημάτων ή άλλων πολύτιμων αντικειμένων, αλλά και για την αποθήκευση καλλυντικών - καλλωπιστικών σκευασμάτων. Το σχήμα τους είναι συνήθως κυλινδρικό με πώμα, ενώ η επιφάνειά τους είτε φέρει γραπτό διάκοσμο είτε παραμένει ακόσμητη. Κατά κανόνα είναι καμωμένες από πηλό, αλλά δε λείπουν και οι περιπτώσεις πυξίδων από ελεφαντοστό ή μόλυβδο.

Πυξίδες από όλες τις περιόδους της αρχαιότητας έχουν έρθει στο φως από τις ανασκαφικές έρευνες σε πολλές αρχαιολογικές θέσεις της Μεσσηνίας και σήμερα φιλοξενούνται στα μουσεία και τις αρχαιολογικές συλλογές του νομού, ενώ αρκετές ακόμη φυλάσσονται στις αρχαιολογικές αποθήκες.

 

ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΚΔΟΧΕΣ

Ο Ηλίας Χριστόπουλος και ο Μάνος Καλαμένιος είναι δύο καλλιτέχνες που εμπνέονται από τις αρχαίες πυξίδες και δημιουργούν τις δικές τους πολύ ενδιαφέρουσες σύγχρονες εκδοχές. Η πρότασή τους για έκθεση των έργων τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας έγινε πρόθυμα δεκτή, καθώς εναρμονίζεται πλήρως με την προτεραιότητα που έχει θέσει η ΕΦΑ Μεσσηνίας ως προς το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων αρμοδιότητάς της στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και τον διάλογο που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στα αρχαία και τα σύγχρονα έργα τέχνης.

 

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Για το βίντεο συνεργάστηκαν οι: Τάσος Παπαδόγκωνας γραφίστας της ΕΦΑ Μεσσηνίας και Δημοσθένης Κοσμόπουλος αρχαιολόγος της ΕΦΑ Μεσσηνίας. Η μουσική είναι πρωτότυπη σύνθεση του διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθη Γυφτάκη.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να ξεφυλλίσετε τον κατάλογο της έκθεσης επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της υπηρεσίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.efames.gr/pyxides_gr.html

Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας ακολουθώντας τους κανόνες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, δηλαδή να κρατάτε απόσταση 2 μ. κατ’ ελάχιστο και να φοράτε τη μάσκα σας.

 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει η διευθύντρια της ΕΦΑ Μεσσηνίας δρ. Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, όπως και το μουσειολογικό σκεπτικό και τα κείμενα, σε συνεργασία με τις αρχαιολόγους ΕΦΑΜΕΣ Μαρία Τσουλάκου και Κατερίνα Τζαμουράνη. Οι μεταφράσεις είναι της αρχαιολόγου ΕΦΑΜΕΣ Αλεξάνδρας Κωνσταντινίδου και η τεχνική επιμέλεια και υποστήριξη παρουσίασης της Δήμητρας Πίκουλα, πολιτικού μηχανικού, προϊσταμένης Τμήματος Αρχαιολογικών Εργων και Μελετών ΕΦΑΜΕΣ, του Θάνου Κατάκου, συντηρητή, προϊσταμένου Τμήματος Συντήρησης ΕΦΑΜΕΣ, του Ηλία Χριστόπουλου, κεραμίστα και του Γιάννη Οικονομόπουλου, εργατοτεχνίτη ΕΦΑΜΕΣ. Για τους φωτισμούς δούλεψε ο Γιώργος Παπανικολάου, ηλεκτρολόγος ΕΦΑΜΕΣ και τη συντήρηση του αρχαιολογικού υλικού έκανε η Ευγενία Σπάλα, συντηρήτρια ΕΦΑΜΕΣ. Τα σχέδια είναι της Ουρανίας Ανδριανοπούλου, σχεδιάστριας ΕΦΑΜΕΣ.

 

Ας θυμηθούμε τα εγκαίνια της έκθεσης: