Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 13:40

Διήμερο βιώσιμης γαστρονομίας στη Βαμβακού

Γράφτηκε από την
Διήμερο βιώσιμης γαστρονομίας στη Βαμβακού

Διήμερο βιώσιμης γαστρονομίας διοργανώνεται στη Βαμβακού το διήμερο 3 - 4 Οκτωβρίου.

Η βιώσιμη γαστρονομία είναι μια νέα τάση που συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη, τη βιώσιμη παραγωγή και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Σε ένα πρωτοπόρο εγχείρημα, όπως αυτό της Αναβίωσης της Βαμβακούς, που όραμα έχει τη δημιουργία ενός χωριού -προτύπου βασισμένου στη βιώσιμη ανάπτυξη παράλληλα με τη διατήρηση της αυθεντικότητας του τόπου, δε θα μπορούσε να λείψει και το στοιχείο της βιώσιμης γαστρονομίας. Η ομάδα Vamvakou Revival σε συνεργασία με το Sustainable Food Movement Greece φέρνουν στο χωριό της Βαμβακούς εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, αλλά και ιδιαίτερες γαστρονομικές προτάσεις και επιλογές στο εστιατόριο - καφέ “Βουρέικο”, με κεντρικό μήνυμα τις αρχές της αειφορίας και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και πρώτων υλών. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης του χωριού και υλοποιούνται με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Το πρόγραμμα έχει ως εξής: γεύμα με μενού βιώσιμης γαστρονομίας στο “Βουρέικο”. Πρόκειται για ένα culinary event με ειδικά σχεδιασμένο μενού, επιμέλειας των σεφ Δημήτρη Αϊβαλιώτη και Βασίλη Χαντζάρα, σε συνεργασία με το προσωπικό της κουζίνας του εστιατορίου. Στόχος του γεύματος είναι οι καλεσμένοι/επισκέπτες να γευτούν μοναδικά πιάτα που θα δημιουργηθούν από τις ήδη διαθέσιμες και πλεονασματικές πρώτες ύλες που διαθέτει η κουζίνα του εστιατορίου με σκοπό να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτύπωμα με μηδενικά απόβλητα. Απαιτείται προκράτηση στο 27310 27964. Το μενού θα ανακοινωθεί σύντομα στο www.vamvakourevival.org.
0 Καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά «Τέχνη και βιωσιμότητα τροφής», 4 Οκτώβρη, 11.30 π.μ. στο “Βουρέικο”. Ενα βιωματικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών από την ομάδα “Re-direct”. Στόχος είναι η εξοικείωση των παιδιών με την έννοια της σπατάλης τροφίμων, με διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο. Μέσω της ζωγραφικής, θα αξιοποιήσουν υλικά από τα μαγειρικά εργαστήρια της ημέρας (food scraps) ως βάση για τις δημιουργίες. Μέσω της διαδικασίας αυτής οι συντονιστές θα μελετήσουν με τα παιδιά την πορεία των τροφίμων από το χωράφι μέχρι και το πιάτο μας (farm-to-table). Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και απαιτείται προκράτηση.
- Εργαστήριο βιώσιμης γαστρονομίας για ενηλίκους, 4 Οκτωβρίου, 12.30 μ. Πλατεία Βαμβακούς. Ενα ανοιχτό μάθημα μαγειρικής για ενηλίκους από τον executive chef Δημήτρη Αϊβαλιώτη σε συνεργασία με το Sustainable Food Movement Greece. Στόχος είναι να δοθεί έμφαση στην εποχικότητα και εντοπιότητα των πρώτων υλών, στην αξιοποίησή τους με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες και στην μεταβίβαση γνώσης των αρχών της αειφορίας μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο και τη μαγειρική. Συμμετοχή δωρεάν. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και απαιτείται προκράτηση.
Για πληροφορίες/κρατήσεις: www.vamvakourevival.org/events.


NEWSLETTER