Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 09:36

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Ανακοινώθηκε από τον Δήμο Καλαμάτας το πρόγραμμα των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων για την 23η Μαρτίου 1821, στο πλαίσιο της 192ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Σάββατο 23 Μαρτίου, στις 3 το μεσημέρι θα γίνει στην πλατεία 23ης Μαρτίου η παράταξη των σημαιών των σχολείων της πόλης, ενώ την έναρξη των εκδηλώσεων θα σηματοδοτήσουν ο τερματισμός του δρόμου θυσίας στις 3.20 και η άφιξη 10 λεπτά αργότερα, από την μονή Βελανιδιάς, του λαμπαδηφόρου με την ιερή φλόγα.
Θα ακολουθήσει η άφιξη της σημαίας της Επανάστασης , η αφή της φλόγας προ του ηρώου της πλατείας και η έπαρση της εν λόγω σημαίας.
Στις 3.40 το μεσημέρι θα τελεσθεί πανηγυρική θεία λειτουργία στο ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Στις 4 θα ψαλεί -προ του ηρώου- τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων, στη συνέχεια θα γίνει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρα από τον ιστορικό δρα Μάριο Αθανασόπουλο και θα ακολουθήσουν, κατάθεση στεφανιών, τήρηση ενός λεπτού σιγής, προσκλητήριο των οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη της Επανάστασης στην Καλαμάτα και -τέλος- η ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Η αναπαράσταση της κατάληψης της Καλαμάτας θα αρχίσει στις 4.20 το απόγευμα. Στο δρώμενο, όπως ανακοίνωσε ο δήμος, συμμετέχουν το Λυκείο Ελληνίδων Καλαμάτας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, το Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, ο σύλλογος Αθλητικού Χορού "Ξενία", ο χορευτικός όμιλος "Λεύκιππος", ο σύλλογος "Ελληνομνήμονες", ο πολιτιστικός σύλλογος Αγίας Τριάδας "Αργώ", ο χορευτικός εκπολιτιστικός σύλλογος Αμφειας "Οι Αμφιείς", ο πολιτιστικός σύλλογος γυναικών Αρεόπολης, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το Δημοτικό Σχολείο Λεΐκων, η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής "Ταξίμ" και ο Ιππικός Ομιλος Καλαμάτας, ενώ αφηγητής θα είναι ο Δημήτρης Ηλιόπουλος. Οι εκδηλώσεις στην πλατεία 23ης Μαρτίου θα ολοκληρωθούν με παρέλαση μαθητών σχολείων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών.
Στις 5.30 το απόγευμα, εξ άλλου, έχει προγραμματιστεί δεξίωση στο Δημαρχείο Καλαμάτας, προς τιμήν των επισήμων, ενώ στον ίδιο χώρο θα γίνει η απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες στον δρόμο θυσίας.
Το βράδυ του Σαββάτου 23 Μαρτίου, εξ άλλου, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, η "Φάρις" και το ΔΗΠΕΘΕΚ, διοργανώνουν την εκδήλωση "1821 - Τα τραγούδια του Αγώνα", στην οποία θα μετάσχουν η χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή και η πιανίστα Κατερίνα Καραμπάτσα, Οι ηθοποιοί Γιώργος Τσαπόγας και Μαρίνα Ταβουλάρη θα διαβάσουν αποσπάσματα από ποιήματα του ποιητή Τίτου Πατρίκιου, σε σκηνοθεσία Κώστα Κατσουλάκη.