Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 20:59

Καλαμάτα: Η ομιλία Παυλόπουλου για την απελευθέρωση σε βιβλίο από τη Μητρόπολη

Καλαμάτα: Η ομιλία Παυλόπουλου για την απελευθέρωση σε βιβλίο από τη Μητρόπολη

 

Η Ελλάδα διανύει εφέτος ένα επετειακό έτος και μαζί της πρώτη η Καλαμάτα που πριν 200 χρόνια σήκωσε το λάβαρο της απελευθέρωσης από τον τούρκικο ζυγό.

Στις, λόγω πανδημίας, περιορισμένες εκδηλώσεις κυριάρχησε η ομιλία ενός διακεκριμένου Καλαματιανού. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με θέμα «Οψεις της πορείας του ελληνικού έθνους - Ρίζες και προοπτικές» καθήλωσε το ολιγάριθμο ακροατήριο στο Μέγαρο Χορού και τους πολυάριθμους διαδικτυακούς αναγνώστες εντός και εκτός των συνόρων της Μεσσηνίας.

Στον τοπικό Τύπο δημοσιεύθηκε εκτεταμένη περίληψη της ομιλίας του Προκόπη Παυλόπουλου αλλά ο παρών στο Μέγαρο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος είχε την φαεινή ιδέα και φυσικά την επαινετή πρωτοβουλία να εκδώσει η Ιερά Μητρόπολη βιβλίο με το πλήρες κείμενο της ομιλίας.

Με έναν εμπνευσμένο δικό του πρόλογο, εφάμιλλο της ομιλίας του τ. Προέδρου, κυκλοφόρησε το βιβλίο που δεν πρέπει να λείψει από καμία βιβλιοθήκη καθώς η ανάλυση των νοημάτων της Επανάστασης του 1821 από τον Καλαματιανό τέως πολιτειακό άρχοντα πρέπει να θυμίζει σε όλους μας ποιοι είμαστε, πού φθάσαμε και πού πρέπει να κατευθυνθούμε.

Μεστός ανάλογων νοημάτων και ο πρόλογος του μητροπολίτη Μεσσηνίας που εκτός από τοπικός Ιεράρχης έχει και την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το βιβλίο που παραδίδεται στις νεώτερες γενιές έχει στόχο -και σίγουρα τον πετυχαίνει- να φωτίσει το βάθος του απελευθερωτικού αγώνα, κάτι που δεν γίνεται αρκούντως από τα σχολικά βιβλία, που αφήνουν πολλά κενά για να καλυφθούν στα πανεπιστημιακά έδρανα από τους ιστορικούς επιστήμονες. Και πάλι κάποια κενά υπάρχουν.