Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 20:53

Γιορτάστηκε στην Καρδαμύλη η εξέγερση των Μανιατών - Ενταση με Κουκούτση (φωτογραφίες)

Γιορτάστηκε στην Καρδαμύλη η εξέγερση των Μανιατών - Ενταση με Κουκούτση (φωτογραφίες)

Την επέτειο της εξέγερσης των Μανιατών το 1821 γιόρτασε σήμερα ο Δήμος Δυτικής Μάνης με λαμπρότητα, με επικεφαλής τους δημάρχους Ανατολικής και Δυτικής Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο και Δημήτρη Γιαννημάρα. 

 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το μεσημέρι, με την άφιξη στο Ηρώο της πλατείας της Καρδαμύλης της σημαίας των Μανιατών και των ιππέων και Καπεταναίων της Ανατολικής Μάνης. Ακολούθησε έπαρση της σημαίας, τέλεση τρισάγιου στη μνήμη των ηρώων και κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, τον εκπρόσωπο Εθνικής Αντίστασης, τους απογόνους της οικογένειας Μούρτζινου - Τρουπάκη, από μανιάτικους συλλόγους και από σχολεία της περιοχής. 

Στη συνέχεια, όλοι οι παρευρισκόμενοι μετέβηκαν στον ιστορικό χώρο του Αγίου Σπυρίδωνα και των Πυργόσπιτων των  Μούρτζινων - Τρουπάκηδων, στην παλαιά Καρδαμύλη, όπου η Σοφία Καπετανάκη - επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εκφώνησε το πανηγυρικό της ημέρας. Ακολούθησε το Προσκλητήριο των Μανιατών που συμμετείχαν στην κατάληψη της Καλαμάτας και στον Αγώνα του ’21 και η αναπαράσταση της συνάντησης των Καπεταναίων και της ιστορικής απόφασής τους. Στην αναπαράσταση έλαβαν μέρος ερασιτέχνες ηθοποιοί, μέλη του Συλλόγου Νεδουσαίων και η Κωνσταντίνα Θεοδωροπούλου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό όμιλο "Λεύκιππο" και το Σύλλογο Κρητών Μεσσηνίας "Ο Ψηλορείτης". 

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν οι βουλευτής Λακωνίας Φ. Πατριανάκου και Μεσσηνίας Δ. Κουκούτσης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Π. Αλευράς, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γ. Πουλοκέφαλος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλος, η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά  Ε. Κούβαρη, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Κυρ. Κυριακουλέας, αντιπρόσωποι Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι πολλών μανιάτικων συλλόγων, εκπρόσωποι κομμάτων και πλήθος κόσμου.

Κατά την κατάθεση στεφάνου από το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δ. Κουκούτση υπήρξαν αποδοκιμασίες από παριστάμενους και ακολούθησε ένταση, καθώς απάντησαν μέλη της Χ.Α. - συνοδοί του βουλευτή και οι αποδοκιμασίες για την παρουσία τους συνεχίστηκαν για λίγα λεπτά.