Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 21:16

«Ο κύκλος της τέχνης» από το Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας

«Ο κύκλος της τέχνης» από το Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας

  

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Θεάτρου Καλαμάτας (KaDISS) “Ο κύκλος της τέχνης” εγκαινιάζεται φέτος, με σκοπό να συμβάλει πολιτιστικά στην περιοχή της Μεσσηνίας και ευρύτερα.

Ο «Κύκλος» είναι ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που προσκαλεί φοιτητές και επαγγελματίες του χώρου των παραστατικών τεχνών να επαναπροσεγγίσουν ή να δουν από ένα διαφορετικό πρίσμα, την δική τους τέχνη αλλά και την τέχνη γενικότερα, καθώς και να αναπτύξουν νέες τεχνικές και ευρύτερες προοπτικές. Θα “ανοίξει” μέσα στο 2021 με μια σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων που θα μεταδοθούν ζωντανά από την Καλαμάτα, παρουσιάζοντας αρχικά τη διαδικασία σχεδιασμού κοστουμιών για το θέατρο, την δουλειά ενός σκηνογράφου και το ρόλο ενός δραματουργού στη θεατρική παραγωγή. Κλείνοντας το έτος, θα ανέβει παράσταση από καταξιωμένη, πρωτοποριακή θεατρική ομάδα. Το 2022, ο "Κύκλος της τέχνης" θα περιλαμβάνει webinars και διαδικτυακά σεμινάρια που θα μεταδίδονται και πάλι ζωντανά από την Καλαμάτα. Αυτή τη φορά σχετικά για την κατασκευή σκηνικού για το θέατρο σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, καθώς και για την κίνηση και για τη σύνθεση της μουσικής για το θέατρο. Την άνοιξη του 2023, κλείνει ο «Κύκλος» με μια ακόμη επίσκεψη θεατρικής ομάδας του εξωτερικού και ένα ακόμη σεμινάριο, αυτή τη φορά για τη σκηνοθεσία.

Ολα τα σεμινάρια / webinars θα γίνουν στην Καλαμάτα για συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων και θα είναι δωρεάν. Το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο θα είναι μια δημιουργική συνομιλία μεταξύ του καλλιτεχνικού διευθυντή του KaDISS, σκηνοθέτη Andrew Visnevski και της σχεδιάστριας ρούχων Nathalie Bries. Θα μεταδοθεί ζωντανά τη Δευτέρα 24 Μαΐου στις 8 μ.μ.. Θα γίνουν δεκτοί έως και 30 συμμετέχοντες - βάση βιογραφικού/αίτησης. Η προθεσμία υποβολής είναι έως και την Παρασκευή 21 Μαΐου. Η διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου θα είναι 90 λεπτά (συμπεριλαμβάνεται και χρόνος ερωτήσεων 30 λεπτών). Η γλώσσα θα είναι η Αγγλική. Ολοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να στείλουν ένα email με το βιογραφικό τους συνημμένο (info@kalamatadrama.com) και μια σύντομη παράγραφο που να εξηγεί γιατί ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαδικτυακό σεμινάριο.

Η Nathalie Bries είναι σχεδιάστρια κοστουμιών και ερευνήτρια στην ιστορία του "ρούχου" και του υφάσματος, μια καταξιωμένη σχεδιάστρια με μακρά εμπειρία στη μόδα και την τέχνη. Διευθύνει την εταιρεία μόδας και σχεδίου με την επωνυμία «Nathalie d'Anvers » που εδρεύει στο Βέλγιο. Είναι συνιδρύτρια του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την έρευνα, τη διατήρηση, την προώθηση και την εκπαίδευση της πολιτιστικής κληρονομιάς που σχετίζεται με τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τη μόδα, τη χειροτεχνία και τους συναφείς τομείς, που ονομάζεται «Euphrosyne AISBL». Εχει σχεδιάσει κοστούμια για πολλές θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις όπερας. Θεωρείται ειδική στον τομέα της ένδυσης στην Αρχαία Αττική και την Αρχαία Ελλάδα. Εχει παρουσιάσει πολλά εργαστήρια και έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και παρουσιάσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Η τρέχουσα διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι έχει ως θέμα: «Γυναίκες του Ακρωτηρίου (Θήρα) στην Υστερη Εποχή του Χαλκού». Πρόκειται για μια έρευνα σχετικά με την κομψότητα και την ιδιομορφία των γυναικών και των ενδυμάτων τους (με βάση τοιχογραφίες και αρχαιολογικά υφάσματα), συνδυάζοντας την επιστήμη της ανθρωπολογίας και επιστημονικά ευρήματα. Ως manager και σχεδιάστρια του Οίκου «Nathalie d'Anvers», δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία μιας εναλλακτικής άποψης για την γρήγορη μόδα μέσω βιώσιμων δημιουργιών (sustainable creations). Τα σχέδια είναι κατασκευασμένα από φυσικά, υψηλής ποιότητας υλικά σε ατελιέ υψηλής ποιότητας και τεχνικής. Η Nathalie Bries, είναι  μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων.