Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 20:41

Επιστολή Χρ. Λεοντή στον δήμαρχο Καλαμάτας για την απόρριψη της "Καντάτας ελευθερίας"

Επιστολή Χρ. Λεοντή στον δήμαρχο Καλαμάτας για την απόρριψη της "Καντάτας ελευθερίας"

Ανοικτή επιστολή στο δήμαρχο Καλαμάτας και στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης απευθύνει ο γνωστός συνθέτης Χρήστος Λεοντής, μετά από την απόρριψη της πρότασης για συναυλία του έργου του «Καντάτα ελευθερίας», για την επέτειο από τα 200 χρόνια της έναρξης της Επανάστασης του ’21.

Να σημειωθεί πως η πρόταση του γραφείου οργάνωσης συναυλιών είχε πρώτα γίνει δεκτή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

"Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε. Πριν λίγο καιρό είχε αποσταλεί στον Δήμο σας, πρόταση από το γραφείο οργάνωσης συναυλιών του κυρίου Χριστόπουλου, που σας πρότεινε, επί τη ευκαιρία του γιορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 21, τη διοργάνωση συναυλίας στην πόλη σας, με το έργο μου - αφιέρωμα – Καντάτα ελευθερίας.

Η πρόταση αυτή είχε την αποδοχή και την έγκριση της Περιφέρειας, για τους Δήμους της Καλαμάτας, Τρίπολης, Κορίνθου, που με τον ένα η τον άλλο τρόπο έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, εκείνη την περίοδο. Όπως είναι εμφανές η πρόταση αυτή αποτελεί και πρόταση της Περιφέρειας προς το Δήμο σας, αφού ο κύριος Νίκας κατενόησε τη σπουδαιότητα αυτής της εκδήλωσης και μάλιστα χρηματοδοτεί με το ποσό των 10.000 ευρώ, για κάθε πόλη από τις προαναφερθείσες για αυτή τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Πλέον τούτου, στο έργο αυτό χρησιμοποιώ μεικτή χορωδία, οι δύο χορωδίες της πόλης σας, ο ΟΡΦΕΑΣ και η ΑΡΜΟΝΙΑ με ενθουσιασμό, και σε επιστολή που σας έστειλαν εξέφραζαν αυτή τους την επιθυμία να συμμετέχουν στην παράσταση. Μάλιστα είχαν αρχίσει και πρόβες.

Προς ενημέρωσή σας, παραθέτω μερικά στοιχεία για το έργο.

1. Η «Καντάτα ελευθερίας» είναι γραμμένη πάνω σε ποιήματα και κείμενα του Διονυσίου Σολωμού, του Στρατηγού Μακρυγιάννη και του Ρήγα.

2. Η Βουλή των Ελλήνων είχε εκδώσει το έτος 2000 ένα θαυμάσιο Βιβλίο – Άλμπουμ σε 50.000 αντίτυπα τα οποία διένειμε σε όλα τα σχολεία της χώρας και της Ομογένειας. (Με μεγάλη συγκίνηση παρακολούθησα μέσω διαδικτύου παιδιά από σχολείο στο ...Λος Άντζελλες να τραγουδούν τον Θούριο).

3. Σ’ εκείνο το άλμπουμ της Βουλής, υπάρχουν οι νότες και CD της Καντάτας, από την συναυλία που είχε οργανώσει η Βουλή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την συμφωνική Ορχήστρα και την μεικτή χορωδία του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Κηφισιάς όπου διηύθυνα εγώ ο ίδιος.

4. Η Καντάτα είναι το μοναδικό λαϊκό μουσικό έργο που έχει γραφτεί από το 1972 για την Ελληνική επανάσταση και «κουμπώνει» απόλυτα με τον στόχο του εορτασμού και στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων όπου σε παραπέμπει ο επαναστατικός παλμός του Ρήγα, ο ποιητικός λόγος του Σολωμού και ο καθαρός και άμεσος λόγος του Μακρυγιάννη.

5. Η δημοφιλία του είναι κάτι το απίστευτο, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στο Internet. Ποιος δεν έχει ακούσει τον Νίκο Ξυλούρη να τραγουδεί το ΘΟΥΡΙΟ, που με το ίδιο πάθος και την ίδια δύναμη ερμηνεύει σήμερα ο συμπατριώτης σας Μίλτος Πασχαλίδης.

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε Με τα λίγα και σύντομα αυτά σχόλια εύκολα μπορεί να σχηματίσει κανείς κάποια εικόνα περί τίνος πρόκειται. Ένα έργο σαν την «Καντάτα Ελευθερίας» με τέτοια εύσημα, στοιχεία και χαρακτηριστικά, η επιτροπή σας το έκρινε ακατάλληλο και το απέρριψε, αδιαφορώντας για την επιλογή της Περιφέρειας και την επιθυμία των δύο χορωδιών της πόλης, τον ΟΡΦΕΑ και την ΑΡΜΟΝΙΑ να συμμετέχουν στο ανέβασμα του έργου. Ιδού η απάντηση της επιτροπής σας: “…Είμαστε, όμως, στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι στην παρούσα φάση η πρόταση σας δεν εγκρίθηκε για χορηγική υποστήριξη ή αιγίδα από τον Δήμο Καλαμάτας.”

Μιά τέτοια απόφαση δημιουργεί πολλά ερωτήματα και απορίες.«γιατί». Θα πρέπει να υπάρχουν σοβαροί λόγοι και ποιοι μπορεί να είναι αυτοί! Θα σας παρακαλούσα λοιπόν να μου στείλει η επιτροπή σας το «σκεπτικό και τους λόγους της απόρριψης» καθώς οφείλει και καθώς αρμόζει σε κάθε φορέα πολιτισμού. Τέλος θα ήθελα επίσης να γνωρίζω την πρόταση της επιτροπής σας και την απορριπτική απάντησή της στην Περιφέρεια, για την επιλογή της «Καντάτα ελευθερίας».

ΥΓ. Σας αποστέλλω κάτι που με συγκίνησε βαθύτατα. “Καλημέρα κύριε Λεοντή. Καλημέρα αγαπητέ μας μαέστρο σε συνέχεια της απόφασης του Περιφεριάρχη Πελοποννήσου παρακαλούμε ενημερώστε μας για την πιθανότητα να γίνουν οι προτεινόμενες συναυλίες της «Καντάτας Ελευθερίας» και για το ποσό που είναι απαραίτητο ώστε να προσπαθήσουμε για την εύρεση χορηγιών. Ευχαριστώ Με τιμή Αλέξανδρος Μπουφέας Αντιπρόεδρος Μουσικού Ομίλου Καλαμάτας "ΟΡΦΕΥΣ".