Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 08:00

«Υλικό Καποδίστριας» το Σαββατοκύριακο από το ΔΗΠΕΘΕΚ

Γράφτηκε από την

Την παράσταση «Υλικό Καποδίστριας», μια θεατρική σύνθεση του Γιάννη Μαργαρίτη, ο οποίος υπογράφει και την σκηνοθεσία, θα παρουσιάσει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (3, 4 Ιουλίου) στις 9.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας.

Η παράσταση, που εντάσσεται στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αποτελεί παραγωγή του Δήμου Καλαμάτας, της Κ.Ε. Φάρις, του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Η καλοκαιρινή παραγωγή διερευνά με σύγχρονο και απόλυτα θεατρικό τρόπο, την άγνωστη σε πολλούς προσωπικότητα του πρώτου κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους που ο λαός αγάπησε σαν πατέρα του και που η προσωπικότητά του και το έργο του επέδρασαν καταλυτικά σε όλη την Ευρώπη. Θα ακολουθήσει περιοδεία σε φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις Δήμων της Ελλάδας.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ τον λόγο αρχικά πήρε ο πρόεδρος της “Φάρις” Παντελής Δρούγας λέγοντας πως ο χώρος του θεάτρου πέρασε μια πολύ δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας, ευελπιστώντας η επόμενη περίοδος να είναι καλύτερη και χωρίς περιορισμούς.

Ο Γιάννης Μαργαρίτης τόνισε πως όταν έκανε αίτηση για να γίνει καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ μέσα στον προγραμματισμό του είχε ήδη έργο για τον Ιωάννη Καποδίστρια το οποίο και υλοποίησε με αφορμή την επέτειο για το 1821, ενώ στάθηκε στη συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και τους συμβολικούς λόγους που τα συνδέουν, ενώνοντας άτυπα τον Μοριά και την Ρούμελη μέσα από την τέχνη. Σε ό, τι έχει να κάνει με τον Ιωάννη Καποδίστρια, ο ίδιος είπε πως πρόκειται για μια εμβληματική μορφή και προσωπικότητα που ακόμα δεν την έχει ανακαλύψει η Ελλάδα. «Ο πρώτος κυβερνήτης της πατρίδας μας ήταν ο άνθρωπος που έδωσε τα πάντα, την περιουσία του και την ψυχή του για την Ελλάδα ώστε να δημιουργηθεί το κράτος μας. Βρήκε μια αναρχική κατάσταση στη χώρα, ωστόσο έβαλε τα θεμέλια του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Ηταν μια προσωπικότητα του 19ου αιώνα που όμως δυστυχώς απευθυνόταν σε ανθρώπους που την εποχή εκείνη βρίσκονταν στον 13ο αιώνα» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως ήταν ο πρώτος που μίλησε για ενωμένη Ευρώπη, στρεφόμενος εναντίον της δουλείας, ενώ αγάλματα του υπάρχουν στην χώρα της Ελβετίας, έχοντας φτιάξει το εκεί σύνταγμα. «Εχουμε πολλά επεισόδια γνωστά και άγνωστα από τη ζωή του όπως και την συγκινητική ιστορία του ανεκπλήρωτου έρωτα του με τη Ρωξάνδρα Στούρτζα. Θα δείτε την προδοσία του ήρωα Μιαούλη, την αμέριστη βοήθεια  που προσέφερε ο Κολοκοτρώνης στον Ιωάννη Καποδίστρια καθώς και την στάση του Τσάρου» επισήμανε ο κ. Μαργαρίτης λέγοντας πως για την υλοποίηση της παράστασης βοήθησαν ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος και ο καθηγητής Θάνος Βερέμης. «Πρόκειται για ένα μετακείμενο που με αρχή μέση και τέλος αφηγείται την ιστορία του Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά σαν κινηματογραφικό σενάριο» κατέληξε.

Ο ηθοποιός και νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης Νίκος Ορφανός δήλωσε πως η παράσταση θα βάλει το κοινό σε ένα πλαίσιο αναστοχασμού, δεδομένου πως η επέτειος των 200 χρόνων είναι ταυτοτική, αποτελώντας μια αφορμή να ξαναδούμε τι κράτος και τι χώρα θέλουμε να είμαστε από εδώ και πέρα, ρίχνοντας μια ματιά πίσω στο πως ξεκινήσαμε, τι μπορεί να πήγε λάθος, τι μας ξέφυγε και τι μπορούμε να διορθώσουμε. «Είναι μια μοναδική ευκαιρία το θέατρο να συναντήσει την ιστορία και να μεταδοθεί το παρελθόν με ένα σύγχρονο και μοντέρνο τρόπο στο κοινό. Ο Καποδίστριας που θα παρουσιαστεί είναι μια δική μας εκδοχή της εποχής του. Είναι μια ευκαιρία για τους θεατές παίρνοντας τη δική μας εκδοχή να σκεφτούν οι ίδιοι και να στοχαστούν επάνω στην ιστορία. Με αυτό τον τρόπο πραγματώνεται ο αξιακός σκοπός των ΔΗΠΕΘΕ δίνοντας παραστάσεις υψηλού επιπέδου και υψηλής γνωσιακής υπεραξίας , σύγχρονες, μοντέρνες, γοητευτικές και ψυχαγωγικές, επιτελώντας κοινωνική αναγκαιότητα» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως το Υπουργείο Πολιτισμού, οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και κάθε φορέας ο οποίος έχει ευθύνη πάνω στη λειτουργία των Περιφερειακών θεάτρων πρέπει να ξαναδούν και να οραματιστούν το θεσμό σε μια ανανεωμένη, δυναμική και υψηλών προσδοκιών εποχή. «Τα ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και Καλαμάτας δείχνουν ένα δρόμο για το πως πρέπει να λειτουργούν τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, δηλαδή με συνέργειες, με εξωστρέφεια και θεάματα που να αφορούν τον θεατή» υπογράμμισε. Για την παράσταση από μια σύντομη δήλωση έκαναν οι Γιώργος Τσαπόγας, Δημήτρης Καλαντζής, Αρης Τσαμπαλίκας και Χρυσάνθη Δούζη αναφέροντας μεταξύ άλλων πως το έργο φωτίζει κάποιες άγνωστες πτυχές μιας τεράστιας προσωπικότητας που θα ήταν ευχή όλων μας να ζούσε μέχρι σήμερα, αποτελώντας μια διερώτηση για το τι σημαίνει άνθρωπος και το τι προσφέρει.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο – σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης. Μουσικοί – στοίχοι: Δημήτρης Οικονομάκης. Σκιηνικό – κοστούμια: Δημήτρης Κακριδάς, Βίντεο: Γιάννης Ντουσιόπουλος. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Νίκος Ορφανός, Χρυσάνθη Δούζη, Δημήτρης Καλαντζής, Γιώργος Τσαπόγας, Αρης Τσαμπαλίκας, Γιάννης Μαργαρίτης. Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (μειωμένο). Προπώληση: ticketmaster.gr.

Τ.Αν.