Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 11:39

“Διεθνείς Ημέρες Μουσικής Καλαμάτας 2021”: Εναρξη σήμερα με το κουαρτέτο εγχόρδων “Chiaroscuro”

Γράφτηκε από την
“Διεθνείς Ημέρες Μουσικής Καλαμάτας 2021”: Εναρξη σήμερα με το κουαρτέτο εγχόρδων “Chiaroscuro”

 

Το κουαρτέτο εγχόρδων “Chiaroscuro” θα δώσει την εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ “Διεθνείς Ημέρες Μουσικής Καλαμάτας 2021 - International Kalamata Music Days 2021” σήμερα Τρίτη 27 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ. στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας, το εμβληματικό φεστιβάλ κλασικής μουσικής, πιστό στο ραντεβού του με το κοινό, μας “υποδέχεται” ξανά στην πόλη της Καλαμάτας από τις 27 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου με ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών και masterclasses.
Mε στόχο πάντα τη δημιουργία ευκαιριών διεθνούς καλλιτεχνικής ανταλλαγής και την οργάνωση συναυλιών και εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες παρουσιάζουν, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, το κουαρτέτο εγχόρδων “Chiaroscuro”, το οποίο αποτελεί μια από τις πιο φρέσκιες και δυναμικές φωνές της νέας γενιάς μουσικών. Το “Chiaroscuro” θα σηματοδοτήσει την έναρξη του φετινού φεστιβάλ με μία εξαιρετική και ιστορικά τεκμηριωμένη εκτέλεση έργων Purcell, Mendelssohn και Beethoven.
Το σχήμα ιδρύθηκε το 2005 και αποτελείται από τους βιολονίστες Alina Ibragimova (Ρωσία) και Pablo Hernán Benedí (Ισπανία), τη Σουηδέζα βιολίστα Emilie Hörnlund και τη βιολοντσελίστρια Claire Thirion από τη Γαλλία. Το διεθνές αυτό σύνολο, το οποίο χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό “Gramophone| ως «πρωτοποριακό στην αυθεντική ερμηνεία της όψιμης κλασικής μουσικής δωματίου», εκτελεί μουσική των κλασικών και πρώιμων ρομαντικών περιόδων σε εντέρινες χορδές και με ιστορικά δοξάρια. Ο μοναδικός ήχος του κουαρτέτου – που περιγράφεται στο “The οbserver” ως «ένα σοκ του καλύτερου είδους για τα αυτιά»– έχει παινευθεί ιδιαίτερα από το κοινό και τους κριτικούς σε όλη την Ευρώπη. Η ολοένα και αυξανόμενη δισκογραφία τους περιλαμβάνει ηχογραφήσεις συνθέσεων των Mozart, Beethoven, Schubert, Mendelssohn και Haydn. Πρόσφατες κυκλοφορίες περιλαμβάνουν τον «Θάνατο και την κόρη» και το “Κουαρτέτο Εγχόρδων D.173” του Schubert, καθώς και το “Κουαρτέτο Op.76 “του Haydn. Επερχόμενες κυκλοφορίες θα περιλαμβάνουν τα κουαρτέτα “Op.18” του Beethoven και το «Πρωσικό» του Mozart. Βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο του “Förderpreis Deutschland funk / Musikfest Bremen” το 2013 και διακρίθηκε με το πιο διάσημο βραβείο για cd της Γερμανίας, το “Preis der Deutschen Schallplattenkritik”, το 2015 για την ηχογράφηση του “Κουαρτέτου του Μότσαρτ K. 421 σε ρε ελάσσονα” και του “Δεύτερου κουαρτέτου του Mendelssohn Op.13 σε λα ελάσσονα”. Το “Chiaroscuro” δηλώνει ευγνώμων στο “Jumpstart Jr Foundation” για την ευγενική παραχώρηση του βιολιού του Andrea Amati από το 1570.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση “Φάρις” του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και τελεί υπό τη χορηγία και αιγίδα του ΥΠΠΟΑ. Μέγας χορηγός είναι το Ιδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια. Υποστηρίζεται, επίσης, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, η διάθεση δελτίων γίνεται καθημερινά, 10 π.μ. - 12 μ. και 6 - 8 μ.μ. στο Ωδείο Καλαμάτας και στον Πεζόδρομο της Αριστομένους σε ειδικό σταντ.


NEWSLETTER