Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 01:02

«Το αηδόνι του αυτοκράτορα» αύριο στο Πάρκο Σιδηροδρόμων

Γράφτηκε από την
«Το αηδόνι του αυτοκράτορα» αύριο στο Πάρκο Σιδηροδρόμων


Το 2ο Παιδικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ που διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και η “Φάρις” συνεχίζεται αύριο στις 9 μ.μ. στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων (Πλατεία Ευκαλύπτων) με το φιλμ «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας/Filmhouse.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα 15 χρόνια προσφοράς των Κέντρων Στήριξης Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Ο Αυτοκράτορας της Κίνας ζει σ’ ένα από τα ομορφότερα παλάτια του κόσμου, όπου όλα λειτουργούν στην εντέλεια χάρη σ’ ένα υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα. Ωστόσο ο Αυτοκράτορας είναι μελαγχολικός… Οταν κάποια μέρα μαθαίνει ότι στον κήπο του παλατιού του ζει ένα αηδόνι που τραγουδάει με μαγευτική φωνή, στέλνει αμέσως τους αυλικούς του να το βρουν και να το φέρουν μπροστά του. Ο Αυτοκράτορας δακρύζει και μαγεύεται από τη φωνή του αηδονιού, μέχρι που μια μέρα φτάνει στο παλάτι ένα ασυνήθιστο δώρο: ένα ηλεκτρονικό αηδόνι. Ολοι εντυπωσιάζονται από αυτό το τεχνολογικό θαύμα, μολονότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να λέει το ίδιο τραγούδι ξανά και ξανά. Το αληθινό αηδόνι εγκαταλείπει το παλάτι και μέρα νύχτα ακούγεται μονάχα το τραγούδι του ηλεκτρονικού πουλιού. Κάποια στιγμή όμως το ηλεκτρονικό αηδόνι χαλάει, και τότε ο Αυτοκράτορας αρρωσταίνει βαριά…
Η παράσταση βιντεοσκοπήθηκε στην Αίθουσα “Σταύρος Νιάρχος” της Λυρικής στο ΚΠΙΣΝ στις 3 Νοεμβρίου 2019 και παραχωρείται στην Καλαμάτα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το “Αηδόνι του αυτοκράτορα” είναι ένα μαγευτικό παραμύθι στην πιο αγνή φόρμα του είδους, κατάλληλο για ηλικίες από 5 ετών και άνω.
Η Λένα Πλάτωνος έγραψε το “Αηδόνι του αυτοκράτορα”, ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας», όπως το έχει χαρακτηρίσει, το 1989, πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. Η προηγούμενη ενασχόλησή της με τη “Λιλιπούπολη” έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μελοποίηση του συγκεκριμένου έργου, με τα συνθεσάιζερ να είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή. Μάλιστα, το λιμπρέτο που έγραψε ο ποιητής - βιολόγος Γιώργος Βολουδάκης ξεκινά με τη φωνή ενός παιδιού που ρωτά αν το μικρό συνθεσάιζερ μπορεί να συναγωνιστεί το αηδόνι! Το animation της παράστασης έχει σχεδιάσει η ανερχόμενη animator Ειρήνη Βιανέλλη, η τελευταία δημιουργία της οποίας, η stop motion ταινία μικρού μήκους “Icebergs”, βασισμένη στο βιβλίο του Ευθύμη Φιλίππου “Σκηνές”, έχει βραβευτεί σε κινηματογραφικά φεστιβάλ. Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές του animation που συνδυάζουν την υψηλή τεχνολογία με τη χειροποίητη αισθητική, η Ειρήνη Βιανέλλη ζωντανεύει καρέ καρέ το “Αηδόνι του αυτοκράτορα” με έντονες αναφορές στην κινέζικη τέχνη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κατερίνα Πετσατώδη σκηνοθέτιδα με σημαντική εμπειρία στον χώρο της όπερας και του μουσικού θεάτρου.
Παίζουν: Νίκος Κοτενίδης, Γιώργος Ρούπας, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Γιάννης Φίλιας, Μυρτώ Μποκολίνη, Δημήτρης Ναλμπάντης. Αφήγηση Μαρία Σκουλά.


NEWSLETTER