Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 18:30

Ιδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια: Φέρνει στο Μέγαρο Χορού την έκθεση «Ενδυμα ψυχής»

Γράφτηκε από την
Ιδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια: Φέρνει στο Μέγαρο Χορού την έκθεση «Ενδυμα ψυχής»

 

 

Την έκθεση (φωτογραφίας και κεντήματος) των Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev «Ενδυμα ψυχής» “αγκαλιάζει” το Ιδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, φέρνοντας ένα σπουδαίο δείγμα 30 έργων στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας, έναν χρόνο πριν την επίσημη παρουσίασή τους από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Παλαιά Βουλή της Αθήνας.

Η μετάκληση της έκθεσης στην Καλαμάτα αποτελεί τη βασική επετειακή δράση του Ιδρύματος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Με τη χειρονομία αυτή το Ιδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια τιμά την πρώτη ελεύθερη πόλη της νεότερης Ελλάδας, παρουσιάζοντας δύο αιώνες ενδυματολογικής κληρονομιάς. Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 7 Αυγούστου στις 9 μ.μ.

Οι πλέον αντιπροσωπευτικές ενδυμασίες της Λαογραφικής Συλλογής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου ξαναγράφουν ιστορία. Επανέρχονται στο προσκήνιο αποτυπωμένες για πρώτη φορά εικαστικά, μέσα από την εμβληματική συνεργασία του καταξιωμένου φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη και του εκφραστή της κεντητικής τέχνης Anatoli Georgiev.

Φορεσιές ανεκτίμητης ιστορικής σημασίας που καταγράφουν την ταυτότητα της ενδυματολογικής μας κληρονομιάς από τον 18ο μέχρι και τον 19ο αιώνα, βγήκαν για πρώτη φορά στο φως μετά από δεκαετίες. Τα σπάνια εκθέματα του μουσείου [που μεταξύ άλλων φιλοξενεί ενδυμασίες ιστορικών προσώπων και αγωνιστών όπως οι Δημήτριος Γουδής, Γενναίος Κολοκοτρώνης, Βάσσος Μαυροβουνιώτης, Δημήτριος Μαυρομιχάλης, πολιτικών όπως ο Ιωάννης Γεννάδιος και ο βασιλιάς Οθωνας και κυριών της εποχής όπως οι Κυριακούλα Κριεζή, Κονδύλω Μιαούλη, κυρά Φροσύνη, Φωτεινή Γενναίου - Κολοκοτρώνη, Φωτεινή Μαυρομιχάλη, Ρόζα Μπότσαρη] βρήκαν για λίγο νέα ζωή. Οι ιστορικής αξίας ενδυμασίες φορέθηκαν για πρώτη φορά εδώ και δύο αιώνες. Και ζωντάνεψαν ξανά για να αποτυπωθούν από τον “μαγικό” φακό του Βαγγέλη Κύρη. Στη συνέχεια οι λήψεις εκτυπώθηκαν σε ύφασμα. Και με τη νέα τους μορφή αποτέλεσαν την βάση για τα εξαιρετικά κεντήματα του Anatoli Georgiev.

Για την ειδική παρουσίαση της έκθεσης στην Καλαμάτα επιστρατεύονται δύο ακόμα σημαντικοί καλλιτέχνες, προσδίδοντας στο εγχείρημα μια νέα δραματουργία και δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης βιωματικής ξενάγησης. Τα έργα αναδεικνύονται φωτιστικά από τη σπουδαία σχεδιάστρια φωτισμών Ελευθερία Ντεκώ, ενώ ντύνονται μουσικά με το πρωτότυπο ηχοτοπίο του εικαστικού ήχου Δημήτρη Μπάκα, στο οποίο αποκρυπτογραφούνται ήχοι κεντήματος και λήψεων από φωτογραφικές μηχανές, αναμεμειγμένοι με τη μουσική μας παράδοση.

Ειδική μνεία αξίζει στην υλοποίηση της πολυτελούς έκδοσης «Ενδυμα ψυχής», 320 σελίδων, η οποία συνοδεύει την έκθεση. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος και του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, που υλοποιείται επίσης με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.

Επιμέλεια Έκθεσης: Ερικα Βασιλείου, διεύθυνση παραγωγής: Ρένα Βάλλα, διεύθυνση επικοινωνίας: Αρης Ασπρούλης. Ως τις 11 Σεπτέμβρη: 10 π.μ. - 10 μ.μ.

 

 


NEWSLETTER