Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021 17:07

Ολοκληρώθηκαν οι προβολές του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Ολοκληρώθηκαν οι προβολές του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

 

 

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 25 Ιουλίου οι προβολές του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στην Σπάρτη με την ανακοίνωση του Βραβείου Σπάρτης για το Καλύτερο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ.

ο Βραβείο απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ταινίες: “Η μουσική των πραγμάτων” του Μένιου Καραγιάννη και “Ο τέταρτος χαρακτήρας” της Κατερίνας Πατρώνη.

Η βραδιά άνοιξε με τον χαιρετισμό του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα, ενώ στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας μέλος της κριτικής επιτροπής που αξιολόγησε και επέλεξε τις καλύτερες από τις ελληνικές συμμετοχές της διοργάνωσης, ανακοίνωσε τους νικητές. Το βραβείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Χρήστος Ρηγανάς. Οι δύο σκηνοθέτες θα μοιραστούν επίσης το έπαθλο των 2.000 ευρώ που προσφέρει ο Δήμος Σπάρτης, ο οποίος “υιοθέτησε” το εν λόγω βραβείο.

Επίσης, η κριτική επιτροπή, που αποτελείτο από τους Ελένη Αλεξανδράκη (σκηνοθέτης), Ρόμπι Εκσιέλ (δημοσιογράφος-κριτικός κινηματογράφου) και Κωνσταντίνο Μπλάθρα (δημοσιογράφος-κριτικός κινηματογράφου), απένειμε ειδική μνεία στις ταινίες: “1000 τ.μ.” της Μάρως Αναστοπούλου, για την ζεστή, τρυφερή, άκρως ανθρώπινη επεξεργασία του επιστημονικο-ιστορικού υλικού της, “Υφάντρες” του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, για την γλυκόπικρη ματιά με την οποία ιχνηλατεί μια άγνωστη ιστορία σχεδόν ξένης φιλανθρωπίας και επιχειρηματικότητας, που συνέβαλε στην εκμετάλλευση μιας παραδοσιακής τέχνης και “Κυριακές” της Αλήθειας Αβράμη για την ακρίβεια με την οποία μετουσιώνει βιωματικές μνήμες και οικογενειακά μυστικά σε μια σύνθετη σπουδή χαρακτήρα που αφορά τον καθένα.

Υπενθυμίζεται πως η 7η έκδοση της διοργάνωσης ξεκίνησε το ταξίδι της στις 18 Ιουνίου από την πόλη της Καλαμάτας και εξακτινώθηκε σε 10 ακόμα περιοχές της ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας της Πελοποννήσου (Σπάρτη, Πάτρα, Γύθειο, Ξυλόκαστρο, Αμαλιάδα, Ακράτα, Δημητσάνα, Στυμφαλία, Λεβίδι, Δερβένι), φέρνοντας στο κοινό 58 διεθνή ντοκιμαντέρ αλλά και 27 ταινίες τεκμηρίωσης Ελλήνων δημιουργών.

Στην Σπάρτη φιλοξενήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού προγράμματος του Φεστιβάλ από τις 16 Ιουλίου, με καθημερινές προβολές στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, σε συνδιοργάνωση με το ΝΠ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, με ελεύθερη είσοδο. Οι προβολές του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, ολοκληρώνονται σήμερα στην Πάτρα, με την ταινία που απέσπασε το βραβείο κοινού «Photographer of war» του Boris B. Bertman και το ντοκιμαντέρ της Katy Lèna N’diaye «Time is in our side».


NEWSLETTER