Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021 08:35

Εορταστική εκδήλωση για τους Ντρέδες στο Ρίπεσι

Γράφτηκε από τον

 

Εορταστική εκδήλωση με τίτλο «Οι Ντρέδες της Ορεινής Τριφυλίας στον Αγώνα για την Ελευθερία» θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο στην Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι) Τριφυλίας.

Στον ξεσηκωμό του 1821 οι θρυλικοί Ντρέδες των Σουλιμοχωρίων της Ορεινής Τριφυλίας ήταν ενεργά παρόντες σε όλα τα πεδία της μάχης. Όταν ήρθε η ώρα του αγώνα ήταν από τους πρώτους που πήραν τα όπλα, ορκίστηκαν απ’ τον Παπατσώρη στον Αϊ-Δημήτρη του Σουλιμά (24 Μαρτίου 1821) και απελευθέρωσαν την πρωτεύουσα της Τριφυλίας, την τότε Αρκαδιά (Κυπαρισσία).

Η Επιτροπή «Ρίπεσι 1821-2021» θα τιμήσει τους προγόνους μας στην εορταστική εκδήλωση στην πλατεία της κοινότητας στις 8 μ.μ.

Ομιλητές θα είναι: Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης επίκουρος καθηγητής Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αθανάσιος Σταθόπουλος συγγραφέας / λαογράφος. Στην ίδια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του «Μπαλταίοι κλεφταρχηγοί και αγωνιστές: Η ιστορία μιας θρυλικής οικογένειας του Μοριά». Δώρα Σταθοπούλου γενική διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών και Νομοθετικού Έργου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία θα προλογίσει τον συγγραφέα-λαογράφο. Θόδωρος Μαραγκός σκηνοθέτης-σεναριογράφος-σκιτσογράφος, ο οποίος θα αναλύσει τη σχέση τέχνης - ελευθερίας.

Η Επιτροπή «Ρίπεσι 1821-2021» συνεργάζεται με τον γλύπτη και χαράκτη της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιο Σταματόπουλο, ο οποίος φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς το επετειακό μετάλλιο της Κοινότητας Κεφαλόβρυσης, το οποίο και θα αποδοθεί στην ίδια εκδήλωση τόσο στον λαογράφο - ιστορικό της κοινότητας Αθανάσιο Σταθόπουλο για την ανεκτίμητη προσφορά του, όσο και στο Δήμο Τριφυλίας. Το μετάλλιο θα παραλάβει εκ μέρους του δήμου ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης και θα συμπεριλαμβάνεται στα κειμήλια του δήμου ως ένδειξη συνεργασίας και ενότητας για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η μία όψη του μεταλλίου κοσμεί τη σκηνή του όρκου των Ντρέδων αγωνιστών στο Άνω Δώριο (Σουλιμά) στις 24/3/1821 και η δεύτερη τη βρύση της Κεφαλόβρυσης. Το μετάλλιο έχει ήδη παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στις 27/6.

Στη σημερινή εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Γιώργος Λεβεντάκης δήμαρχος Τριφυλίας, ο Γιώργος Σταματόπουλος γλύπτης - χαράκτης της ΤτΕ, η Γεωργία Χριστοδούλου πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας και ο Περικλής Κανελλόπουλος πρόεδρος της Κοινότητας Κεφαλόβρυσης. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με θέμα την Επανάσταση, την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μπούσιος. Θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον προαύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κεφαλόβρυσης στις 7 μ.μ.

Επίσης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τρεις εκθέσεις, και πιο συγκεκριμένα: Έκθεση κειμηλίων, βιβλίων και εγγράφων στο Κοινοτικό Γραφείο Κεφαλόβρυσης. Έκθεση εικαστικών με θέμα «Το 1821…αλλιώς» στο χώρο του Κοινοτικού Ιατρείου. Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «21 φωτογραφίες για το ‘21» στο «Εν Ρίπεσι - Φαγοποτείον».

Η διάρκεια των εκθέσεων θα είναι έως τις 22/8.

Κ.Μπ.