Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2021 08:00

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Π. Θέμελη: Ταξίδι στην Αρχαία Μεσσήνη με την “Γεωγραφία της μνήμης”

Γράφτηκε από την
Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Π. Θέμελη: Ταξίδι στην Αρχαία Μεσσήνη με την “Γεωγραφία της μνήμης”

 

Με επιτυχία και παρουσία αρκετού κόσμου πραγματοποιήθηκε προχθές Σάββατο, σε μια ξεχωριστή βραδιά στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του καθηγητή Πέτρου Θέμελη με τίτλο “Γεωγραφία της μνήμης”.

Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Σύλλογος “Φίλοι Μουσείου Τ. Κατσουλίδη” και ο Δήμος Μεσσήνης.

Προλόγισε ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Δημητρόπουλος, ενώ ο συγγραφέας - δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης αναφέρθηκε στο βιβλίο και στο έργο του κ. Θέμελη.

“Παρουσίαση βιβλίου αλλά επί της ουσίας τόσο η πρωτοβουλία της έκδοσης όσο και η πρωτοβουλία της παρουσίασης έχουν ως πραγματικό στόχο να τον τιμήσουν. Και για το έργο και για τη σκέψη του”, είπε ο Ηλ. Μπιτσάνης και μεταξύ άλλων σημείωσε: “Ο αγαπητός κ. καθηγητής θέλει μια πόλη ζωντανή και την ζωντανεύει με τις περιηγήσεις που οργανώνονται εξαιρετικά. Με το άνοιγμα στους πολίτες μέσω εκδηλώσεων που ξεφεύγουν από την “κλασική” αντίληψη της αξιοποίησης των χώρων εκδηλώσεων που διαθέτουν. Βλέπει την πόλη και μέσα σε αυτήν ενταγμένο το Θέατρο, το Εκκλησιαστήριο, το Στάδιο ως στοιχεία της ζωής της”.

Οι ηθοποιοί - σκηνοθέτες Ολγα Αλεξανδροπούλου και Κώστας Χαλκιάς διάβασαν αποσπάσματα του βιβλίου με ελκυστικό τρόπο.

Φανερά συγκινημένος ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης ευχαρίστησε τους οργανωτές της εκδήλωσης, τον δήμαρχο Μεσσήνης, τον κ. Δημητρόπουλο και τον Σύλλογο “Φίλοι Μουσείου Τ. Κατσουλίδη” και παρατήρησε ότι για τα ανασκαφικά ευρήματα “πρέπει να γράφεις, να τα περιγράφεις και να τα κάνεις γνωστά”. Αποκάλυψε πως συνειδητοποίησε ότι “όταν δεν γράφεις, δεν υπάρχεις”, τόνισε ότι “η γραφή σε απελευθερώνει, σε κάνει να υπάρχεις” και σημείωσε πως θέλει να μεταφέρει τα βιώματά του τού παρελθόντος στο παρόν.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μουσικά από την Γεωργία Τσολάκη, την Ελλη Φιλίππου και τον Γιάννη Μανωλακάκη.

 

 

 


NEWSLETTER